Regija

Novi veliki skok Alena Babića na rankingu, od sada puše za vrat Hrgoviću

Alen Babić
 Fight Site
Alen Babić je nakon pobjede protiv Nialla Kennedyja postao 47. teškaš svijeta na BoxRec ljestvici

Bilo je jasno kako će Alen Babić nakon pobjede protiv Nialla Kennedyja, koji je njihov meč ušao kao 99. teškaš svijeta, napraviti novi skok na ljestvici. Prije susreta s Ircem nalazio se "Savage" na 70. mjestu, a pobjeda prekidom u trećoj rundi bila mu je vrijedna pomaka od čak 23 mjesta. Tako se član Boksačkog kluba Leonardo sad nalazi na 47. mjestu svjetske teškaške ljestvice, a za to mu je bilo potrebno samo pet mečeva. No, posljednja dva bila su protiv boksača iz Top 100 poretka, što svakako puno znači.

Iako se ovdje ne radi o ljestvici neke od četiri elitne boksačke organizacije (iste vode samo svoj Top 10 ili Top 15), upravo je BoxRec ona koju se u sportskim krugovima smatra najrelevantnijom, zbog detaljnog i vrlo složenog algoritma bodovanja. Bitan je tako ranking protivnika u trenutku meča, način na koji je pobjeda ostvarena, ali i odnos rezultata sa statusom favorita prije samog meča.

Ovim rezultatom Babić je došao na samo 15 mjesta od Filipa Hrgovića. Naime, najboljem hrvatskom teškašu nije dobro došao podatak da se u posljednjem meču borio protiv vrlo nisko rangiranog Kartozije, tako da je unatoč pobjedi doživio pad na poretku te se trenutno nalazi na 32. mjestu. Ne tako davno nalazio se Hrgović na 13. mjestu i dugo nije bio ovako nisko, ali već bi ga trijumf protiv Rydella Bookera trebao vratiti bliže pozicijama kojima naginje. Šteta samo što je ovaj skok Babića morao Petra Milasa baciti na 51. mjesto, jer u suprotnom bi Hrvatska po prvi put od osamostaljenja imala tri boksača u Top 50 poretku jedne kategorije. Posebno je vrijedno ako je to ona kraljevska teška.

Ovakvim skokom, Babić dolazi sve bliže svom istaknutom clju, a to je pozicija iz koje otvoreno može tražiti meč protiv Filipa Hrgovića, iako je to već sada po poretku relevantno. Ipak, Eddie Hearn je jasno dao do znanja kako to nije meč koji ga u ovom trenutku zanima te kako bi Hrgović uskoro napokon trebao napraviti iskorak i boriti se protiv boksača statusa sličnog njegovom, odnosno protiv nekoga od najvećih potencijala kategorije.

Ovim rezultatom Babić je ispod sebe ostavio Davea Allena, boksača s kojim se zapravo, nakon Hrgovića, najviše želi susresti te koji bi mu u skorašnje vrijeme mogao biti protivnik. Ostavio je iza sebe također i posljednjeg protivnika Tonyja Yoke i bivšeg izazivača za titulu, Johanna Duhaupasa, kao i Otta Wallina, kojeg smo zapamtili iz meča protiv Tysona Furyja. Svakako vrijedi spomenuti i dva bivša svjetska prvaka, Marka Hucka i Lucasa Brownea te je time jasno kako se Alen Babić sad nalazi u eliti.

Linker
15. travanj 2024 10:50