Regija

Zaraženi član boksačke reprezentacije progovorio o svom zdravlju: 'Požalit će korona što je došla kod mene!'

Ante Matas
 Duje Klarić/Hanza Media
U hrvatskom boksu nema mira. Tek što se slegnula svađa između bivšeg izbornika Leonarda Pijetraja i Filipa Hrgovića, po povratku s olimpijskih kvalifikacija u Londonu došlo je do novog sukoba, a jedan od izbornika zarazio se koronavirusom! - piše Slobodna Dalmacija.

Prvi dio priče „zakuhao” je jedan od trenera hrvatske reprezentacije Tomo Kadić koji je bio u Londonu na kvalifikacijama prekinutim zbog pandemije koronavirusa. Dok su se mnogi događaji i lige diljem svijeta prekidali, kvalifikacije su krenule i to s publikom. Nastavile su se bez publike, a onda se trećeg dana napokon i zaustavile.

Kadić se putem svog profila na Facebooku obrušio na organizatore u Londonu, ali i Hrvatski boksački savez rekavši da nisu imali maske ni dezinfekcijska sredstva. Otkrio je kako se jedan član reprezentacije zarazio koronavirusom, zbog čega se plaši da bi oboljelih među boksači(ca)ma i stožerom moglo biti još. Slobodna Dalmacija doznaje da je taj zaraženi član Ante Matas iz splitskog Pit Bulla s kojim smo i popričali.

No prije toga, evo što Kadića tišti:

- Uputio sam mail da nas treba zaštititi i organizirati neki prijevoz. Zamislite, mnoge zemlje su poslale avione po svoje. Nas su smjestili u avion sa svima, ljudi su imali maske, a mi nismo. Možda nismo to shvatili dovoljno ozbiljno, ali nas nitko nije upozorio. Kad sam uputio apel da nam se osigura testiranje na aerodromu, Hrvatski boksački savez nije stao iza nas. Oni se vole samo slikati kad dođu medalje. Razočaran sam, nisam dobio ni poruku kad smo sletjeli da nas pitaju je li sve u redu. Tražio sam barem prijevoz do naših domova i samoizolacije, da nikog drugog ne zarazimo, no rekli su mi da nemaju takav običaj i da se snađemo.

Na odgovor iz HBS-a na čelu s predsjednikom Bonom Bošnjakom nije trebalo dugo čekati. Poslali su priopćenje za javnost u kojem su iznijeli svoju stranu priče.

- HBS je od državnih institucija prije povratka naše reprezentacije iz Londona tražio upute i njihovo postupanje. Dobili smo ih s pohvalama za naš profesionalni pristup. Napisano je kako cijela reprezentacija odmah po povratku ide u samoizolaciju! Da ih se ne dočekuje u zračnoj luci, da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali. Nažalost, na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju samo osobe s izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i sl. U takvom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja.

Savez ističe da je o svemu tome izvijestio izbornike Dorijana Čalića i Antu Matasa te članove delegacije putem maila, prije povratka u domovinu.

- Čalić je pohvalio odrađeno jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio tih sudionika bio je prošlog mjeseca na pripremama u Italiji gdje im je Savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate. Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari – podvukli su iz HBS-a.

A što na sve kaže Ante Matas? On je iz cijele ove nevolje izvukao najdeblji kraj jer je „pokupio” koronavirus.

- Požalit će korona što je došla kod mene! Već sam na pola puta oporavka, ona je gotova – govori nam Matas, izbornik ženske reprezentacije.

Sada se osjeća dobro.

- Bio sam ajme, ali ide nabolje. Od povratka iz Londona sam se izolirao, čak i prije nego što sam saznao da imam koronu. Od početka sam je shvatio ozbiljno. Ostatak reprezentacije također će napraviti testiranja.

Matas tvrdi kako je dobar i s kolegom Kadićem i ljudima iz HBS-a te želi da tako i ostane. Kritike je usmjerio u drugom pravcu. Prvo, prema Hrvatskom olimpijskom odboru.

- Nije bilo podrške s njihove strane. Ja je osobno nikad nisam ni imao. Od HOO-a nisam ništa ni očekivao, pa nisam ni razočaran. HOO je trebao biti svjestan situacije i opremiti naše sportaše maskama i antisepticima. Nikakvu opremu protiv virusa nismo imali, čak je nismo mogli ni kupiti u Londonu jer nismo imali gdje. O tome je morao misliti HOO.

I drugo, prema Međunarodnom olimpijskom odboru.

- Turnir se nije ni trebao održati! Sve se odgađalo, a jedino se ovaj turnir guralo. To je ključni problem i krivica MOO-a. Donijeli su lošu odluku, gledaju samo sebe, a organizacija je bila loša. Stavili su jedan sapun na ulaz za pranje ruku i to je sve. Nismo bili ni svjesni opasnosti – zaključio je Matas.

Anti želimo brz oporavak, a hrvatskom boksu da napokon uplovi u malo mirnije vode...

Vedran Babić/ Slobodna Dalmacija

Linker
19. travanj 2024 15:53