Prihvaćen novi MMA pravilnik! Nema više ispruženih prstiju i samo jedne ruke na podu

UFCIZDVOJENA VIJEST 03.08.2016 10:14h Autor:

MMA

MMA službeno ima nova pravila! S 42 glasa naprema 1 Udruženje boksačkih komisija (ABC) prihvatilo je prijedlog o izmjeni unificiranih MMA pravila na konferenciji u Las Vegasu. Novi pravilnik donosi izmjenu nekih pravila, veću jasnoću pri ocijenjivanju i preciznije definicije raznih pojmova.

Novi pravilinik uključuje sljedeće izmjene:

Učinkovito udaranje i grappling su glavni kriterijer u ocjenjivanju rundi. Samo u slučaju da su izjednačeni će se gledati agresivnost i kontrola kaveza.

Uvedeno je slobodnije tumačenje 10-8 runde. Suci moraju ocjenjivati dominaciju, trajanje i učinak primjenjene sile(riječ šteta više se službeno ne koristi). Ako se zadovolje dva kriterija 10-8 runde mora se uzeti u obzir, ako se zadovolje sva tri 10-8 runda mora biti dodijeljena.

Borac je na podu ako bilo koji dio tijela osim jedne ruke i noge dotiče pod. Kako bi borac bio na podu obe ruke ili noge moraju doticati tlo. U tom trenutku udarci nogom i koljena u glavu nisu dopušteni.

U stojećem položaju kretanje prema naprijed s ispruženom rukom i prstima upretim u protivnika smatrat će se faulom. Suci moraju spriječiti ovo opasno ponašanje informirajući borce. Kada posežu za protivnikom borci moraju imati zatvorenu šaku ili prste okrenute prema gore.

Natjecateljice moraju nositi usku majicu s kratkim rukavima iznad laktova. Široke majice bez rukava nisu dopuštene. Što se donjeg dijela tiče, uvjeti za žene su isti kao za muškarce, minus zaštita za prepone.

Udaranje petama u bubrege i hvatanje za ključnu kost više se ne smatraju faulom.

Treba još naglasiti da ABC nema juridistikciju nad pojedinačnim saveznim državama tako da New Jersey, koji je jedini glasao protiv, vjerojatno neće usvojiti pravila. Isto je upitno i za nekoliko država koje uopće nisu bile prisutene na glasanju.

PODIJELI
,
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI