Regija

Nove rang ljestvice Miluna i Filipija svrstavaju u sam svjetski i europski boksački vrh

Marko Milun i Toni Filipi
Nove rang ljestvice prestižnog "Yourboxingclub" portala pokazuju kako su hrvatski boksači, Marko Milun i Toni Filipi, dio samog svjetskog i europskog vrha. Obojica su na ljestvici svojih kategorija plasirani na petom mjestu u Europi te osmom na svijetu.

Pri završetku vrlo uzbudljive predolimpijske godine, na web stranici Yourboxingclub objavljene su najnovije svjetske ljestvice amaterskih boksača po kategorije. Na njima se posebno ističu dva hrvatska imena, ovogodišnji europski medaljaši, Marko Milun i Toni Filipi.

Milunu je godinu obilježila europska bronca osvojena u Minsku, iako je prema ljestvici peti europski superteškaš i osmi na svijetu. Svjetski vrh naravno drži fenomenalni prvak Bakhodir Jalolov iz Uzbekistana, dok se iza njega nalazi također sjajnih Kamshybek Kunkabayev. Najbolji boksač iz Europe je trećeplasirani Viktor Vykhrist, Ukrajinac koji je Miluna zaustavio u europskom polufinalu. Maxim Babanin je četvrti, Mourad Aliev peti, a šesti je Justin Huni iz Novog Zelanda. Prije Marka Miluna svoje mjesto u poretku našao je još Frazer Clarke iz Velike Britanije, a Top 10 zatvaraju Dainier Pero s Kube i Yousry Hafez iz Egipta. Svakako vrijedi spomenuti vrlo dobar plasman Luke Pratljačića, koji se nalazi na 30. mjestu. On je nedavno izjavio kako se vidi u kvalifikacijama za Tokio i mogli bismo svjedočiti vrlo zanimljivom duelu protiv trenutnog prvog favorita za tu poziciju, Marka Miluna.

Potpuno jednak plasman ostvario je Toni Filipi na ljestvici teškaša (91kg). Tamo je na prvom mjestu Muslim Gadzhimagomedov, sjajni Rus koji je Tonija zaustavio u Minsku. Drugi je Julio Castillo iz Ekvadora, a treći je Erislandi Savon s Kube, koji je razočarao na Svjetskom prvenstvu ranom eliminacijom. Svjetska bronca je Radoslavu Pantaleyevu iz Bugarske donijela peto mjesto, Uladzislau Smiahlikau iz Gruzije je šesti, a sedmi je Englez Chevon Clarke. Onda slijedi Toni Filipi, a iza njega su još Abdelhafid Benchabla iz Alžira i David Nyika iz Australije. Toni se za svoje mjesto u kvalifikacijama vjerojatno ne mora brinuti.

Na ljestvicama smo još pronašli Damir Plantića, koji se nalazi na 63. mjestu kategorije do 81 kilograma, dok je Mladen Sobjeslavski 62. boksač kategorije do 75 kilograma.

Linker
12. travanj 2024 14:04