Regija

Podvukli smo crtu ispod borilačke 2019: Ovo su najbitniji događaji iz perspektive hrvatskog borilačkog fana!

2019. godina iza nas
 Ilustracija
Sredina siječnja je idealan trenutak za promišljanje i analiziranje svega što nam se dogodilo u godini iza nas. Taman negdje, kada su završili svi oni izbori za najbolje ili najgore aktere i kada su nam se pošteno slegli svi dojmovi i sve ono što smo proživjeli kroz sport koji volimo, vrijeme je za konačno podvlačenje crte.

Odmah na početku treba naglasiti da je 2019. godina bila godina borilačkog sporta u svakom smislu. Profesionalni boks je u godini iza nas ostavio toliko fenomenalnih evenata, mečeva, trenutaka, nokauta...da samo s još većim nestrpljenjem i zanimanjem iščekujemo nastavak. I UFC je imao fenomenalnu sezonu dokazavši da mu za uspjeh više ne treba Conor McGregor i da su stvorili dovoljno novih zvijezda elitnog MMA sporta, koje mogu bez ikakvih problema nositi promociju u narednom periodu. 2019. je bila vrlo aktivna i izuzetno zanimljiva kada govorimo i o našoj borilačkoj sceni. Nakon nekoliko sezona mrtvila i nedogađanja, prošla je godina bila ispunjena eventima i odličan je uvod u još veće stvari koje bi trebale slijediti.

Da se i ovaj tekst ne bi pretvorio u još jedan izbor najboljih i najzaslužnijih, ovaj put ćemo se samo pozabaviti najvećim i najbitnijim događajima, koji su se dogodili u 2019. godini iz perspektive jednog hrvatskog borilačkog fana. Naravno, ovo je osobni izbor i neki drugi borilački fan bi zasigurno izabrao neke druge događaje...

TOP 5 - 2019.

1. Cro Cop odlazi u konačnu sportsku mirovinu

Bez ikakve konkurencije ovo je bio najveći događaj za većinu hrvatskih MMA fanova u godini iza nas. Kako i ne bi bio nakon tako nevjerojatne karijere kakvom se može pohvaliti Mirko Filipović.

Iako je Mirko u nekoliko navrata odlazio u borilačku penziju i onda se iz nje vraćao, okolnosti su ovaj bile puno dramatičnije pa je prilično sigurno da je Cro Cop jednom za svagda objesio rukavice o klin. Proslavljeni hrvatski borac je 1. ožujka obavijestio javnost da je doživio moždani udar na treningu i da mora u konačnu mirovinu. Nasreću, Filipović je prošao bez ikakvih posljedica, odlično se oporavio, te se vrlo brzo vratio u svoju dvoranu, gdje pomaže suborcima iz tima u njihovim karijerama.

Danas 45-godišnjak se može pohvaliti da je imao možda i najimpresivniji te najprikladniji kraj karijere od svih svjetskih borilačkih mega zvijezda. Deset pobjeda u nizu i nekoliko slatkih osveta (Gonzaga, Nelson) su bile šlag na tortu spektakularne karijere koja će se teško ponoviti.

2. Stipe Miočić ponovno na tronu teške kategorije

Stipe Miočić je vrlo strpljivo i taktički izuzetno mudro čekao svoju priliku za povratak na tron kraljevske UFC-ove divizije, a kada je Cormieru propao mega meč protiv Lesnara, UFC nije imao izbora nego je u kolovozu mjesecu ponovno upario svoja dva najbolja teškaša. A onda je američko-hrvatski nokauter na UFC-u 241 još jednom ispisao MMA povijest. I to na kakav način - jednim od najvećih obrata u šampionskim mečevima u povijesti UFC-a.

Malo je reći da je Miočić gubio protiv DC-ja u tom velikom revanšu. Sve do povijesne četvrte runde, Stipe je bio toliko neprepoznatljivo loš da je Cormier odlučio odustati od dogovorene taktike i prepun samopouzdanja je zanemario upute kuta nastavivši borbom u stojci. Kakva greška...

Serija nevjerojatnih aperkata u tijelo koje je Miočič u tom trenutku iščupao "iz rukava" su doveli do spektakularnog preokreta koji će ući u MMA udžbenike. Stipe je ponovno zasjeo na tron kraljevske divizije te je još jednom dokazao da je najbolji UFC teškaš u povijesti organizacije. Ma kako god to bilo mrsko Dani Whiteu...

3. Ruiz vs. Joshua, Joshua vs. Ruiz

Anthony Joshua je početak i kraj 2019. godine dočekao kao svjetski prvak u teškoj kategoriji, koji u svom vlasništvu ima tri od četiri najbitnija pojasa. No, ono što se u međuvremenu događalo je obilježilo profesionalni boks u godini iza nas.

Najprije smo vidjeli šokantan dvoboj u Madison Square Gardenu, u koji je tada još uvijek širim masama anonimni Ruiz ušao kao zamjena u posljednji trenutak, a slovio je kao potpuni autsajder. Nitko simpatičnom debeljku nije davao nikakve šanse protiv britanskog Apolona osim onih koji su malo bolje poznavali dotadašnju karijeru meksičkog boksača. No, niti oni zapravo nisu vjerovali da bi Meksikanac mogao do slavlja. A onda se dogodilo najveće iznenađenje u profesionalnom boksu još od Tysona i Douglasa. Neprosto je bio nestvarno gledati Joshuu kako tetura ošamućeno po ringu dok mu sudac iznova i iznova broji, prije nego što je i konačno prekinuo meč.

Pokazalo se da je Andy Ruiz još jedna tipična, toliko već puta viđena priča u profesionalnom boksu. Opijen uspjehom "preko noći", milijunima dolara koji su sjeli na njegov račun i popularnošću koju je doživio, Ruiz je zaboravio da mu slijedi revanš protiv Joshue krajem godine. Nespreman, abnormalno pretio i potpuno izgubljen, Ruiz se osramotio u Saudijskoj Arabiji protiv nikad boljeg i nikad spremnijeg AJ-ja. Krug se zatvorio, Joshua je ponovno na tronu, Ruizu su ostali milijuni na računu, a fanovi su uživali u nevjerojatnoj boksačkoj priči. Čini se da su svi na koncu bili na dobitku, na ovaj ili onaj način.

4. Fenomenalna 2019. za hrvatske boksačke profesionalce

Dio spektakla u Diriyahu (Joshua vs. Ruiz II) je bio i naš najbolji profesionalni boksač Filip Hrgović, koji iza sebe ima pomno planiranu i sjajno odrađenu sezonu. "El Animal" je tri puta ulazio u borilište u 2019. godini te je tri puta slavio nokautom što mu je donijelo 10-0 i 14. mjesto na BoxRecovoj tablici najboljih teškaša svijeta. Već u idućem meču se očekuje da bi Hrgović mogao u neki ozbiljniji meč protiv boksača koji su bolje plasirani od njega, a to znači i novo penjanje prema samom vrhu i svjetskoj titulu koju planira osvojiti. Možda već u 2020.

Sjajnu 2019. su imali i naši ostali boksački profesionalci. Petar Milas je stigao do 15-0, Hrvoje Sep i Marko Čalić do 11-0, a svi oni nastavljaju graditi svoje profi karijere i penjati se prema vrhu svojih kategorija. Posebna priča 2019. godine je Alen Babić. Jedan neplaniran odlazak u London na sparing našeg dotadašnjeg uspješnog amatera s britanskom zvijezdom Dilianom Whyteom mu je donio profesionalni ugovor i mečeve na priredbama Eddieja Hearna. "Savage" je trenutačno na 3-0.

Ne smijemo nikako zaboraviti niti našu najbolju profesionalnu boksačicu Ivanu Habazin, koje je doduše tek u 2020. godini odradila veliki meč protiv Claresse Shields u Atlantic Cityju. No, s obzirom da je meč bio zakazan za listopad, a samo ga je nezapamćen, primitivan napad na njezinog trenera prolongirao, odlučili smo i Ivanin dovoboj protiv najbolje boksačice u povijesti ugurati u godinu iza nas. Sam meč je prošao u dominaciji dvostruke olimpijske pobjednice koja je dokazala da s pravom za sebe može reći da je GOAT ženskog boksa!

5. Oživljavanje hrvatske borilačka scene

Odlaskom vrlo uspješne hrvatske borilačke promocije FFC na američko tržište, domaća scena je ostala bez ikakvih događanja i bez organizacije koja je bila ključna za etabliranje čitave generacije sjajnih hrvatskih (i regionalnih) boraca. Nekoliko godina je vladalo mrtvilo i nedogađanje, a posljedice su se vrlo brzo mogle primjetiti u nedostatku novih imena na našoj sceni. No, to se pojavom FNC-a već počelo mijenjati u 2019. godini, a još bogatiji nastavak bi trebali vidjeti u godini ispred nas.

Luka Ćurković, Adriana Vuković, Jakob Kosić, Francisco Barrio, Đani Barbir... samo su neke od mladih nada koje bi se upravo kroz FNC trebale etablirati i onda tražiti nastavke karijera u nekim od najvećih promocija svijeta.

A jedna od njih, poljski KSW, je u studenom u zagrebačkoj Areni, održala svoj prvi event na ovim prostorima. Iako se govorilo o Novom Sadu i Beogradu, izbor Konfrontacje je na koncu pao na hrvatsku metropolu koja ima iskustvo organizacije mega evenata kao što su UFC, K-1 WGP ili Glory. I nisu pogriješili. Prepuna Areni, sjajna atmosfera i odlični mečevi domaćih i regionalnih boraca, natjerali su KSW da već nakon prvog dolaska najave i svoj povratak u 2020.

Linker
24. travanj 2024 12:46