Regija

Izrečena presuda: Brat Claresse Shields mora u zatvor radi divljačkog napada na trenera Ivane Habazin!

Screenshot
 YouTube
Dok se naša boksačica Ivana Habazin ovih dana pokušava domoći Olimpijskih igara kroz kvalifikacije u Londonu, sudski postupak u slučaju napada na njezinog trenera Jamesa Ali Bashira iz listopada prošle godine je dobio svoj konačni pravni epilog. Radi divljačkog napada na Bashira brat najbolje svjetske boksačice Claresse Shields, Artis Mach, je osuđen na godinu dana zatvora bezuvjetno!

Podsjetimo kako je Mack s leđa napao Bashira nakon što je održana službena vaga za meč Sheilds vs. Habazin, koji se tada trebao održati u američkom Flintu. Trener je od siline udarca pao na pod te je pritom zadobio ozbiljne ozljede glave radi kojih je morao na nekoliko operacija. Meč je očekivano odgođen za siječanj, a Habazin je ostala bez trenera koji se jednostavno nije mogao oporaviti od ovakve divljaštine.

Prije nekoliko dana Mack se pojavio na sudu te je pritom priznao krivnju. Priznao je kako je 4. listopada prošle godine napao i udario Bashira, ali je prilikom svog svjedočenja rekao kako je od strane Bashira čuo rasističke uvrede. Ovdje treba svakako navesti kako su Bashir i Claressina sestra, koju je vrijeđao, oboje Afroamerikanci, odnosno osobe tamne boje puti. To je ponovio nekoliko puta, dodavši da je u više navrata čuo riječ "nigger" te da se uplašio za sigurnost svoje sestre.

Sud je na koncu donio odluku te je Macka osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu koju ovakav slučaj predviđa, a ona iznosi godinu dana. Sudac je u bratu slavne boksačice u kaznu uračunao i 158 dana, koliko je proveo u istražnom zatvoru.

Njegov odvjetnik Frank Manley je prokomenitrao kaznu i čitav slučaj.

"Ovo je bila loša stvar za grad, loša za njegovu sestru i zasigurno loša za sve ostale koji su bili involvirani. Nadam se da ćemo ovime zaključiti tu stvar", izajvio je odvjetnik.

Godina dana zatvorske kazne iz naše perspektive izgleda izuzetno malo s obzirom da je Bashir zadobio teške ozljede glave radi kojih je nekoliko puta operiran i od kojih se i dalje nije oporavio. Habazin je u pripreme za odgođeni meč morala bez svog trenera s kojim surađuje već neko vrijeme. Na kraju je 10. siječnja u Atlantic Cityju poražena jednoglasnom odlukom sudaca u mečevima za WBO i WBC pojaseve svjetske prvakinje.

Iako se radi o kratkoj zatvorskoj kazni, ovakva presuda je ipak neka vrsta barem minimalne zadovoljštine nakon svega što je naša boksačica proživjela u Flintu.

Linker
19. travanj 2024 01:12