Regija

Kraj za najbolju hrvatsku boksačicu: Neočekivan poraz Ivane Habazin na startu kvalifikacija za OI!

Habazin vs. Sonvico
 screenshot/Olympic
Olimpijski san Ivane Habazin morat će na pauzu minimalno do svibnja i svjetskih kvalifikacija u Parizu, budući da danas nije uspjela savladati Emiliju Sonvico iz Francuske te je s londonskog kvalifikacijskog turnira eliminirana već u prvom kolu. Pobjednicu je donijela podijeljena odluka sudaca.

Ivana Habazin došla je u London započeti novu fazu svoje karijere uz cilj izboriti priliku Hrvatsku predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju. No, za sada svoje mjesto u tom turniru nije osigurala, budući da je eliminirana nakon tri runde meča protiv puno neiskusnije vršnjakinje, Emilie Sonvico.

Vrlo dinamičan tempo ovog meča postavila je Habazin, odmah pokušavši inicijativom dovesti meč pod svoju kontrolu. Iznenađena je ipak ostala sposobnošću francuske boksačice iz kontre, posebno po pitanju udaraca u tijelo koji su joj jako dobro prolazili. Boksala je Ivana "profesionalno", odnosno tražila je jake udarce i pogađala ih, no dojam je kako je sitni rad Sonvico donio više čistih pogodaka u prvoj rundi, neovisno o tome koliko su oni zapravo malo efekta stvarali. Prvu rundu sudac iz Australije i Portorika bodovali su za Ivanu, dok su Uzbekistanac, Alžirac i Japanac vidjeli Francuskinju kao onu koja je napravila više.

Druga runda donijela je malo sporiji tempo, a onda istekom prve minute napokon boks kakav Ivana preferira. Ponovno je pogađala jako, dok je njena protivnica ulazila hrvatskoj boksačici u tijelo i tamo ponovno pogađala spomenute slabije, ali ubrojive udarce. Na samom kraju runde Ivana koristi priliku i pogađa desni direkt kojim je uzdrmala protivnicu, no bilo je to na samom isteku vremena. Ovu rundu za Ivanu su bodovali Australac i Alžirac pa je u posljednju rundu ušla s deficitom na dvije sudačke kartice te s dvije izjednačene, čije je vlasnike u posljednjoj rundi morala uvjeriti da je bolja.

Tu posljednju rundu Ivana je na više načina odradila najbolje. Uspjela se više puta zadržati na distanci i pogoditi nekoliko snažnih udaraca, vjerojatno najozbiljnijih u meču. Francuskinja je ponovno tražila kraću distancu, no u tim slučajevima se nekoliko puta poslužila držanjem, no isto tako je to radila i Ivana. Naravno, serije u tijelo s kratke distance i dalje su bile njeno glavno oružje. U ovoj rundi nekako se najmanje radilo i upravo je zbog toga ostao možda i subjektivni dojam kako je Habazin napravila dovoljno, posebno zbog tih nekoliko gore spomenutih udaraca.

Ipak, sudačke kartice neugodno su iznenadile ekipu u hvatskom kutu. Ivana je posljednju rundu jednoglasno izgubila te je konačni rezultat glasio dva puta 30-27 i dva puta 29-28 u korist Francuskinje, dok je Ivani pobjedu dodijelio tek sudac iz Australije, čija je kartica glasila 29-28 u korist hrvatske boksačice. Ivani sad preostaje motivirati se i pripremiti za svibanjski turnir u Parizu.

Linker
23. travanj 2024 11:37