Bisping savladao Silvu u neizvjesnoj i pomalo konfuznoj borbi, Mousasi prebio Leitesa

UFCIZDVOJENA VIJEST 28.02.2016 00:49h Autor:

Michael Bisping

Londonski UFC Fight Night završio je pobjedom Michaela Bispinga nad Andersonom Silvom u borbi o kojoj će se još dugo pričati. Pobjede na glavnom programu, gdje su sve borbe završile odlukom, još su upisali Gegard Mousasi, Tom Breese i Brad Pickett, a Makwan Amirkhani je slavio nad Mikeom Wilkinsonom.

Michael Bisping savladao je Andersona Silvu i tako je došao do najvrjednije pobjede svoje karijere, ali i do toga da je i dalje neporažen na britanskom tlu. Pred krcatom O2 dvoranom u Londonu, slavio je nakon pet teških i na trenutke konfuznih rundi, a o ovoj borbi će se sigurno još dugo pričati.

Prva runda borbe krenula je tako da je Silva prepustio kontrolu sredine Bispingu, koji se tu dobro snašao i ostao je dojam da je pogađao kvalitetnije i preciznije, a dobar dojam potvrdio je na kraju runde, kad je Andersona možda i ozbiljnije uzdrmao. Slično se nastavilo u drugoj rundi, no Silva je tad započeo sa svojim prepoznatljivim stilom, koji uključuje spuštanje ruku, plesanje i neobične pokrete te je to dobro palilo, sve do posljednjih pola minute. Bisping onda pogađa seriju kojom ruši Silvu te napada ground n’ poundom, no za završiti borbu nije bilo vremena, iako se dobio dojam da je Bisping tog trenutka osigurao vodstvo od 2:0 u rundama.

Treća runda bila je vrlo slaba sve do posljednje minute, kad je Anderson odjednom podigao ritam i napao, a Bisping to nije očekivao. Primio je nekoliko ozbiljnih udaraca, da bi mu 15-ak sekundi prije kraja runde ispao štitnik za zube. Pokušao je upozoriti suca Herba Deana na to, no ovaj nije reagirao, a Silva kreće žestoko. Na samom kraju runde Silva se odmaknuo, a konfuzni Bisping još jednom upozorava suca Deana za štitnik, da bi Silva skočio i pogodio leteće koljeno doslovno u posljednjoj sekundi runde. Bisping je pao, a Silva uvjeren da je pobjednik slavi i skače na kavez, i protekla je gotovo minuta dok ga UFC-ovi djelatnici nisi uvjerili da nije gotovo i da se borba nastavlja.

A nastavila se u istom tonu, iako je Bisping bio ozbiljno oštečen. To ga ipak nije spriječilo da napada i dalje, a već prije polovice runde se oporavio i vratio brzinu. Silva ponovno napada tek posljednju minutu, no ovog puta uz manje šteta, odnosno tek jedan ozbiljan udarac, koji je Bispinga ostavio na nogama, iako je zateturao.

Posljednju rundu je Silva odradio pametno, uvjeren da bi mu mogla donijeti pobjedu po sudačkim karticama te je pogađao precizno i jako, iako je Bisping i dalje bio taj koji je napadao. Zapravo, niti jedan nije postigao ono što je htio te je ostalo na sucima da presude pobjednika. A oni su tri runde dali Bispingu, koji je tako došao do najveće pobjede u svojoj karijeri. Sve se čini da je presudila četvrta runda, koja je zapravo bila najizjednačenija, no Bispingu se isplatila agresivnost te je na kraju slavio u ovoj borbi.

Gegard Mousasi u potpunosti je dominirao nad Thalesom Leitesom te je došao do svog najboljeg nastupa otkad je postao član UFC-a. Jednostavno je prezentirao savršen boks, gdje je posebno dobro radio prednjim direktom, a već krajem druge runde lice Leitesa bilo je potpuno razbijeno. Jedino što je Brazilac uspješno odradio u cijelom meču bila je serija sredinom treće runde, kad je nekoliko puta pogodio Mousasia, no i dalje je to bilo bez pravog uspjeha. Savršen boks, pravovremeni sprawlovi i sve uz to donijeli su uvjerljivu pobjedu Mousasiu, koji je nakon borbe izjavio kako ga nitko ne može dobiti, sve dok se bori pametno i oprezno.

Tom Breese savladao je Keitu Nakamuru, ali puno teže nego što je to bilo tko očekivao. Britanski borac iz Tristar gyma bio je najveći favorit na cijelom programu, ali Japanac je pružio sjajan nastup. Vrlo je dobro kontrirao, a posebno je opasan bio u parteru. Tu je imao i svoju najbolju priliku, kad je tijekom druge runde pokušao omoplatu, iz koje se Britanac uspio izvući. Na kraju su čak dva suca dala sve tri runde Breeseu, što možda i nije pošteno, no na pobjedu ne bi trebalo biti prigovora. Ali, gledajući koliki je favorit bio, Breese ne može nikako biti zadovoljan time kako je borba izgledala.

Brad Pickett i Francisco Rivera pružili su izjednačenu i sjajnu borbu kakva se očekivala, a najteže je na kraju bilo sucima, koji su trebali donijeti pobjednika u borbi gdje bi najpoštenije bilo neodlučeno. Sve tri runde je obilježilo boksačko nadmudravanje sa žestokom završnicom, a može se reći kako je borbu odlučila druga runda, budući da je Rivera bio čisto bolji prvu, a Pickett posljednju. Na kraju su dva suca ipak presudila u korist domaćeg borca, koji je prekinuo svoju negativnu seriju od tri poraza te vrlo emotivno obilježio ovaj trijumf.

Glavna borba uvodnog dijela bila je ona koja se dugo očekivala, a nije razočarala. Kad se jedna MMA borba gotovo cijela odvije u parteru, često to znaju biti pomalo monotone borbe, no Makwan Amirkhani i Mike Wilkinson ponudili su nešto potpuno suprotno. Bilo je to 15 minuta neprestane parteraške akcije, gdje je posebno impresivan bio Mr. Finland, koji je jednostavno oduševio svojim tranzicijama i kontrolom gornje pozicije. Ipak, Wilkinson je u drugoj i trećoj rundi imao dva vrlo čvrsta pokušaja gušenja, od kojih se Makwan ipak obranio te na kraju zasluženo slavio pobjedu podijeljenom odlukom.

Sjajan povratak nakon više od dvije godine upisao je finalist Ultimate Fightera, Davey Grant, koji je savladao Marlona Veru sudačkom odlukom nakon tri naporne runde, a u dvije borbe prije njega slavili su također engleski borci. Scott Askham je briljirao high kickom, kojim je na spavanje, i vrlo vjerojatno van UFC-a, poslao Chrisa Dempseya, a mladi Arnold Allen je sve tri runde nadvladao iskusnog Yaotzina Mezu.

Do pobjeda odlukama došli su Krzysztof Jotko i Rustam Khabilov, koji su savladali domaće uzdanice, Brada Scotta odnosno Normana Parkea. U teško gledljivoj teškaškoj borbi, koja je prekinuta ranije zbog udarca u međunožje, Daniel Omielanczuk je savladao sirijskog debitanta Jarjisa Danhoa. Program su otvorile dvije pobjede prekidom. Finac Teemu Packalen je aperkatom “smirio”, a zatim ugušio Thibaulta Goutia, dok je Davidu Teymuru, za savladati Martina Svenssona, bio dovoljan samo aperkat.

UFC Fight Night 84 – Rezultati

Michael Bisping def. Anderson Silva – jednoglasna odluka sudaca
Gegard Mousasi def. Thales Leites – jednoglasna odluka sudaca
Tom Breese def. Keita Nakamura – jednoglasna odluka sudaca
Brad Pickett def. Francisco Rivera Decision- podijeljena odluka sudaca
Makwan Amirkhani def. Mike Wilkinson – jednoglasna odluka sudaca
Davey Grant def. Marlon Vera – jednoglasna odluka sudaca
Scott Askham def. Chris Dempsey – KO (R1 4:45)
Arnold Allen def. Yaotzin Meza – jednoglasna odluka sudaca
Krzysztof Jotko def. Brad Scott – jednoglasna odluka sudaca
Rustam Khabilov def. Norman Parke – jednoglasna odluka sudaca
Daniel Omielańczuk def. Jarjis Danho – većinska odluka sudaca
Teemu Packalén def. Thibault Gouti – SUB (R1 0:24)
David Teymur def. Martin Svensson – TKO (R2 1:26)

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI