Regija

Neobičan slučaj Damira Plantića: 'Ja doista nisam ništa kriv, a etiketiran sam'

Damir Plantić
 Damir Krajac / CROPIX
OBITELJSKI SPORT Damir je stariji i teškaški je prvak Hrvatske, Luka je najbolji u državi u poluteškoj kategoriji, ali obojica su u neizvjesnosti oko odlaska na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u ožujku u Velikoj Britaniji.

Jaču boksačku braću od Plantićevih Hrvatska u ovom trenutku nema. Doduše, nisu baš daleko ni braća Toni i Josip Bepo Filipi, ali ako za mjerilo aktualnog trenutka uzmemo državno prvenstvo koje je nedavno održano, onda su Luka i Damir Plantić broj 1.

Mlađi brat, Luka, ima 23 godine i poluteškaški je prvak Hrvatske. Sedam godina stariji Damir je teškaški prvak države. Štoviše, upravo je Damir Plantić na istom natjecanju osvojio i dodatnu nagradu. Onu za najboljeg boksača jubilarnog 30. pojedinačnog Prvenstva Hrvatske. Makar, nisu samo aktualna hrvatska zlata ono što krasi Plantiće ili dočarava njihove boksačke dosege.

Zagreb, 260120.
Zagrebacki Velesajam, paviljon 18.
Finalne borbe za Prvenstvo Hrvatske i predkvalilifikacije za Olimpijske igre u boksu, Light Heavy (81 kg).
Na fotografiji: Luka Plantic (crveni) - Matej Uremovic (plavi).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Luka Plantić i Matej Uremović

Pripreme u Splitu

Luka Plantić osvajao je dosad zlato na EP-u do 18 godina, srebro na SP-u istog uzrasta, broncu na OI mladih prije šest godina. Prije dvije godine otisnuo se i u profesionalne vode, no tu je na samom početku. Zasad jedna borba - jedna pobjeda.

Damir Plantić (30) bio je i prvak Europe (2016.) i prvak svijeta (2013.), a u boksu pak brončani na EP-u (2017.). U hrvatskom ringu, od 2017. je prvak države. U profesionalnom boksu ima omjer 4-0.

Ovih su dana obojica braće svojevrsna tema boksačkih razgovora u Hrvatskoj. Luka će primjerice ići na londonski kvalifikacijski turnir za OI u Tokiju, ali o trošku Hrvatskog boksačkog saveza jer je za HOO on sportaš 3. kategorije. Damira pak prati HOO, ali zasad ne ide na kvalifikacije, što je povezano s nikad dokazanim, odnosno potvrđenim dopingom. Zbog kojeg je onda ispravno medijski navesti - navodno pozitivan dopinški test.

Braću, međutim, teško da išta može izbaciti iz takta. Počevši od Luke koji je jedan dan bio kategoriziran, pa drugi nije, pa je malo pogriješio HOO...

- Ma, mogu oni pisati, govoriti što hoće kada ja u London idem ovako ili onako. Hoće li platiti oni ili netko drugi... ako treba, ja ću - odrješit je mlađi brat odnosno Luka Plantić.

Na njega, očito, nimalo ne utječe, ne remeti koncentraciju ništa što se oko njega zbiva, piše...

- Ma kakvi, ništa. Kroz jedno uho uđe, kroz drugo izađe. No, kada se plasiram na Igre onda znam da će oni reći “...o, da, to je naš olimpijac...”. To tako uvijek ide, ali ne brine me i ne obazirem se. Nimalo - poručuje Luka koji se priprema u Splitu, gdje mu je i menadžer, gdje živi sa suprugom i djetetom.

Održavanje forme

Stariji brat Damir Plantić trenutačno je u Zagrebu, kako veli, “održava formu”. Damir je sportaš koji ima kategorizaciju HOO-a koja bi mu osigurala njihovo praćenje na kvalifikacijskom putu, no Damira nema na popisu za europski kvalifikacijski turnir u Londonu sljedećeg mjeseca.

- Ma, imam ja olimpijskih ambicija, ali sad ne mogu ništa reći jer ne znam kako će se odvijati do kraja sva ta situacija sa mnom.

Kada spominje “svoju situaciju”, Damir Plantić zapravo aludira na navodni slučaj dopinga. U lipnju prošle godine, mediji su objavili vijest da je na Europskim igrama u Minsku Damir Plantić bio pozitivan na doping-testu. Međutim, tu se stvara zbrka. Nakon te objave, nikada i nikome, ni sportašu, ni njegovom boksačkom savezu, ni HOO-u nije stigao nikakav dokument, prijava ili potvrda pozitivnog testa. Damir Plantić je ipak za svaki slučaj pauzirao, nije nastupao nigdje.

- Ja doista nisam ništa kriv, ništa nisam uzeo, nisam prekršio ikakvo pravilo, a to što su novine pisale... Stvarno ne znam zbog čega i zašto. Na kraju je ispalo da su me jako ocrnile.

Nije sad da branimo struku, ali... Novinari su napisali ono što im je iz Minska iz službenog izvora priopćeno. Nije dakle izmišljeno, ali je nemoguće da se HBS nije puno ranije raspitao što je posrijedi, da vas kao sportaša nitko ništa nije izvijestio, da ne postoji dokumentacija...

- Normalno, ali na prvu kada se pročitaju novine, pa naslov “Plantić dopingiran”, to je ocrnjivanje.

Zagreb, 240120.
Zagrebacki Velesajam, paviljon 18.
Boks, PPH Seniori - olimpijske kategorije 2020, Haevy (91 kg).
Na fotografiji:  Damir Plantic .
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Damir Plantić

Nedužan, a etiketiran

Sljedećih pola godina nije stigao niti jedan “papir”, a Damirov nastup na Prvenstvu Hrvatske je prvi uopće nakon Minska i to tek nakon što je HBS tražio i dobio odgovor od nadležnih boksačkih tijela, pa tako i od HOO-a da je Damir Plantić posve čist.

- Ja sam zbog toga propustio i Svjetsko prvenstvo u rujnu prošle godine. Mislim, propustio sam zato što se nisam niti spremao za taj turnir, jer nisam ništa znao.

Dobro, pa jeste li sami tražili neke odgovore?

- Jesam, ali nikad nisam dobio nikakav konkretan odgovor. U Minsku su mi rekli da neki papir treba doći u roku od nekoliko dana do tri tjedna. Nije nikada.

Tko vam je to govorio?

- Ma gledajte, sada da nekoga prozivam, dosta mi je toga. Ne želim to. Samo želim da se to “makne” već jednom jer se ovime naškodilo jako puno i meni, cijeloj mojoj obitelji. Bilo je teško ikome objasniti da ništa nisam napravio, a etiketiran sam. Naškodilo mi se i sportski jer se nisam pripremao za Svjetsko prvenstvo, ali nisam onda imao u planu niti londonski turnir kvalifikacija za OI u Tokiju. Ne želim više ta medijska “povlačenja”.

Imate li u planovima još Tokio jer postoje i svjetske kvalifikacije u svibnju, u Parizu?

- Volim sport, volim trenirati, to mi je gušt, ali sada ne znam. Ako ću moći otići i u Pariz, ja ću biti spreman za to, zašto ne. Jer, ja sam na PH-u boksao do 91 kg, ali s 85 kilograma, a to ne bi baš bilo preporučljivo za olimpijske kvalifikacije - veli Damir Plantić.

Linker
12. travanj 2024 21:34