Lobiranje je počelo: MMA postaje olimpijski sport

Ostale vijestiIZDVOJENA VIJEST 06.08.2016 09:57h Autor:

Pankration

MMA bi mogao već za četiri godine prvi put postati dio Olimpijskih igara i biti primljen u obitelj olimpijskih sportova. Iako se o tome govori sve više posljednjih godina, ovog tjedna, nakon najvećeg proširenja OI u povijesti (na OI 2020. primljeni su karate, baseball, skateboarding…), čelnik UFC-a Lorenzo Fertitta najavio je da će se to uskoro dogoditi i MMA-u.

“Olimpijada je biznis, i oni žele privući mlađu publiku uz televizijski program. S time kako se UFC razvija, s vremenom će MMA biti dio Olimpijskih igara”, rekao je Fertitta za “The Mirror”. Upravo među UFC-ovim borcima, pa i prvacima, niz je boraca koji su se u drugim sportovima natjecali na OI, a neki su i osvajali medalje.

Dana White, prvi čovjek najjače MMA organizacije koja iz godine u godinu ruši rekorde gledanosti, šansu vidi u padu popularnosti hrvanja kojeg bi uskoro mogao zamijeniti MMA. “Borim se s tim godinama. Kolege i škole ostavljaju se hrvanja. To je dobar sport, dobra baza za mješovitu borbu, ali to nitko ne želi gledati. Svaki sport danas ovisi o prodaji ulaznica, gledateljima i ostalim stvarima koji idu uz to. Ulazak MMA-a na Olimpijske igre bila bi evolucija. Mi donosimo gledatelje, bilo na TV-u ili ne. Ovaj sport to ima, hrvanje nema”, rekao je Dana White.

No, iako mnogi vide UFC kao predvodnika MMA sporta, postoji i IMMAF, međunarodna amaterska MMA federacija koja u sastavu već ima polovicu olimpijski priznatih članica, od njih 58 ukupno, od strane države ili nacionalnog olimpijskog odbora. Čelnik IMMAF-a Densign White, bivši olimpijski judaš i bivši šef britanskog judo saveza, svoje iskustvo je usmjerio prema jednom cilju – potpunom međunarodnom priznanju MMA-a.

“Fantastično je vidjeti da je karate, još jedan bazični MMA sport, postao olimpijski. Kao i judo, taekwondo, boks i hrvanje, karate je dio MMA-a i njegovo priznanje nam daje nadu dok podnosimo prijavu za priznanje našeg sporta. Naš cilj je da MMA postane priznat i kao olimpijski. To je najveći stupanj priznanja za bilo koji sport, i zato ćemo tome težiti”, poručili su iz IMMAF-a.

Među zemljama u kojima su priznati MMA savezi nema Hrvatske, ali tamo su Brazil, Kanada, SAD, Albanija, Češka, Belgija, Grčka, Italija, Portugal, Švedska, Novi Zeland, Kamerun, JAR, Egipat te još niz država ili nacionalnih olimpijskih odbora u Europi, Africi i Aziji.

Za priznanje sporta kao olimpijskog potrebno je zadovoljiti brojne kriterije, a u IMMAF-u i UFC-u smatraju da su na dobrom putu razvojem novih pravila i intenzivnijim “čišćenjem” sporta od dopinga, te vjeruju da već do ljetnih Igara 2024. mogu ući u olimpijsku obitelj u koju, smatraju mnogi, prirodno pripada. Povjesničari podsjećaju da su na originalnim antičkim Olimpijskim igrama u 7. stoljeću prije Krista i Grci imali MMA – zvao se pankration i bila je to borba golim rukama bez puno pravila, a borci su koristili razne tehnike boksa, hrvanja, kickova, gušenja, poluga… Ugrizi i kopanje očiju nisu bili dopušteni, no MMA danas i na amaterskoj i profesionalnoj razini ima puno više pravila.

U svakom slučaju, novih pet sportova tek je odabrano, premijeru će imati u Japanu 2020., a MMA čelnici, borci i fanovi imaju četiri godine za lobiranje kako bi se izborili za glasove na novoj sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora za OI 2024., koje tek trebaju dobiti domaćina. Los Angeles je jedan od kandidata.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI