RONALD GORSIC Cropix
Davorin Olivari
PRIČA O PRAVOM PRVAKU

Dinamo je ‘grubim faulom‘ pomeo Hajduk i Rijeku te stigao na korak do jedne od najuspješnijih sezona ikad

Pobjedom u nedjeljnom derbiju na Rujevici Dinamo je praktički osigurao novi naslov prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. svibanj 2024. 13:48

Možda vam je malo izvjetrilo iz pameti, ali na početku sezone Dinamo je osvojio Superkup. Znači, imaju Modri već jedan ovosezonski trofej. Na vratima maksimirske trofejne sobe samo što nije ušao drugi, onaj najvažniji, za naslov prvaka Hrvatske. U finalu su Kupa, dakle mogu uzeti još jednu “kantu”. Konačno, plasirali su se u europsko proljeće u Konferencijskoj ligi, na tom putu eliminirali su uglednog člana Primere, Betis. Dakle, na kraju svega, Dinamo ove sezone može uzeti sva tri hrvatska trofeja i ponositi se proljetnim europskim dosegom! Tako da bi sezona 2023./24. mogla ući u rubriku najuspješnijih uopće.

Posebna priča

A sad, idemo malo vrludati sezonom koja bi mogla završiti trijumfalno. Ako računamo da je naslov prvaka već arhiviran, jer je posve nevjerojatno i zapravo nemoguće da se to ne dogodi, do tog velikog uspjeha neodostaje samo Sunce. Ono Rabuzinovo. Lako je sad biti general nakon bitke i tvrditi - to je Dinamo, to je plavi pobjednički mentalitet, to je DNK šampiona... Javnost i mediji bruje o tome, u ponedjeljak smo, gdje god zagrabili u eter mogli čitati i slušati o uspredbi Modrih s Realom iz Madrida. I sve je to istina, sve je to toka, međutim koliko je ljudi stvarno vjerovalo u “plavi Real”?

Na startu sezone Dinamo je ispao iz Lige prvaka porazom od AEK-a, smijenjen je trener Igor Bišćan. Nakon toga prodana su tri hrvatska reprezentativca, Dominik Livaković, Josip Šutalo i Luka Ivanušec. Stiglo je ispadanje iz Europske lige od Sparte iz Praga, stigao je užasan poraz od Ballkanija u Prištini, isti takav uslijedio je u Maksimiru na početku proljeća od Lokomotive, na koncu, stradalo se od PAOK-a u Solunu...

Nikada Dinamo nije bio na prvom mjestu HNL-a, tek ga je dohvatio nakon pretprošlog kola i trijumfa u Varaždinu. U međuvremenu vodile su se teške, velike borbe za vlast u klubu, održani su prvi demokratski izbori. Dinamo se borio s protivnicima i sa samim sobom, a stalno je mirisalo na poraz, na propast, na fijasko, na havariju plavog broda koji se često naginjao na bok. Gotovo je, Hajduk prvak, gotovo je, Rijeka prvak. To se često tijekom sezone moglo ćuti u hrvatskom nogometnom eteru. Približavao se kraj sezone, ta “devedeseta minuta”, a Modri su stalno negdje bili u zaostatku. A onda je uslijedio “grubi faul” maksimirskog društva. Žestok ulet, autoritativan, kojem se na hrvatskom nogometnom prostoru nitko nije mogao oduprijeti. Maksimirski div osovio se na noge, opalio volej koji je probio sve barijere i eto ga sad, na korak od još jednog naslova prvaka, obrane titule. Lelujao je Dinamo između poraza i pobjeda, provalija i vrhova, ali se zaustavio na - vrhu. Ponavljamo, nedostaje još samo taj jedan korak, osvajanje Sunca pa da zabije svoju pobjedničku plavu zastavu na krov hrvatskog nogometnog svijeta. I mahne svima ostalima uz rečenicu “dečki, bilo je zabavno, uzbudljivo, lijepo smo se igrali, ali znate da niste imali šansi u toj igri”.

image
RONALD GORSIC Cropix

Posebna priča Dinamove sezone koja već sad ima okus najboljeg vina imao je trener Sergej Jakirović. Znamo kako je došao u Dinamo, na Kvarneru su ga proglasili izdajnikom što je bila teška optužba, a u Maksimiru ga je dočekalo društvo koje u tom trenutku nije izgledalo kao momčad koja će osvajati titule. Fanatično se bacio na posao, ali svako malo mu je nedostajalo da potpiše lukrativni ugovor s njegovim veličanstvom rezultatom. Kad bi god navukao novu i opeglanu pobjedničku košulju, negdje ju je uspio “zaflekati”. Što ga je skoro stajalo posla. Jer znamo, s vremena na vrijeme, kad su stizali šamari od Sparte, Ballkanija, Lokomotive pa i PAOK-a, vrtjela se jedna rečenica - to niti jedan trener Dinama ne bi uspio preživjeti. Ali Profa je uspio. Iako je stara vlast Dinama već imala neke žetone u rukavu, naročito nakon onog poraza od Lokomotive, kad se samo čekalo da bude gurnut niz maksimirske stepenice. Srećom nije... Pa i sada, kad je na pragu najvećeg trenerskog dosega u karijeri, ima nekih koji su nakon pobjede na Rujevici nazivali i pitali “jesi li ti siguran da će Jakir ostati trener nakon ove sezone?”. Ne vidimo niti jednog razloga da ne bude tako. Zašto bi otišao trener koji je nakrivljeno plavi brod uspio dotegliti do trijumfalnog ulaska u šampionsku luku?

Neće ostati na okupu

Nakon ove sezone, pred njim će biti nastavak zahtijevnog posla. Ovog trenutka se ne zna kako će Dinamo uopće izgledati kad starta nova sezone. Ova momčad u ovom sastavu sigurno neće ostati na okupu. Teško je vjerovati da će ostati “doktor” Petković, možda će se prodati mlada zvijezda Martin Baturina, isto tako nije poznato kako će završiti priča s mogućim ostancima Kaneka i Vidovića... A sigurno će biti još promjena u svlačionici. Da ne pričamo o tome hoće li biti dovoljno “šuške” za kupovinu adekvatnih pojačanja. Naravno, sve bi bilo mnogo jednostavnije da kad bi se Dinamo plasirao u Ligu prvaka iduće sezone i postao “milijunaš”. Mnogi misle da bi ulazak Modrih u svjetsku klupsku elitu bio krucijalni događaj za budućnost kluba, da bi osigurao dugoročnu dominaciju u nadolazećem razdoblju, da bi mogao stvoriti mega momčad koja više neće trebati osiguravati naslov prvaka tri kola prije kraja prvenstva.

Jakirović s Dinamom

46

utakmica

32

pobjede

6

remija

8

poraza

92:40

gol-razlika

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:49