Regija

Kedveš pred meč karijere: 'Mislio sam da su pogriješili kad su mi rekli ime protivnika, ovo se ne odbija!'

Kedveš vs. Kehl
Andrej Kedveš 22-godišnji je kickboksač iz Đakova, a ovog vikenda u Frankfurtu ga čeka borba protiv jednog od najboljih boraca svijeta, Enrika Kehla. On je priliku okušati se protiv takvog borca prihvatio bez razmišljanja i u Njemačku odlazi po veliko iskustvo, ali i po pobjedu koja bi ga dovela do prilike smjestiti se u svjetskom vrhu.

Nakon izuzetno uspješne karijere u mlađim kategorijama, gdje je na državnoj razini osvojio sve što se osvojiti može, uz značajne rezultate i na internacionalnoj sceni, Andrej Kedveš vrlo je uspješno nastavio kao senior. Osvojio je Prvenstvo Hrvatske 2017. i 2018. godine, dok je 2016. uzeo srebro u low kicku i zlato u kick lightu. Osim toga, uputio se Andrej na profesionalnu scenu.

Brzo ga je prigrlio veliki W5, gdje je Andrej upisao nekoliko velikih pobjeda, da bi prije dvije godine u Slovačkoj dobio priliku napasti titulu te promocije. Tada 20-godišnji Andrej ipak nije dovoljno sazrio da bi savladao Daniela Puertasa Gallarda koji je tim putem postao prvak. U veljači 2018. godine dogodio mu se poraz na priredbi u kineskom Shenzhenu i to je trenutno njegov posljednji profesionalni meč. Uslijedila je svojevrsna pauza tijekom koje je odradio nastup na Europskom prvenstvu, zatim je u prosincu prošle godine osvojio Croatia Open, a onda je uslijedio listopad ove godine i srebro na Svjetskom WAKO prvenstvu u Sarajevu. Nedugo nakon što je prvenstvo završilo, došla je ponuda za meč lake kategorije protiv Enrika Kehla u Frankfurtu.

Radi se o poznatom imenu čiji je najveći uspjeh osvajanja posljednjeg K-1 Max turnira. Tada je prošao kroz sjajnu konkurenciju, u finalu savladavši Buakawa Banchameka, jednog od najboljih boraca u povijesti. Ostvario je i nakon toga neke sjajne rezultate, a posljednja tri nastupa upisao je u singapurskom ONE Championshipu. Dva puta je slavio, no eliminiran je u prvom krugu velikog Grand Prix turnira. Službeni podaci govore kako je trenutno na omjeru od 49 pobjeda i 15 poraza, a jubilarnu pedesetu tražit će na domaćem terenu. U Frankfurtu se održava velika Mix Fight Championship priredba gdje je upravo Kehl u glavnoj ulozi, a slavlje će mu pokušati uskratiti AK-47, talentirani borac iz Hrvatske.

Andrej je danas uspješno odradio službeno vaganje, nakon čega smo s njim porazgovarali te najavili ovaj meč.

Sutra ćeš nastupiti nešto više od mjesec i pol dana nakon svjetskog srebra osvojenog u Sarajevu. Vratimo se kratko na to natjecanje, kako si zadovoljan time što si tamo napravio?

"Bilo je to moje prvo natjecanje nakon ozljede. Zadovoljan sam onim što sam napravio. Očekivao sam da ću napraviti rezultat, ali ne mogu reći da sam očekivao nastup u finalu, budući da sam podigao težinsku kategoriju te da sam dolazio nakon ozljede i oporavka. Ova medalja mi je svakako veliki motiv za dalje."

Kad si zapravo dobio poziv za ovaj meč u Frankfurtu i kako je zapravo došlo do njega?

"To mi je svakako najveći meč u dosadašnjoj karijeri. Kehl se prvobitno trebao boriti protiv jednog borca iz Gloryja, Niclasa Larsena iz Danske, ali on se ozlijedio. Nakon tog su tražili zamjenu i neka četiri tjedna prije borbe sam ja dobio poziv. Nisam imao što previše razmišljati. Kad dođe takva prilika, to se ne odbija."

Dugo nisi nastupao profesionalno nego si se vratio amaterskim natjecanjima, gdje si jedan od najuspješnijih hrvatskih boraca posljednjih godina. Smatraš li da si trebao još sazriti ili je ta pro stanka došla prije svega zbog spleta okolnosti?

"Radilo se o spletu okolnosti. Dogodile su mi se neke stvari u životu vezane oko fakulteta, a tu je bila i ta ozljeda koju sam doživio. Između ostalog, smatram kako mi je pauza donijela više pozitivnih stvari i kako sam sazrio te vjerujem da ću pokazati bolje izdanje u profi ringu.

Protivnik je veliko ime, pobjednik K-1 Max turnira, a pobjeđivao je borce poput Buakawa i Armana Petrosyana. Kakav je uopće osjećaj u prvom trenutku dobiti informaciju da te žele u ringu s takvim borcem?

"U početku sam bio iznenađen kad sam vidio ime, čak sam pomislio da možda misle na njegovog mlađeg brata koji je također borac, ali da su napravili pogrešku. On je također dobar borac, a tu smo podjednake težine, tako da sam mislio da se radi o njemu. Onda se potvrdilo kako je riječ ipak o Enriku. Lijepo je dobiti ponudu za takav meč, ući u ring s nekim tko se borio s takvim imenima. Kao što sam rekao, to je prilika koja se ne odbija i kad se nešto tako pojavi se nema što puno razmišljati."

Gdje bi ga rangirao u nekom svjetskom poretku tvoje kategorije?

"Mislim kako je on svakako svjetski Top 10 borac."

Kako su izgledale pripreme za meč, s kim si najviše radio i čemu si se najviše posvetio?

"Imali smo nekoliko tjedana otkako je meč dogovoren da se kvalitetno pripremim. Trenirao sam u Zagrebu u Spartan Gymu, radio sam i sparirao ponajviše s dečkima iz kluba. Osim toga, otišao sam kod Jasmina Bajrovića jer je on kontraš kao i Kehl te imaju sličan stil borbe. Nisam ništa posebno tehnički ili taktički pripremao. Procijenio sam koje su njegove najveće kvalitete i gdje je najopasniji te sam radio na tome kako to neutralizirat, a ujedno i na tome kako iskoristiti svoje prednosti."

Tek su ti 22 godine, tako da za tebe zapravo nema nikakve prevelike žurbe. Reklo bi se da ovime nemaš puno izgubiti. Dobivaš svakako veliko iskustvo, neovisno o ishodu, no što ti donosi pobjeda?

"Upravo tako, ovo je svakako ogromno iskustvo. Pobjeda bi u ovom slučaju otvorila vrata svih velikih promocija i priliku za još mečeva protiv tako velikih imena."

Nije ti stran nastup na gostujućem terenu. No, je li te možda dodatno motivira kad znaš da će protivnik imati dvoranu uz sebe?

"Nije mi to važno niti obraćam pozornost na ostatak dvorane. Puno puta sam se borio na gostujućem terenu. To može stvoriti tu dodatnu motivaciju jer te protivnici znaju podcijeniti ako dolaziš na njegov teren. Onda se samo još više želiš dokazati pred svima."

Kako gledaš na trenutno stanje u kickboxingu. Popularnost nije velika kao nekad, no svako malo se događaju ovakve neke priredbe, a tu su i promocije koje konstantno rade dobar posao, poput Enfusiona, Kunluna i naravno Gloryja.

"Kickboxing posljednjih nekoliko godina nije ono što je nekad bio, a smatram kako je glavni razlog tome porast popularnosti MMA-a. Između ostalog, profesionalna scena ide nekom silaznom putanjom. Na našim prostorima je amatersko natjecanje sve popularnije i sve više boraca nastupa na WAKO turnirima i prvenstvima. Naravno, tu postoje profesionalne promocije poput spomenutih i svakako mi je cilj jednog se dana naći na njihovim priredbama. Te promocije održavaju odlične priredbe s odličnim borcima."

U kojoj bi se ti promociji najviše volio skrasiti? Vjerujem da je to cilj svakom borcu, potpisati ugovor s nekim na više borbi i onda samo trenirati te čekati poziv.

"Ne mogu reći da bih se igdje volio skrasiti. Više bih volio u svakoj od tih promocija nastupiti po nekoliko puta nego da moram odabrati samo jednu."

Kad si već spomenuo MMA, jesi li ti kad razmišljao o tranziciji u taj sport?

"Nikad mi nije palo na pamet okušati se u MMA-u. Ja u životu nisam odradio hrvački, parteraški ili neki takav oblik treninga. Nemam želju ponovno u nečemu biti početnik i ne vidim se u MMA-u kao sportu."

Može li samo za kraj neka najava meča tvojim riječima?

"Očekuje me težak meč, ali siguran sam kako ću dati sve od sebe. Želim pobjedu i nadam se da ću je ostvariti."

Razgovarao: Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
19. travanj 2024 10:58