Regija

Predsjednik HBS-a o aktualnoj situaciji: 'Nema nikakve pobjede, baš ništa se nije izmijenilo posljednjih dana'

 Damir Krajac / CROPIX
BOKS Ne postoji nikakva ‘pobjeda’ Hrvatskog boksačkog saveza, a Hrvatski olimpijski odbor nije ni za milimetar izmijenio prijašnji stav, pišu Sportske novosti.

Popriličan niz “senzacionalnih vijesti” u nekoliko je dana prohujao “eterom”, plasiran bez ikakvih provjera, temelja i samo radi kratkoročne čitanosti i izazivanja pozornosti. Tako smo u posljednjih nekoliko dana imali priliku pročitati redom da se “odbojci vraća Irina Kirilova s 54 godine”, “da je Sandro Sukno potpisao za Ludswigsburg” i “da se nogometu vraća Predrag Jurić s 58 godina”. To su vijesti na razini one kada bismo napisali da “Josip Manolić postaje ministar u Vladi”. Zajamčeno čitano, puno klikova, ali koliko je vjerodostojno... To danas, nažalost, nije važno.

Ima još jedna “vijest”. Ona kako je, tobože, Hrvatski boksački savez pobijedio HOO u minulim napetim danima medijskih istupa o financiranju nastupa boksačica i boksača na predolimpijskim kvalifikacijama u Londonu, odnosno Parizu.

Poruka svim savezima

Koji dan nakon što je Bono Bošnjak, predsjednik HBS-a, istresao sve što mu je na duši u intervjuu za SN, tobože je HOO popustio. Najkraće rečeno - to nije istina!

- Ma, nema nikakve pobjede. Ne znam ni sam odakle baš takav naslov. Ništa, ali baš ništa nije se izmijenilo posljednjih dana, od našeg posljednjeg razgovora za Sportske novosti - vrlo je jasno rekao Bono Bošnjak u subotu kasno navečer.

Nazvali smo ga stoga što imamo običaj provjeravati, što je češće moguće, po mogućnosti uvijek sve što se dogodi, objavi, priča, šuška. Iako, čak i nismo morali provjeravati jer smo znali i bez toga detalj više. Prema dostupnim podacima, Hrvatski olimpijski odbor je baš prošli tjedan, ako se ne varamo u petak 31. siječnja, odaslao cirkularnu poruku elektronske pošte svim nacionalnim savezima u kojima ih jasno izvješćuju da će HOO platiti troškove priprema, putovanja, smještaja i slično svim sportašima 1. i 2. kategorije koji se bore za mjesto na OI u Tokiju. Dakle, tu apsolutno nema ni milimetra promjena u odnosu na prijašnje stanje.

Hrvatski olimpijski odbor sudjelovat će, odnosno snositi trošak priprema, putovanja i smještaja za četvoricu boksača 1. kategorije: Filipa Hrgovića (bronca s OI 2016.), Marka Miluna i Tonija Filipija (brončani s EP-a 2019.) te Damira Plantića (brončani s EP-a 2018.). Točka. Takvo je stanje bilo i prije te promjena nema.

Danas izbornikov popis

Jasno, postoji mogućnost, i vjerojatno će se to i dogoditi, da još boksačica/boksača (Marija Malenica, Ivana Habazin, Luka Plantić, Damir Sobjeslavski, Erik Pijetraj, Marko Zeljko...) ode na kvalifikacije za OI 2020, ali... To mogu učiniti samo o trošku Hrvatskog boksačkog saveza i njihovih sponzora, ne i HOO-a. Konačni će popis, vjerojatno već danas, dati izbornik reprezentacije Dorijan Čalić. Na tom popisu se teorijski može naći i 24 boksača, ali samo za njih četiri će HOO snositi troškove.

Pa sad čitateljima ostavljamo prosudbu tko je tu “pobijedio” i ima li tu novih vijesti.

Linker
20. travanj 2024 07:26