Ivica Trušček pred borbu u Ljubljani: 'Situacija je daleko od idealne, a protivnik mi se baš ne sviđa'

Ivica Trušček jedan je od prvih hrvatskih profesionalnih MMA boraca koji će u 2020. godini odraditi borbu. Ove nedjelje u Ljubljani ga čeka nastup na WFC 24 priredbi protiv Benoita Saint Denisa, a borbu protiv njega, kao i ono što se dogodilo na kraju prošle godine, Ivica je najavio na svoj jedinstveni način.

Sjajne gotovo pune dvije kalendarske godine Ivica Trušček ipak nije uspio završiti bez poraza. Niz od šest pobjeda prekinut je u njegovoj najvećoj borbi do sada, na KSW 51 priredbi u Areni Zagreb. Nakon toga je poražen u još jednom velikom nastupu, ali nije dugo odmarao. Već prije toga imao je ugovoren nastup 19. siječnja na WFC 24 priredbi u Ljubljani, a njega će prema tom planu i odraditi.

Prije nego pokuša 2020. godinu otvoriti pobjedom te time osigurati dodatni broj većih borbi te prilika za što veću zaradu i dokazivanje, s Ivicom smo porazgovarali o zanimljivim temama. Odgovori su, kao i uvijek kad je 'Terror' u pitanju, iskreni, realni i bez ikakve zadrške. "I da lažem, ne bi mi pomoglo", rekao nam je raspoloženi Ivica kada smo mu tu činjenicu spomenuli. Razgovor možete pročitati u nastavku teksta.

Ivice, nisi dugo odmarao nakon posljednjih nastupa. Tim putem doživio si prekid pobjedničkog niza pa kako je to djelovalo na tebe i kako se sad osjećaš pred nastavak karijere?

"Sad kad je prošlo malo vremena, kao i oko svega drugog, malo bolje razumijem što se i zašto dogodilo. Prije svega moram prokomentirati taj moj niz pobjeda. Njega sam ostvario protiv nekih kvalitetnijih, ali moram priznati i nekih malo manje vještih boraca. On je sad prekinut, ali nije mi to teško palo jer mi to nisu prvi porazi u karijeri. Imam ih preko 30 pa mi je svejedno kako su raspoređeni."

Spomenuti niz prekinut je putem dva poraza. Prvo na KSW-u u Zagrebu, gdje si borbu protiv Kaszubowskog prihvatio noć prije održavanja, a drugi si doživio u kavezu GFC promocije, gdje te je zavladao Šamil Zavurov.

"Posljednja dva poraza sam doživio od najgoreg i najboljeg borca koji su me uspjeli pobijediti. Poljak na KSW je najgori, čime ne pokušavam njega ocrniti, nego to samo znači da sam ja još lošiji jer sam uspio izgubiti od vještinom tako skromnog borca. Drugi meč je bio druga stvar, jer Zavurov je najbolji borac s kojim sam dijelio kavez. Bilo je to u Khabibovoj organizaciji Gorilla FC u Uzbekistanu. Prve dvije ili tri minute sve je išlo po planu i mislim da sam se dobro držao. Pogađao sam prednji direkt i dva puta ga kontrirao na njegov low kick. Dobro sam se kretao, išao sam naprijed, ali sve se raspalo kad me jako neugodnim udarcem pogodio u oko. U prvi trenutak sam mislio da se rasprsnulo, odvratan osjećaj za koji se nadam da ga više nikad neću osjetiti. U početku uopće nisam vidio, a nedugo nakon toga sam vidio trojicu. To je protivniku bilo dovoljno da preuzme kontrolu. Do treće runde, kad mi se vid vratio, već sam gubio na bodove, ujedno potrošivši svu energiju koju sam imao na obranu i čuvanje od nokauta. Na parama preostalim u mom spremniku goriva se nisam mogao izvući iz donje pozicije i sudac u kavezu je s pravom prekinuo borbu. Ne izvlačim se na taj udarac u oko jer je on bio legalan i legitiman način nanošenja štete, ali činjenica je da mi je do tog trenutka, pogotovo za sve u publici i u Šamilovom kutu, išlo iznenađujuće dobro."

 

Slijedi tebi uvijek dragi WFC, gdje si se prvobitno trebao boriti protiv sjajnog 190 cm visokog WFC prvaka srednje kategorije, Svetlozara Savova. No, on se ozlijedio.

"Ima Boga jer je ozlijedio Savova haha! I dobro da je njega jer ja, koji sam očito poprilično glup, bih se vjerojatno i ozlijeđen borio. I to protiv borca kojeg ni na 110% mogućnosti ne bih mogao pobijediti. Šalio sam se da ja njegovo odustajanje brojim kao svoju pobjedu, ali realnost je da bi me, unatoč 'superpoweru' koji dobijem svaki put kad se borim u Ljubljani, taj tip pobijedio u devet od deset borbi. Za mene je dobro da je taj meč otkazao."

Umjesto njega, zamjenski protivnik je puno neiskusniji Francuz, Benoit Saint Denis.

"Benoit je nov u borbama, počeo je nastupati tek prošle godine i ima četiri pobjede 'submissionom' i samo jedan poraz. Ali, bori se puno zrelije, kao da je odavno u ovome. Mlad je, jak i agresivan. Niži je od Savova i lijevak je. Osim što je niži, po ničemu od ovog mi se ne sviđa haha."

Kako si se pripremao za tu borbu i što se zapravo promijenilo u pripremama nakon što je došlo do promjene protivnika?

"Što se tiče priprema, situacija je daleko od idealne. Ako pobijedim, to je zbog zadnjih 20 godina treninga provedenih u raznim borilačkim dvoranama i po svim okolnim gradovima. Ako pak izgubim, to je zato što sam posljednjih mjeseci trenirao manje nego ikad u tih 20 godina. Kondiciju i snagu sam radio sam i to više nego prije, ali ja se ne natječem u trčanju uz brdo ili dizanju girje. To što sam ja sad napravio kao pripremu za ovaj meč ne bih preporučio nikome i više je splet okolnosti nego moj promišljeni plan. Od proljeća živim sam s djecom, tj. dva su dana kod mene pa dva kod njihove mame. Te dana kad su kod mene nemam namjeru ići nigdje. Kad ih nema, onda moram nadoknaditi posao koji isto tako zanemarim kad su mi klinci tu. Ili mi dođe Kemo "Nevrijeme" Kameni u moj podrum na trening ili je vikend pa u ATT-ju niti nema treninga, ili mi se jednostavno taj dan baš ništa ne da. Uglavnom, nedostaje mi tehničkih sparinga i treninga u ATT-ju, ali dobio ili izgubio, to ću u budućnosti promijeniti na bolje. Moram bolje organizirati i žonglirati obiteljski, poslovni i sportski život."

 

Vrlo sadržajno si sve obuhvatio pa preostaje još jedino pitati te što si sam sebi poželio za 2020. godinu?

"Da mi klinci budu živi i zdravi, sve ostalo nije apsolutno nužno i zapravo je veliki bonus. Svaku godinu bez tragedije ili stvarno za**banog s*anja kao što je moj prošlogodišnji razvod možemo brojati kao dobru godinu. Neka mi se dogodi sve što sam zaslužio tj. sve kazne koje sam skrivio. Neka se ne dogodi nešto što nisam zaslužio i ja sam sretan čovjek.

Što se tiče borbi, koga zapravo boli briga tko je pobijedio ili izgubio? Sve je to zapravo samo igra, a jedina svrha igre je zabava. Meni je zabavno i ovako i onako, a već drugi dan će svi imaju neku novu temu za razgovor ili za misliti o njoj, uključujući i mene samog. Sav moj MMA uspjeh, da ga tako nazovem, ne bi bio moguć bez mojih prijatelja. Zato veliko hvala Ivanu Masnecu na pratnji i pomoći ova četiri dana u Ljubljani, Forgaču na sigurno mudrim uputama iz kuta, Matiji "Nevrijeme" Kameni na treninzima u mom jadnom podrumu itd. Hvala Sabo, Stipe, Drobac i cijeloj ATT ekipi na treninzima u najbolji hrvatskoj MMA dvorani, Faber, Mali Martin, Dudo, Ilija, Tin i ostatak BJJ ekipe na Savi, Reptilima iz Podcast Inkubatora i Martinjak Mesnici na financijskoj pomoći te PFS-u na opremi i dodatnoj prehrani."

Razgovarao: Mario Katušić

Newsletter

Prijavite se na Fightsite.hr newsletter i ne propustite zanimljive priče!