Ugledni “The Guardian”: Olimpijski boksački turnir u Riju je namješten!

K1 / BoksIZDVOJENA VIJEST 16.08.2016 12:22h Autor:

Screenshot

Ugledni “The Guardian” otkriva veliki korupciski boksački skandal te tvrde da postoji mogućnost kako su mnogi mečevi, ali i čitavi ždrijebovi na olimpijskom boksačkom turniru u Rio de Janeiru – namješteni.

> Nova olimpijska boksačka krađa: Ima li ovo ikakvog smisla?

> Zvižduci za olimpijskog pobjednika: Krađa u finalu teške kategorije! (VIDEO)

Prema pisanju “The Guardiana” jedan od iskusnijih i starijih službenika Svjetske boksačke asocijacije (AIBA) im je anonimno potvrdio kako “nema nikave sumnje da su neki suci u ringu i bodovni suci u Riju korumpirani”. Naveo je da se grupe sudaca sastaju prije određenih mečeva i natjecanja te odlučuju kako će pojedine dvoboje bodovati. Potvrdio je da se pobjednici određuju unaprijed.

U prilog njegovih riječi idu aktualna zbivanja na boksačkom turniru gdje se događaju naprosto sramotne stvari. Posljednji eklatantni primjer krađe se dogodio noćas u finalu turnira do 91 kilograma u kojem je Rus Tischenko nezasluženo stigao do zlata unatoč dominaciji Kazahstanca Levita. Ništa poštenije, kako navodi “The Guardian”, nisu bile gotovo niti jedne Olimpijske igre, ako govorimo o boksu. Primjera nepravilnosti i krađa imate napretek. Službenici AIBA-e, koji žele ostati anonimni radi straha od odmazde prema njima ili boksačima iz njihovih zemalja, smatraju da je korupcija od Igara u Londonu 2012. postala još raširenija, ali i sofisticiranija. Unatoč pokušaju prikrivanja od strane same AIBA-e koja je pokrenula određene istražne radnje kako bi smirila javnost, a zapavo zamela pravi trag korupcije.

I dok je u prošlosti postojao tajni sistem signalizacije među sucima koji bi na kraju svake runde znakovima usaglašavali svoje bodovanje, sada je korupcija otišla još korak dalje. Kako ih ne bi uhvatili u međusobnom komuniciranju, suci sada prije početka mečeva održavaju sastanke i dogovaraju se kako i za koga bodovati.

“The Guardian” u velikom članku navodi dva odvojena primjera koja pokazuju do kuda je otišla čitava star. Prvi je domaćinstvo kvalifikacijskog olimpijskog turnira koji se prije nekoliko mjeseci održao u Venezueli. Oko 450 tisuća dolara trebalo je platiti da bi se došlo do domaćinstva, a ta je izdašna svota refundirana sa čak 6 boksača koliko se iz te zemlje plasiralo u Rio.

Drugi primjer je onaj Azerbaidžana koji je prije OI u Londonu AIBA-i posudio čak 10 milijuna dolara koje su utrošene na WSOB ligu. Novac još uvijek nije vraćen, ali se zato vratio u obliku nevjerojatno velikog broja medalja koje je Azerbaidžan osvojio u posljednje vrijeme.

Dakako, službenici i glasnogovornici AIBA-e sve ove optužbe odbacuju i pripisuju ih “emocijama koje šakački sport neminovno donosi”. I naravno, obećavaju da će se sve istražiti jer “oni imaju nula tolerancije na korupciju”. Mala je to utjeha sportašima poput Levita ili našeg Hrvoja Sepa koji su uložili sve u svoje snove, a oni su im besramno ukradeni.

Nadamo se da se isto neće dogoditi našem Filipu Hrgoviću koji danas boksa u četvrtfinalu olimpijskog turnira.

Čitavu priču pročitajte na ovom LINK-u.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI