Regija

Kakva povlastica: 'Sve oči svjetskog juda bit će uprte u Dubrovnik'

Barbara Matić i Anna Bernholm
 Ranko Suvar / CROPIX
Pred nama je prvi službeni judo turnir na svijetu nakon izbijanja pandemije koronavirusa

Nakon osam mjeseci u kojima su judo-tatamiji diljem svijeta nažalost bili prazni, barem kada je riječ o natjecanjima, Hrvatska je, Dubrovnik preciznije, dobio povlasticu da se prvi turnir, prvo veliko, službeno, međunarodno natjecanje održi upravo ondje. U gradu koji doista i ima kako dugačku tradiciju judaškog sporta, tako i vrlo uspješne rezultate, pojedince, klub...

Dubrovnik će u subotu i nedjelju biti domaćinom seniorskog Europskog judo kupa.

- Kada se kaže Dubrovnik skoro svi u svijetu znaju za naš biser. Zato je možda i pravedno da se prvi turnir nakon početka pandemije događa upravo ovdje. Iznimno smo ponosni i uzbuđeni da smo dobili povjerenje Europske judo unije (EJU) i Međunarodnog judo saveza (IJF), te smo napravili sve u našoj moći da organizacijski turnir bude spreman i u ovim izazovnim vremenima - izjavila je u petak na konferenciji za novinare Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

Da su organizatori zaista napravili zasad sjajan posao, poduzeli sve mjere kako bi svojevrsna svjetska judo-premijera protekla na najvišoj razini, onoj koju ovaj sport zaslužuje, potvrdila je i Catarina Rodrigues, sportska direktorica Europske judo unije. Njezin istup nije baš samo kurtoazno podilaženje domaćinima...

- Uvijek je zadovoljstvo raditi s odličnim timom Hrvatskog judo saveza, a pokazali su kvalitetu i u ovim vremenima, kada je epidemiološko stanje u svijetu zaista veliki izazov. Ovo natjecanje je iznimno važno za europski i svjetski judo, za našu judo zajednicu i sve oči svjetskog juda će ovaj vikend biti uprte u Dubrovnik - naglasila je Rodrigues.

Dakako da će primarno biti dvodnevno natjecanje uspješno privesti kraju s organizacijskog gledišta, ali bilo bi pogrešno ne sagledati i sportski aspekt. U konačnici i imati neka očekivanja. Hrvatski je judo u Dubrovnik došao sa svojim, našim u ovom trenutku najjačim snagama.

Zagreb, 240916.
Dom sportova, Trg Kresimira Cosica.
Judo Grand Prix,cetvrto izdanje popularnog IJF Tour-a odrzava se od 23.-25.rujna.
Na fotografiji: Barbara Matic iz Hrvatske i Katarzyna Klys iz Poljske.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Barbara Matić

- Ja sam stvarno uzbuđena zbog ovog turnira - veli Barbara Matić i nastavlja.

- Baš sam govorila prije nekog vremena, ma dajte nam neki turnir, samo da imamo neki osjećaj natjecanja. Koliko god mi trenirali i imali i borbe tijekom treninga, to nikada nije nikad ravno natjecanju. U redu, možda ovo nije turnir ranga kojeg smo mi naviknuli, ali sigurno da će nam biti jednaka napetost, uzbuđenje i trema kao da je svjetsko prvenstvo.

Kako su uopće izgledale pripreme u minulih osam mjeseci bez juda, odnosno bez judo natjecanja?

- Trenirala sam jako, žestoko i tijekom onog zatvaranja, pa potom i kada smo mogu početi trenirati u dvorani. Krajem ljeta smo imali i nacionalne pripreme u Poreču plus jedne međunarodne u Austriji. Bilo je super vratiti se u ipak neku kakvu-takvu normalu. Dajte nam turnire, mi to volimo, falilo nam je to - glasno će Barbara Matić.

Dominik Družeta dijeli Barbarine osjećaje.

- Lijepo je biti pet na turniru. Uzbuđeniji smo više nego što bi inače bili. Lijepa je ta uobičajena procedura, putovanje, smještaj u hotelu, skidanje kilograma... U redu, ovo zadnje je manje lijepo, ha, ha.

Natjecanje u dubrovačkoj dvorani Gospino polje imat će i dodatnu emotivnu crtu za Petrunjelu Pavić jer ipak, radi se o Dubrovkinji!

- Imam laganu pozitivnu tremu. Prošli tjedan smo imali državno prvenstvo i to je već bio pokazatelj dobrog rada. Gušt je natjecati se kod kuće, a iako gledatelji ne mogu biti na tribinama, imamo svoje trenere i druge judaše tako da ne sumnjam u potporu. Drago mi je da sve ponovno počinje u Dubrovniku i nadam se da će svi uživati i imati dobro natjecanje - veli Petrunjela.

Kada je o našim predstavnicima riječ, ne zaboravimo ni Anu Viktoriju Puljiz, mladu 18-godišnju djevojku koja je prošle godine na kadetskom EP osvojila brončanu medalju do 48 kg.

Oba natjecateljska dana (subota i nedjelja) počinju u dvorani Gospino polje u 12.00. U subotu je finalni blok na rasporedu u 17.00 sati, a u nedjelju 15 minuta nakon završetka kvalifikacija. Nažalost, iz epidemioloških razloga dolazak gledatelja nije moguć.

Poznatiji inozemni judaši


Osim hrvatskih predstavnika koji će nama dakako biti najzanimljiviji, valja skrenuti pozornost na još nekoliko zanimljivih judašica i judaša u Dubrovniku.

To su primjerice Larisa Čelić (BiH), koja je u kategoriji iznad 78 kg trenutačno 8. na svjetskoj rang-ljestvici. Potom brončana s juniorskog SP, Andrea Stojadinov (Srbija, do 48 kg), kao i sunarodnjakinja joj Anja Obradović (do 63 kg), srebrna s EP do 23 i na juniorskom SP. Iz Srbije stiže i Aleksandar Kukolj, prvak Europe 2017. do 90 kg. Zvijezda u usponu je Talijanka Veronica Toniolo (do 52 kg), zlatna na kadetskom Europskom kupu prošle godine.

Linker
15. travanj 2024 01:10