Regija

Pregled godine: Najbolji hrvatski MMA borci u 2019.

Ivan Erslan, Antun Račić i Igor Pokrajac
 FFC/Damir Krajac (CROPIX)/SBC
2019. godina bila je vrlo aktivna za hrvatsku MMA scenu. Dolazak nekoliko boraca u KSW pa zatim dolazak same promocije u Zagreb, borbe po cijeloj Europi te osnivanje hrvatske FNC promocije neki su od najvažnijih događaja. No, ovim putem pokušat ćemo rekapituirati kakvu su godinu imali gotovo svi poznatiji hrvatski MMA borci i borkinje.

Abecednim redom naveli smo one najpopularnije, one koji su se najviše iskazali ili se nečime posebno istaknuli te koji su nastupali na nekoj višoj ili internacionalnoj razini, no ispod toga je navedena i većina ostalih hrvatskih boraca i borkinja koji su ove godine odradili profesionalni nastup, ali i nekoliko onih koji nisu uz navedeni razlog zašto je do toga došlo. Ovo je uistinu bila jedna velika godina za hrvatski MMA, a razvoj događanja nam neupitno daje optimizam kako ćemo za 365 dana moći tvrditi da je ona bila samo uvod u još sjajniju 2020. godinu.

Mateo Bolfan

Ovog mladog momka iz UFK Novi Zagreb možemo zvati slučajnim junakom koji je iskoristio priliku kojoj se niti sam osobno nije nadao. Njegova godina iz snova započela je u srpnju kad je doputovao na SBC u Bačku Palanku kao pratnja svojim timskim kolegama. No, situacija s otkazivanjem boraca dovela je do toga da je domaći borac Nemanja Prhić dan prije priredbe ostao bez protivnika. Mateo je bio na potrebnoj kilaži i bez puno razmišlja se skinuo, izvagao te idući dan odradio svoju prvu profesionalnu borbu i to tako da je prekidom savladao domaćeg borca. Potvrda sjajne godine došla je u prosincu na FNC 2 priredbi. Došao je kao autsajder u borbu protiv Roka Krušića, a onda preokrenuo borbu koju je do tog trenutka gubio, time pokazavši kako je sposoban u samo nekoliko sekundi upisati pobjedu. Svakako je talent kojeg se u idućoj godini isplati pozorno pratiti.

Karlo Caput

Veliki talent iz Dubrovnika u ovu je godinu ušao kao vlasnik omjera 8-0. Kao takvom došao mu je poziv najveće afričke promocije, EFC-a kojeg je on prihvatio. Ipak, nakon samo minute ga je nokautirao jedan od najboljih afričkih boraca, Igeu Kabesa. Caput će iz tog poraza pokušati izvući lekciju te u 2020. godini započeti novi pobjednički niz koji bi ga trebao dovesti do nove velike prilike.

Patrik Čelić

Ovaj mladi borac istaknuo se svojim talentom već na amaterskoj razini, a tako je nastavio i kao profesionalac. Osim tri profesionalne borbe i tri brze pobjede prekidom, Čelić je čak četiri mjeseca proveo u elitnim kampovima dodatno radeći na svojim vještinama. Tijekom godine prešao je iz Mangetsua u ATT, no nema sumnje kako će nastaviti tražiti priliku napredovati na raznim mjestima. Ovaj 20-godišnjak bori se u lakoj kategoriji i spreman je suprotstaviti se svakome, no isto tako je svjestan da treba napredovati korak po korak. Za njega vrijeme jako dobro radi.

Ante Delija

Iza dubrovačkog teškaša sjajna je godina koja bi možda bila još bolja da nije bilo teške ozljede. Tada bi možda mnogi od nas napustili novogodišnju proslavu da bi pratili Antu u PFL finalu. No, zbog spomenute ozljede mu pobjeda iz prvog kola turnira nije bila dovoljna za doigravanje. Umjesto toga je prihvatio ponudu KSW-a i u Zagrebu savladao Olija Thomsona. Time je svoj omjer doveo na 17-3, a poznato je kako ga PFL čeka širom otvorenih vrata svoje treće sezone. No, ona kreće tek u lipnju i vjerujemo kako ćemo prije toga Antu ponovno vidjeti u KSW-ovom kavezu. Ove godine je potvrdio kako se u potpunosti oporavio od ozljede i kako je pred njim sjajna karijera. Uostalom, tek ulazi u najbolje godine za teškaša.

Ivan Erslan

Erslan je sjajnom godinom samo dodatno potvrdio kako ga s razlogom zovu najvećim hrvatskim MMA potencijalom. 28-godišnjak iz Obrovca nije na najbolji način završio 2018. godinu, no poraz od Branka Busicka ove godine mu je poništen budući da je njegov protivnik pao na doping testu. Uspješno je Ivan pretposljednjeg dana svibnja odradio FFC nastup pobjedom protiv Rogera Carrolla, a onda je došao KSW ugovor i velika pobjeda u Zagrebu nad Darwinom Rodriguezom. Ivan već sad jako dobro kotira kao potencijalni KSW izazivač za titulu, a osim toga je uspjehe postigao i izvan kaveza. Ostavio je jako dobar dojam u glavnoj American Top Team dvorani na Floridi te je čak bio pozvan od strane bivšeg UFC prvaka Andreija Arlovskog da mu pomogne na pripremama. Tamo ćemo Erslana uskoro ponovno vidjeti, vjerojatno u pripremama za njegovu iduću KSW borbu.

Mirko Filipović

Najveći hrvatski borac u povijesti u veljači je osvetio poraz od Roya Nelsona, a to mu je na kraju bila posljednja borba u velikoj karijeri koji je završio s nizom od deset pobjeda. Nedugo nakon toga legenda je doživjela moždani udar. Od njega se Cro Cop u potpunosti oporavio, no iz zdravstvenih razloga odlučio je kako je njegovoj velikoj karijeri došao kraj.

Satoshi Ishii

Zlatni olimpijac iz Pekinga odradio je svoju prvu punu godinu kao hrvatski borac i ona je dobro krenula. Prvo je obranio SBC titulu, zatim je osvojio titulu HEAT promocije nakon čega je savladao i bivšeg KSW prvaka Fernanda Rodrigueza u kavezu poljske promocije. PFL turnir također je sjajno započeo pobjedom nad Zekeom Tuinei Wilyjem, a mjesto u doigravanju izborio je unatoč porazu od Jareda Rosholta sudačkom odlukom. Ipak, u doigravanju ga je savladao Denis Goltsov, a godinu je završio njenog posljednjeg dana teškim porazom na Rizin 20 priredbi. Neugodan niz od tri poraza rezime je kojim Ishii završava ovu godinu.

Stanislav Krofak

Nakon što je prošlu godinu završio SBC porazom od Mire Jurkovića, "Pantera" se vratio savladavši Nebojšu Mršića u Bačkoj Palanci. Time je samo krenuo njegov ovogodišnji niz koji je završio s tri pobjede. Prvo je savladao Zorana Đođa osvojivši pojas prvaka Nokaut FC promocije, a onda je pobjedu upisao i na FNC 2. Nakon svega to u medijima je završio prozivkom Aleksandra Ilića, koji je čak izrazio spremnost za borbu protiv sjajnog grapplera iz ATT-ja i Pantera Tima, dvorane u zagrebačkom kvartu Dubec. Ako ne uspije doći do te borbe, Krofak se nada revanšu protiv Mire Jurkovića koji trenutno drži pojas prvaka srednje kategorije u SBC-u.

Sara Luzar Smajić

Najpoznatija hrvatska borkinja ove je godine povukla potez od životnog značaja. Napustila je sigurno radno mjesto u Zagrebu i zaputila se u Düsseldorf s ciljem da karijera profesionalne MMA borkinje postane njen životni poziv i izvor prihoda. Iz UFD dvorane dolaze informacije kako je tamo jedna od najvećih radnika/radnica, a uspjela je i dva puta nastupiti. Prvo je to bila kickboxing borba, a nakon nje i MMA borba u borilištu FAIR FC promocije. Oba puta Sara je slavila nokautom u prvoj rundi i već je čeka idući nastup. 7. ožujka čeka je borba protiv jedne od najboljih njemačkih borkinja, no Sara tvrdi kako je spremna. Kraj iduća godine namjerava dočekati s ugovorom neke velike promocije.

Srđan Marović

Dugo vremena slušali smo o Srđanu Maroviću. Govorilo se o jednom od najvećih domaćih potencijala, ali zbog raznih okolnosti u posljednje tri godine uspio je upisati tek po jedan manji nastup. U listopadu ove godine napokon je dočekao borbu na višoj razini, a onda je u Rusiji oduševio savladavši Ramisa Teregulova. Taj je nastup bio toliko uvjerljiv da poljski KSW nije dugo razmišljao nakon što im je Marović ponuđen kao teškaš za njihovu posljednju ovogodišnju priredbu. Nažalost, Marović je očito prerano preskočio nekoliko stepenica, budući da je postao žrtvom jednog od najgadnijih KSW nokauta ove godine. Nakon samo pola minuta savladao ga je Michal Wlodarek, no Marović bi već iduće godine trebao dobiti novu priliku u KSW-ovom kavezu.

Saša Milinković

Osječki član Cro Cop Teama ove je godine nastupio tek jednom, kad je na eventu promocije HEAT poražen od korejskog borca Da Un Junga, koji je na račun tog nastupa izborio ugovor s UFC-om gdje trenutno jako dobro izgleda. Njegov idući nastup dolazi već u prvom mjesecu ove godine, kad će nastupiti ponovno na HEAT eventu, gdje ga čeka japanski veteran Kohsaka.

Vlado Neferanović

Nakon Cro Copa dala je Privlaka još jednog dobrog borca, a Vlado Neferanović taj je naziv potvrdio dvjema ovogodišnjim pobjedama u kavezu najbolje njemačke promocije, GMC-a. Jedan od boraca koje je savladao je vrlo dobri Robert Lau. Tog borca Vlado je ugušio već nakon minute, a onda je prihvatio revanš koji mu je njemački poluteškaš ponudio. Do njega je došlo u studenom, a Vlado nije bio dovoljno spreman i doživio je poraz čime je prekinut njegov sjajni niz od četiri pobjede. Pretpostavlja se kako će za 2020. godinu član Valensa čekati novi poziv GMC-a gdje nakon dvije pobjede jako dobro kotira, no nije isključen niti SBC.

Filip Pejić

Ovo je trebala godina Filipa Pejića i sve je tako lijepo izgledalo do studenog i KSW priredbe u Areni Zagreb. Filip je prije toga odradio više nego impresivan debi u promociji koji je jedva dočekao nakon cijele 2018. bez borbe te otkazivanja FFC borbe za koju je već bio otputovao u Las Vegas. Arena Zagreb ponovno je nažalost bila kobna za "Nitrove" ambicije. Iako je sve pa tako i sebe samog uvjeravao da je spremniji nego ikad i kako je Daniel Torres samo prepreka na putu do napada na KSW titulu, Filip je prve dvije runde te borbe bio neprepoznatljiv. Iznenadio ga je fantastičan rad nogu brazilskog borca i tako mu je pala koncentracija te nije uspio uhvatiti potreban ritam borbe. Uključio se Filip u trećoj rundi i pokazao je što zna, no bilo prekasno. Brazilac mu je u njegovom gradu nanio drugi najteži poraz u karijeri i Filip će za mjesto na KSW tronu morati proći malo dulji put. Kvalitetu je pokazao da ima.

Igor Pokrajac

Povratak nakon tri godine nije dobro izgledao za 40-godišnjeg "Dukea", borca iz regije s najviše UFC nastupa. Odradio je to u SBC kavezu, no u posljednje sekundama borbe u Odžacima doživio je nokaut od Maiquela Falcaoa. Srećom po Pokrajca, srpska promocija organizirala je revanš, a Igor je pokazao svoju kvalitetu. Iako se ponovno činio u problemima, sjajan udarac laktom iz okreta pogodio je Falcaoa tamo gdje je potrebno i Pokrajac je godinu završio kao SBC prvak poluteške kategorije. Nema sumnje kako ga zanimljive stvari čekaju u idućoj godini.

Antun Račić

Dubrovački "Killer" priča je godina. Njegovo osvajanje titule KSW prvaka bantam kategorije pred krcatom Arenom Zagreb nije bila velika stvar samo za njega nego za sve hrvatske borce nižih kategorija. Vidjeti kako nakon toliko podcjenjivanja cijela dvorana svim srcem navija za jednog bantamaša bila je prekrasna slika, a Antun je to vratio velikim nastupom i još većom pobjedom. Prošao je težak put ostvarivši ranije ove godine još jednu KSW pobjedu, ali sve se isplatilo i fanovi s uzbuđenjem čekaju vidjeti tko će biti njegov prvi izazivač.

Aleksandar Rakas

Nakon vrlo neugodne epizode s GMC promocijom, gdje je na kraju svoj nastup otkazao na dan održavanja, Rakas je svoju prvu ovogodišnju borbu odradio pretposljednjeg dana listopada, pobjedom na priredbi legendarne japanske Pancrase organizacije. Trebala mu je to biti borba prije nastupa na KSW-u u Areni, no večer prije borbe doživio je ozljedu noge zbog koje je bio prisiljen otkazati nastup protiv Krystiana Kaszubowskog. Čini se kako će drugu KSW priliku ipak dobiti i to možda već na prvoj priredbi poljske promocije u idućoj godini.

Roberto Soldić

Najveća nesreća za domaće fanove bila je što trenutno najboljeg i najpopularnijeg hrvatskog borca nismo imali priliku gledati na KSW 51 priredbi. No, prije toga je sve oduševio s dva sjajna nastupa. Prvo je u svibnju nokautirao Krystiana Kaszubowskog upisavši svoju prvu obranu titule KSW prvaka velter kategorije, a onda je savladao i neugodnog zamjenskog protivnika Michala Pietrzaka. Nažalost, u toj borbi doživio je spomenutu ozljedu zbog koje ga nije bilo u Zagrebu, no idući nastup već mu je ugovoren. KSW 53 održava se 21. ožujka u Lodzu, a Roberto će tamo biti jedna od najvećih zvijezda.

Ivica Trušček

Tamo gdje jednom smrkne, drugom svane. Upravo to se dogodilo Ivici Truščeku u vezi KSW nastupa u Zagrebu, no njegovu godinu ipak treba analizirati redom. Nakon pet pobjeda u pet nastupa tijekom prošle godine, Ivica je 2019. borilačku započeo u veljači. Svoj povratak u slovenski WFC obilježio je pobjedom nad Arberom Muratijem Von flue gušenjem. Nakon toga je iz privatnih razloga Ivica ipak uzeo kratku pauzu, a početkom jeseni ugovorio je borbu u Uzbekistanu. Ipak, poziv KSW nakon ozljeda Aleksandra Rakasa nije mogao odbiti i ušao je u taj kavez na radost fanova koji su njegov nastup od samog početka i prizivali. Od Krystiana Kaszubowskog izgubio je tijesnom odlukom, no ostao je uz Račića vjerojatno najljepša i najveća priča prve priredbe poljske promocije u Hrvatskoj. Nakon toga je odradio spomenutu borbu u Uzbekistanu, no nije uspio biti bolji od Shamila Zavurova. Ivica sad neće odmarati nego već ima spreman idući nastup. Ponovno odlazi u njemu neizmjerno dragi WFC, gdje ga 19. siječnja čeka Benoit Saint Denis iz Francuske. Rijetko koga čudi podatak što je Terror prvi hrvatski borac koji će u 2020. godine ući u borilište.

Ivan Vitasović

Pulski teškaš ove godine ušao je na višu europsku scenu, no neće ju pamtiti po najboljem. Njegov niz od četiri pobjede u nizu prekinut je neodlučenom borbom protiv Ramisa Teregulova u Moskvi, da bi nakon toga u Češkoj doživio poraz od bivšeg UFC borca Viktora Pešte. Posljednji nastup upisao je u kolovozu, kad je bolji od njega bio Husejn Adamov na priredbi GFC promocije.

Adriana Vuković

Dugo se čekao prvi profesionalni MMA nastup djevojke koja je na amaterskoj razini osvojila sve što je mogla, a o njenom talentu je glasno govorio i jedan od najboljih svjetskih trenera, Firas Zahabi. Upravo zbog toga morali smo je izdvojiti nakon što je na prve dvije FNC priredbe upisala dvije gotovo rutinske pobjede, jednu nokautom, a drugu zahvatom, kako je sama izjavila da joj je bila želja. Već početkom iduće godine trebali bi je čekati novi izazovi, a svakom borbom pred njom će biti sve veći i ozbiljniji ispit. Ona je sama izjavila kako joj je ambicija sam svjetski vrh.

Ivan Zidar

Sjajno je za osječkog člana Allstars Gyma krenula godina. Pobjedama u Švedskoj i Njemačkoj doveo je svoj omjer na 5-2 i došla je prilika napraviti iskorak. Uskočio je na priredbu Cage Warriorsa uvjeren kako može savladati jednog od najiskusnijih boraca te promocije, Josha Reeda. Ipak, nakon dobrog ulaska u borbu ponovio je grešku iz jedne od svojih ranijih borbi. Iako se nije nalazio u prevelikoj opasnosti, požurio je vratiti se iz partera na noge što je rezultiralo ostavljanjem leđa što je njegov iskusni protivnik iskoristio. Ivan će tako u novoj godini morati otvoriti novu seriju pobjeda i tražiti novu priliku ovakvog razmjera.

Mario Žgela

Još jedan mladi momak o kojem se puno govori godinu je započeo jednim kiksom koji možemo pripisati njegovoj mladosti i neiskustvu. Na SBC nastup u Sombor uputio se bez valjanih dokumenata, odnosno "istekla" mu je bila osobna iskaznica. SBC mu to nije zamjerio i vrlo brzo se vratio u njihov kavez gdje je tijekom godine upisao dvije pobjede nokautom. Prije toga uspio je nastupiti u Austriji gdje je također nokautom savladao Maria Dengga. Nakon posljednje SBC pobjede postao je dio ATT-ja i za svoje iduće borbe kombinirano će se pripremati u Vinkovcima, u svom matičnom Valensu te u najbolje opremljenoj hrvatskoj dvorani.

Ostatak

Vjerojatno najaktivniji hrvatski borac ove godine bio je Zoran Đođ. Ovaj momak iz Bjelovara nije birao gdje će se boriti te je nastupio osam puta, no posebno zanimljivo zvuči podatak da je odradio četiri borbe u četiri vikenda za redom i to nedugo nakon što je u nezgodi na poslu izgubio vrh prsta. Nije bio toliko uspješan, no godinu je ipak završio pobjedom nad debitantom Filipom Novakom na FNC 2 priredbi. Na FNC-u su svoje dvije ovogodišnje borbe odradili veliki potencijali Đani Barbir i Jakob Kosić, a obojica su upisali pobjede prekidom u prvoj rundi. Riječ je o ogromnim potencijalima kojima bi 2020. godine trebala značiti pravu priliku za iskorak na ozbiljnu scenu. Na prvom FNC-u svoj potencijal pokazao je teškaš Donald Ćosić, kao i Luka Ćurković kojem je godinu ipak obilježila njemu već frustrirajuća borba s ozljedama. Kroz FNC su svoje prve pobjede upisali Luka Purkert i Asmir Sadiković, dok je s pobjedom i porazom godinu završio Karlo Smodila. Francisco Barrio se vratio pobjedom, no do nije došao na način kako je htio, budući da je njegovom protivniku na samom početku borbe pozlilo. Još jedan član ATT-ja koji je odradio svoj profesionalni debi je Denis Lovrić. Nastupio je na SBC-u u Bačkoj Palanci gdje je upisao pobjedu.

Andreo Kolić upisao je iznenađujuću pobjedu nad Rifatom Pruševićem na SBC-u u Bačkoj Palanci, no nije to uspio povezati drugom SBC pobjedom, odnosno bolji od njega bio je Predrag Bogdanović. Njegov timski kolega Anđelko Kitić u SBC-u je odradio jedan od najvećih preokreta, no i on je u idućoj borbi unutar njihovog heksagona poražen. Ipak, njegov highlight godine osvajanje je NFC pojasa poluteške kategorije. Na SBC-u je debitirao i njihov timski kolega iz UFK Novi Zagreb, Ivan Lukšić, no ovaj teškaš doživio je poraz.

Stipe Brčić također nije imao sreće s ozljedama, no prije nego je upao u te probleme odradio je dvije borbe. Prvo je doživio prvi poraz u karijeri od Khursheda Kakhorova, a onda se ipak vratio pobjedom na priredbi EMC promocije. Povratak u KSW odradio je Stipe Bekavac, no borbu je izgubio nakon ozljede noge već u samom otvaranju iste, dok je Luka Sumić upisao dvije pobjede i dva poraza. Ne smijemo zaboraviti austrijskog Hrvata Manuela Bilića koji je dogurao do velike Cage Warriors promocije i tamo upisao pobjedu. S nestrpljenjem iščekujemo njegov idući nastup.

Goran Reljić ove godine nije upisao nastup, ali iduće bi trebao debitirati u SBC-u s kojim je nedavno potpisao ugovor. Nastup nismo vidjeli niti od Ivice Tadijanova, budući da se ponajbolji hrvatski grappler posvetio obitelji i završetku fakulteta. Nastup nije dočekao niti Ivan Gluhak, dok su u pauzi i braća Perak, Maro i Kristijan. Luka Jelčić završio je karijeru i posvetio se trenerskom poslu, dok je Sonja Krizmančić doputovala u Dublin gdje je postala članicom SBG dvorane, no u međuvremenu je ostala u drugom stanju i trenutno čeka prinovu. Antonela Begonja Orlić također je članica SBG-a, no niti ona ovu godinu neće pamtiti po dobrom. Borkinja pod ugovorom s Bellatorom doživjela je svoj drugi poraz u drugoj pro borbi.

Tomislav Čikotić priprema se za svoj MMA debi koji bi mogao doći u novoj godini, dok je Mladen Kujundžić ugovarao povratak u MMA, no nekoliko borbi mu je otkazano. U novoj godini mogli bismo dočekati povratak Matije Blažičevića i Mateja Batinića koji imaju neke ponude za nastup. Sjajno je znati kako već ugovorenu borbu ima Ivan Ćosić. Talentirani borac srednje kategorije došao je do polufinala jakog "Berkut Young Eagles" turnira ACA promocije, no zbog ozljede je bio prisiljen otkazati nastup te je tako u 2019. ostao bez borbe.

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
06. ožujak 2024 18:18