Cro Cop gostovao u MMA Houru: Progovorio o povratku, Fedoru, fizičkom stanju, USADA…

Vijesti iz regijeIZDVOJENA VIJEST 08.08.2016 23:01h Autor:

Mirko Filipović

Mirko Filipović odradio je veliki interview s Arielom Helwaniem, unutar njegovog showa MMA Hour te je u njemu progovorio o svom povratku borilačkoj karijeri, ali i razlozima za to.

Cro cop je Helwaniu ponovio zašto je prihvatio poziv iz Japana i Sakakibare s kojim je ostao u dobrim odnosima. Nije mogao ne spomenuti i nostalgiju te stvari koje će mu uvijek biti drage kao i ponoviti razloge povratka. Osim toga dodao je:

“Jednom borac, uvijek borac. Odlučio sam prihvatiti izazov i vidjeli koliko mogu. Sa Sakakibarom sam se vidio prije dvije godine, našli smo se na večeri i on mi je pričao o tome kako misli pokrenuti novu promociju. No, ja sam tada već imao potpisan ugovor s UFC-om, pa je na tome ostalo. Sad mi se ponovno javio, dao mi je ponudu, a ja sam zatražio vremena da se konzultiram s timom i obitelji. Nakon toga sam odlučio prihvatiti to.”

Na vrijeme u UFC-u te posebno na završetak karijere u najboljoj svjetskoj promociji se nije htio vraćati. Sretan je što su mu dali raskid ugovor i samo je rekao:

“Proveo sam sjajno vrijeme u UFC-u i žao mi je što se dogodilo to sve s USADA, no to je sada iza mene i ne želim se vraćati na to. Dosta o prošlosti, sada želim gledati u budućnost i ono što me očekuje.”

Povratak neće biti lak ponajviše zbog svega što je prošao u dosadašnjoj karijeri. Zapravo, još je jednom ponovio kako je dolazio neočekivano:

“Kad smo prije devet mjeseci posljednji put razgovarali sam bio 100% siguran da se više nikad neću vratiti. No, takve stvari se jednostavno dogode, život piše različite priče. Ugovor je potpisan samo za ovaj Grand Prix i ja nisam siguran hoće li se nakon toga ikad više moći boriti. Probati ću, pa ćemo vidjeti, no ne želim svoje zdravlje stavljati na kocku. Nije tu stvar ozljeda koje se mogu dogoditi, nego ozljeda koje već imam. Operiran sam devet puta, koljena su mi već neko vrijeme u lošem stanju i moram se paziti.”

U Japan misli doći u potpunosti spreman. Prvi dio priprema je gotov, a sad slijedi onaj finalni kamp koji će osigurati Filipoviću najbolje moguće stanje.

“Danas sam počeo s finalnim pripremama u trajanju od šest tjedana i nakon što sam odradio rundu od deset minuta nije bilo lako. To sam napravio prvi puta nakon dugo godina i bilo je teško, moram priznati. No, prva runda traje deset minuta, takvo je pravilo u Rizinu i nakon treninga sam bio sretan. Fizički je osjećam jako dobro, a i kondicija je u dobrom stanju jer ja neprestano treniram. Čak i kad sam ozlijeđen treniram ono za što mi ne treba dio tijela koji je ozlijeđen. Moje tijelo i kondiciju cijelo vrijeme držim u zadovoljavajućem stanju jer je to moj stil života.”

Na Grand Prixu ga čeka lud raspored, posebno ukoliko dođe do pobjeda u prve dvije borbe. Rekao je nešto više i o tome.

“Ukoliko pobijedim prvu borbu, mogle bi me čekati još tri borbe. Prvo me sad čeka prvi krug, nakon toga je četvrtfinale na rasporedu 29. prosinca, a 31. prosinca su polufinale i finale. Nikad nisam sudjelovao u ovakvom sistemu, gdje će u četvrtfinalu biti najvažnije ostati čist od ozljeda. Puno je lakše odraditi tri borbe u jednoj večeri nego boriti se dva dana nakon prve borbe. Adrenalin tada pomaže da ti možebitne ozljede ostanu u drugom planu, jer kad nešto ozlijediš puno te jače boli nakon deset sati ili 24 sata, nego nakon dva sata.”

Pitanje je tko bi mu trebao biti prvi protivnik. Neki se nadaju kako bi to mogao biti veliki Fedor Emelianenko, no koliko god bi Mirko htio da dođe do tog revanša, on je vjeruje da će Rus uopće nastupiti.

“O svom protivniku ne znam još ništa, spominjali su mi par imena no još ništa ne znam. No, sigurno je kako to neće biti Fedor. Objavljen je poster sa mnom i s Fedorom, no to je samo reklama. Nisam siguran hoće li uopće nastupiti na turniru, osobno ne vjerujem u to. Ja bih osobno volio da on nastupi, no sumnjam da će se to dogoditi.”

Nije ipak mogao izbjeći niti pitanja o USADA i suspenziju koja je zapravo završila njegovu UFC karijeru.

“Suspendirali su me na dvije godine, iako je test bio čist. To nema nikakvog smisla, posebno jer znamo da su neki borci koji su nastupali pod dopingom dobili manje ili iste kazne. A ti borci su znači nastupili pod utjecajem zabranjenih sredstava i bili su plaćeni. To je kao da se ti i ja susretnemo u zatvoru, ti si čovjeka udarao, ja ubio, a da smo dobili istu kaznu. Nakon toga su mi ponudili manju kaznu ukoliko ocinkam nekog drugog borca, mislim da je to ispod svakog nivoa. Ako sam kriv, kaznite me, ali mi nemojte dolaziti s takvim ponudama. No, nemojmo više o tome. Jednostavno, to nije bilo pravedno ni na koji način.”

Još je spomenuo nešto o pitanju svoje forme, posebno jer mu je 42 godine i iza njega je preko 20 godina aktivne borilačke karijere kroz kombinaciju dva sporta.

“Ja imam 42 godine, no ne osjećam se tako. Neki borci završe s 35, a neki mogu puno dulje. Prije ovog povratka sam odradio neka testiranja i na svima sam bio odličan. Borac je zapravo gotov kad se više ne stigne oporaviti između dva treninga. Moj su problem ozljede koje ja imam, posebno s koljenima, na koja moram stavljati led nakon trčanja i koja me znaju smetati kad legnem u krevet. No, dobra stvar kod tih ozljeda je što ih uopće ne osjećam u treningu. Zato volim trenirati, jer mogu tri sata udarati i neću osjetiti baš ništa. Trening me veseli i veseli me što se vraćam u ring. Neki ljudi ne shvaćaju, ali to je ono što me čini sretnim. Rizik je, ali smanjit ću ga kvalitetnim treninzima. Odlazim pokušati osvojiti taj turnir i bit ću najsretnija osoba na svijetu ako to uspijem.”

I na kraju je samo još jednom potvrdio:

“Da nisam dobio poziv Rizina, ostao bih u mirovini. Mnogi su me zvali, pa sam ih odbio, ali Japan je Japan. To je moja druga domovina!”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI