Regija

U londonski ring danas ulaze dva hrvatska boksača, evo kako pratiti prijenos!

Mladen Sobjeslavski i Marko Zeljko
 Damir Krajac/Cropix
Nakon što je jučer prolazak u drugo kolo osigurao Luka Plantić, no također i nakon neočekivanih eliminacija Tonija Filipija i Ivane Habazin, olimpijski kvalifikacijski turnir kreće za hrvatske predstavnike u velteru i srednjoj kategoriji. U svom lov na olimpijski san danas će krenuti Marko Zeljko i Mladen Sobjeslavski.

Nažalost, dvoje od osam hrvatskih olimpijskih uzdanica pali su već na prvoj prepreci prema ostvarenju cilja i osiguravanja mjesta u Tokiju već putem ovog natjecanja. Ipak, uspješan prvi korak napravio je Luka Plantić, eliminiravši četvrtog nositelja Umara Dzambekova, tako si "otvorivši" ždrijeb prema ostvarenju konačnog cilja. Njemu će se danas pokušati pridružiti dva boksača koji su u London otputovali u ulozi autsajderi, no obojica su itekako spremni kreirati još jedno iznenađenje. Uostalom, u prva dva dana turnira dogodio ih se popriličan broj, a također im je Plantić dao jako dobar recept kako je potrebno boksati za pobjedu na ovakvom natjecanju.

Obojica će u ring kao dio večernjeg programa koji u Copper Areni starta od 19 sati. Nastupit će u ringu A, Zeljko kao dio devetog meča na programu, a Mladen kao 12. Po nekoj procjeni, Zeljko bi tako u ring trebao ući nešto iza 20 sati i 30 minuta.

Ždrijeb je Zeljku kao protivnika odredio Aliaksandra Radzionaua iz Bjelorusije. Ovaj 19-godišnji boksač novak je u reprezentaciji, gdje se tražila promjena u velteru nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu, ali posebno na Europskim igrama, kojima su Bjelorusi bili domaćini. Potvrda njegove sjajne forme je naslov državnog prvaka, ali i drugo mjesto na jakom Strandja turniru u Bugarskoj, koji je održan u siječnju. No, Zeljko svakako ima šanse ako napokon odradi meč u maniri onoga što pokazuje na državnim natjecanjima. Ovaj 25-godišnjak već godinama oduševljava hrvatsku publiku, da bi se nakon toga na velikim natjecanjima jednostavno "smrznuo", pa tako još uvijek čeka prvu veliku seniorsku internacionalnu pobjedu. Talent Zeljka je neupitan, njegovi treneri već godinama ponavljaju da po tom kriteriju ima kvalitetu za svjetski vrh. Današnji meč trebao bi dati odgovor na pitanje je li on napokon i mentalno spreman iskoristiti svoj potencijal. Zeljko je ujedno dobio najteži ždrijeb od svih naših boraca, jer bi ga na putu prema ostvarenju cilja mogao čekati brončani olimpijac, a nakon njega i trenutno najbolji velteraš svijeta. No, Marko mora ići meč po meč, a prvi veliki ispit ispred sebe ima već danas.

Po svoju prvu internacionalnu seniorsku pobjedu krenut će Mladen Sobjeslavski, 21-godišnji prvak Hrvatske u srednjoj kategoriji i član BK Leonardo. Mladen do četvrtfinala, u kojem i poraz donosi još jednu priliku, ima zapravo vrlo pogodan ždrijeb. Danas će boksati protiv 22-godišnjeg Muhammada Abdilrasoona iz Finske, boksača koji već ima podosta internacionalnog iskustva, no bez značajnijih rezultata. Čak niti trener Pijetraj nije nam mogao dati nešto više informacija o njemu. Na Mladenu je da boksa onako kako je prezentirao da zna i može. Protivnik je to kojeg bi on u pravom izdanju trebao moći savladati i time izboriti osminu finala gdje bi ga, neovisno o ishodu meča Gruzijca Kharabadzea i Srbina Poletana, također čekao prolazan protivnik.

Prijenos svih mečeva osiguran je putem službenog portala Olimpijskog odbora. Video s prijenosom pojavit će se OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 16:15