Faris Zahabi usporedio Andersona Silvu i Lancea Armstronga, "netko će biti ubijen zbog steroida"!

UFCIZDVOJENA VIJEST 08.02.2015 21:18h Autor:

Firas Zahabi i Georges St. Pierre

MMA svijet je ostao u potpunom šoku kad je početkom prošlog mjeseca odjeknula vijest o kokainskom padu na nenajavljenom doping testu najboljeg P4P borca svijeta i prvaka UFC-ove poluteške kategorije, Jona Jonesa. Taj "udarac" je bacio MMA na koljena, da bi još jedan doping pad UFC-ove ličnosti, onaj Andersona Silve na dvije vrste steroida, bacio MMA u potpuni nokaut.

U oba slučaja se dogodila slična stvar. Kod Jonesovog pada su i UFC i Atletska Komisija Nevade (AKN) saznali za rezultate testa mjesec dana prije velikog meča s Danielom Cormierom, točnije nekoliko dana nakon testiranja koje je provedeno 4. prosinca. Anderson Silva je nenajavljeno testiran 9. siječnja, ali su rezultati otkriveni javnosti tek tri dana nakon meča s Nickom Diazom, što uistinu dovodi u pitanje svo to testiranje. Čemu postojanje tih testova ako se borcima dozvoljava da se bore unatoč činjenici što vodstva UFC-a i Atletske Komisije Nevade znaju da jedan borac ulazi u meč s očitom "sintetičkom" prednošću?

Mnogi su se pobunili zbog ova dva događaja koji su se zbili u nepunih mjesec dana. Jedan od mnogih je i Firas Zahabi, dugogodišnji trener bivšeg prvaka UFC-ove velter divizije, Georgesa St. Pierra, koji je pad Andersona Silve na doping testu usporedio s onim biciklista Lancea Armstronga, 7-strukog osvajača Tour de Francea.

"Ovo je užasna stvar za sport," rekao je Zahabi za La Presse u Montrealu. "Lance Armstrong nije pomogao biciklizmu. Mnogo ljudi je bilo inspirirano njegovom pričom, da bi poslije saznali da je sve to laž. Sada prolazimo kroz nešto takvo i u MMA-ju."

Armstrong je uzastopno osvajao Tour de France od 1999. do 2005. Doping Agencija Sjedinjenih Američkih Država (DASAD)je Lanceu oduzela svih sedam titula. Biciklist je negirao sve optužbe o korištenju nedozvoljenih sredstava iako je DASAD podastro sve dokaze o njegovom korištenju steroida. Lance je 2013. napokon priznao istinu dok je gostovao na talk showu Oprah Winfrey.

Armstrong, koji se uspješno vratio nakon raka testisa koji mu se proširio tijelom, je, do pada na doping testu, bio smatran jednim od najvećih sportskih heroja.

39-godišnji Silva je bio smatran najvećim UFC-ovim prvakom u povijesti te organizacije. Brazilac je držao pojas prvaka srednje kategorije čak sedam godina za redom te drži UFC rekord za najviše pobjeda u nizu (16) i najviše uzastopnih obrana naslova (10).

Silva je bio pozitivan na Drostanolone i Androstane te je trenutno suspendiran i očekuje saslušanje kod AKN-a. Njegova pobjeda nad Nickom Diazom je preinačena u "No Contest".

Anderson, kao i Armstrong, negira bilo kakvo uzimanje nedozvoljenih supstanci. Ovo je prvi put da je testiran pozitivno na nedozvoljena sredstva. Ali Zahabi vjeruje kako se sva Silvina postignuća moraju dovesti u pitanje i napominje kako sada Georges St. Pierre treba biti proglašen najvećim MMA borcem svih vremena.

"Georges je najbolji P4P borac," pojasnio je Firas. "Moramo odbaciti Silvu u tom kontekstu. Ako je uistinu varao, ne možemo ga ostaviti kao primjer za mladež. To je lakrdija. Da li se Lance Armstrong smatra najvećim biciklistom svih vremena? Ne. Da smo se to zapitali nekoliko godina u prošlost, taj odgovor bi bio drukčiji."

Georges St. Pierre je rekao kako se neće vratiti u oktogon dok se ne uvedu strože metode testiranja- a to je bilo prije nego što je Silva pao na doping testu.

B.J. Penn i Nick Diaz su više puta optužili GSP-a da je koristio steroide kroz cijelu karijeru. Zahabi te optužbe smatra neutemeljenima.

"GSP je prošao testove Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA), a ona je najbolja Agencija. Svi njegovi testovi su javni. Spremni smo opet proći nenajavljena testiranja 24 sata na dan. Moji sportaši su prirodni i da, Georges je najbolji borac svih vremena," uvjeren je Firas.

St. Pierrov trener je usput rekao kako AKN dobro ne obavlja svoj posao jer nisu dostavili rezultate testiranja prije meča.

"Nevjerojatno je da su im dopustili da se bore. Osobno bih volio da sport bude čist. Jednog dana će netko umrijeti u oktogonu, a mi ćemo poslije saznati kako je taj borac koji je zadao smrtni udarac zapravo cijelo vrijeme bio dopingiran. Naš sport je i ovako dovoljno opasan. Ako dodamo i doping na to, to postaje ludost."

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI