Regija

(VIDEO) Moderni samuraji: Upoznajte nekoć zabranjenu drevnu japansku borilačku vještinu

 Screenshot (Sportske novosti)
Palice od bambusa napravljene da što više sliče samurajskim katanama, oklopi i kaciga, borilačko odijelo, uzvici na japanskom... Prilikom dolaska na jedan kendo trening bez problema ćete se osjećati kao da ste upali u jedan od filmova kultnog japanskog režisera Kihachija Okamota. Ili, ako ćete nešto popularniju referencu, kao da ste upali u neku scenu iz filma Shogun Assassin.

"Kendo je japanska vještina, odnosno borilački sport, stilizirano japansko mačevanje koje je proizašlo iz samurajske upotrebe katane", objasnio nam je Josip Vidas, glavni trener Kendo kluba Zagreb i jedan od promotora ove vještine u Hrvatskoj.

Kendo kao vještina je u Japanu prisutna već stoljećima. Na početku su se borci služili katanama, a kasnije ih je zamijenio 'mač' napravljen od isprepletenog bambusovog pruća. Takav se počeo širiti i van granica Japana, a nakon 2. svjetskog rata se dogodila stanka jer su saveznici zabranili Japancima sve sportove u kojima je uključeno oružje, pa time i kendo.

Ipak, 1952. kendo je opet legaliziran i od tada počinje sve veće širenje ove vještine diljem svijeta.

Kod Kenda je zanimljivo da svi treniraju zajedno – žene i muškarci, mladi i oni nešto stariji, a tako je i u domaćim klubovima.

U Hrvatskoj se kendo širi krajem 90-ih godina. Hrvatski kendo savez je osnovan 2004., a klubovi postoje u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Samoboru i Puli. Domaći klubovi i borci postižu sve zanimljivije rezultate i u međunarodnim okvirima, a priliku da se uvjerite u sav čar kendo borbi imate 7. i 8. prosinca na 9. državnom kendo prvenstvu koje se održava u Sesvetama, u dvorani OŠ Jelkovec.

Linker
18. travanj 2024 14:33