Regija

Satoshi Ishii za dva tjedna ulazi u kavez s čovjekom kojeg zovu najdosadnijim borcem u povijesti

Jared Rosholt
Tek nešto više od dva tjedna ostalo je do drugog kola PFL turnira teške kategorije, a u njemu će nastupiti Satoshi Ishii. Hrvatski borac tražit će svoje mjesto u doigravanju preko borbe protiv Jareda Rosholta. No, osim za sebe, Ishii će se svojevrsno boriti i za timskog kolegu Antu Deliju.

Ante Delija ozlijedio je ruku i neće biti u stanju nastupiti u drugom kolu PFL turnira. Ipak, nakon pobjede u prvom kolu i dalje ima šanse za mjesto u doigravanju, no morat će mu se poklopiti nekoliko rezultata. Jedan bez kojeg mu se šanse svode na minimum je pobjeda Satoshija Ishiija nad Jaredom Rosholtom. A to će biti sve samo ne lak zadatak za hrvatsko-japanskog borca iz Cro Cop tima.

Ukoliko do sada niste bili upoznati s likom i djelom ovog američkog borca, riječ je hrvaču koji je u svojoj profesionalnoj MMA karijeri do sada upisao 17 pobjeda i sedam poraza. Ono zanimljivije ipak se tiče njegove karijere u UFC-u. Dio najjače svjetske promocije bio je od 2013. do 2016. godine te je ostvario omjer od šest pobjeda i tri poraza. U PFL tj. tadašnji WSOF otišao je nakon što mu je uručen otkaz. Ako vas čudi kako je došlo do toga, gledajući da vrlo dobre rezultate i pobjede nad borcima poput Stefana Struvea i Walta Harrisa, objašnjenje je zapravo jednostavno ako se pogleda šira slika.

"Bitna je samo pobjeda jer ona donosi dvostruko više novaca nego poraz. Fanovi žele borbu šakama, to me čak traže i moji prijatelji, no ja ne idem na nokaut, ja idem samo na pobjedu. Nemam namjeru mijenjati svoj stil. Ukoliko želite gledati me gdje ulazim u borbu i nokautiram protivnika, vjerojatno ćete morati dugo sjediti i čekati", jedna je od izjava Jareda Rosholta dok je bio član UFC-a, tim putem pred borbu protiv Roya Nelsona koju je izgubio.

Rosholt je borac kojeg su fanovi otvoreno nazvali najdosadnijim borcem u povijesti. Riječ je o vrlo krupnom hrvaču čija se taktika svodi samo na jedno, skratiti distancu, uhvatiti borca i odvesti ga na pod. Ukoliko ste mislili da se nastavak tiče nanošenje štete na podu, onda se varate. Jared Rosholt uvijek je na podu radio minimalno, ali dovoljno da suci borbu ne vraćaju na noge. Tako su zvižduci iz publike uvijek bili stalni dekor na njegovim borbama i poslodavci su to prepoznali. Ipak, PFL je kao prvi kriterij popunjavanja svog rostera imao kvalitetu. A Rosholt je itekako kvalitetan borac.

U prvoj PFL sezoni došao je do polufinala, gdje iznenađujuće prekidom gubi od kasnijeg prvaka Philipea Linsa. Ove sezone mu ždrijeb nije išao na ruku te se u prvom kolu sastao s po većini prognoza glavnim favoritom, Denisom Goltsovim. Borbu je izgubio prekidom u prvoj rundi i sad treba pobjedu protiv Ishiija. I to ne bilo kakvu. Rosholtu će neovisno o ostalim rezultatima trebati prekid. I tu će Satoshi morati tražiti svoju priliku.

Najveća slabost Rosholta njegova je sve slabija brada. U svojim najboljim danima karijere bio je spreman primiti određeni broj udaraca s ciljem skraćivanja distance i dolaska u poziciju odakle će moći hrvati. U posljednjim borbama dalo se primijetiti da pada od udaraca kakvi mu prije nisu stvarali probleme. Tu će Ishii morati tražiti pravi trenutak za pogoditi da. Iako mu je primarna disciplina judo, ne vjerujemo kako bi mu pametna bila taktika ulaska u klinč i hrvanja. Svakako bi bolje bilo iskoristiti ono što mu može donijeti trening s Mirkom Filipovićem i Stipom Drvišem, koji će mu sigurno pokazati kako pogoditi Rosholta tamo gdje treba. To će onda u kavezu trebati provesti u djelo. Ukratko, Satoshi Ishii za ovu borbu mora postati udarač.

Neki opći dojam je kako se najlakše boriti protiv boraca gdje znaš što te čeka. Dovoljno je pripremiti taktiku, kao i njenu rezervnu varijantu i nadati se da će ona donijeti ploda. No, kad je netko toliko dobar u tome što radi, to otežava stvari. Satoshi zna što ga čeka, fanovi znaju što ga čeka i Rosholt zna što namjerava napraviti. S druge strane, pred Satoshijem je više opcija kako ući u ovu borbu. Morat će odabrati onu pravu.

Linker
23. travanj 2024 10:18