Davor Vugrinec

 GORAN MEHKEK Cropix
LEGENDA HNL-A

‘Hajduk me razočarao, a evo što sam želio u utrci za prvaka! Bilo bi još uzbudljivije i zanimljivije‘

‘Bit će jako neizvjesno do samoga kraja. Naše prvenstvo je ove sezone nevjerojatno zanimljivo‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. travanj 2024. 06:40

Davor Vugrinec jest legenda hrvatskog nogometa, bivši hrvatski reprezentativac, čovjek koji je u HNL-u igrao za Dinamo, Rijeku, Varaždin, Zagreb, Slaven Belupo, u inozemstvu za Trabzonspor, Lecce, Atalantu, Cataniju...

Vuga je Varaždinec, čovjek koji je klubu iz baroknog grada uvijek na pomoći. S nestrpljenjem očekuje današnju utakmicu u kojoj se Modrima radi “o životu”, a Varaždincima ipak samo o prestižu.

- Mi smo u komotnoj situaciji, igramo doma, nadamo se lijepom vremenu kako bi na stadion došlo što više ljudi. Želimo spektakl, vjerujem da će i biti. Jasno, Dinamu je potrebna pobjeda u ovoj dramatičnoj borbi za naslov prvaka. I da, Modri su favoriti. Međutim, mi smo uvijek bili nezgodni za Dinamo - kaže nam u uvodu Vugrinec.

Prisjetio se odmah posljednje utakmice u Maksimiru...

- S igračem manje smo zabili pogodak, Dinamo je do kraja bio nemiran, plašio se hoće li pobijediti. Nogomet je nepredvidiv. Imamo mi svojih aduta za subotnju utakmicu. Mi smo se uvijek nadmetali, nadigravali s Modrima. Od moje generacije, one prije i poslije mene. Mislim da smo protiv Dinama uvijek igrali dobar nogomet.

Odgovaraju nam po stilu

Kaže nam još nešto zanimljivo...

- Nama Dinamo odgovara po stilu igre. Možemo protiv njih uvijek biti opasni, zaprijetiti i - iznenaditi. Motiv će nam biti ogroman. Ako za neke utakmice imate motiv, onda su to utakmice protiv Dinama i Hajduka. To je sasvim normalno, to su utakmice koje se čekaju. Naravno, nisam zaboravio Rijeku, ali to je sada, no generalno gledano uvijek su posebni događaji bile borbe s Modrima i Bilima. Na takvim utakmicama svaki igrač može dokazati koliko vrijedi.

Velika stvar za nogomet

Varaždin je uvijek bio Dinamov kraj, tu se navijalo za Modre. Ipak, od starta HNL-a i Varaždin ima svoje navijače koji bi željeli da Modri “legnu”?

- Naravno, to uopće nije u pitanju, većina u Varaždinu navija za Dinamo. Mnogo Varaždinaca je dolazilo i u Maksimir na utakmice. Međutim, kad se igra kod nas, na našem stadionu, sad se navija za Varaždin! Vidjet ćete to u subotu.

Popričali smo, naravno, i o HNL-u. Pitamo ga što misli, tko će osvojiti naslov prvaka, Rijeka ili Dinamo?

- Nije to lako prognozirati. Bit će jako neizvjesno do samoga kraja. Naše prvenstvo je ove sezone nevjerojatno zanimljivo. Naročito ta borba Dinama i Rijeke. To je baš super. Možda će odlučiti taj veliki derbi na Rujevici, ali opet ne treba značiti. Dinamo i Rijeka će imati i velikih izazova do konca prvenstva. Eto, u sljedećem kolu Dinamo je kod nas, a Rijeka kod Lokomotive. Sjajna je ta neizvjesnost, ta dramatika, velika je to stvar za cjelokupni hrvatski nogomet. Jer, kao što vidimo, stalno se priča o toj utrci Rijeka i Dinama, svaka utakmica koju igraju ta dva kluba je poseban događaj. Vidim s kime do kraja igraju Modri i Riječani, koliko tu ima potencijalnih zamki. Može se jednima i drugima dogoditi loš dan, ozljede, kartoni... Mogu primiti neki slučajni pogodak, gubiti bodove. Nogomet nije, recimo, kao košarka, gdje bolji uglavnom pobjeđuju.

Pitamo ga je li ga Rijeka ipak iznenadila ove sezone i je li očekivao takav nagli pad Hajduka, sunovrat rezultata splitskog kluba, koji je uzeo jesensku titulu?

- Hajduk mi je izgledao kompaktno, ali su onda najednom potonuli, razočarali su me. Ali, kad već govorimo o tome, želio bih da su i Hajduk i Osijek bili u utrci s Rijekom i Dinamom do samoga kraja. Da su mogli držati priključak, da se četvorka borila za prvaka, a ne samo dva kluba. Još bi bilo uzbudljivije, zanimljivije. Držim da bi još više navijača bilo na tribinama, da bi cijela priča HNL-a bila još intrigantnija. I da bi nogomet kod nas bio još kvalitetniji. Ipak, moram kazati da se ove sezone kod nas zaista igrao kvalitetan nogomet, naša liga je zaista dobra, zaslužuje svaku pohvalu. Kad me pitate za Rijeku, ne, nisu me iznenadili. Rijeka ima živu, mladu momčad, stalno igraju u jakom tempu.

Rijeka odradila sjajan posao

Veli da ih na startu prvenstva možda ipak ne bi svrstao u favorite za naslov, ali...

- Da ste me pitali na startu sezone u HNL-u, vjerojatno vam ne bih rekao da su Riječani favoriti. Ali, sad mogu samo ustvrditi da je Rijeka zasluženo tu gdje jest, na prvom mjestu. Odradili su sjajan posao, a posebno mi je fascinantno kako svaki igrač koji uđe u momčad daje ogroman doprinos golovima, asistencijama, igrom... Rijeka je sjajno skautirala igrače i dovela sve što im treba.

Najveći problem su stadioni

Onda je za kraj razgovora nadodao još nešto...

- Moram to kazati i uvijek ću ponavljati - naš najveći problem su stadioni. Koliko bi samo bio bolji dojam da imamo adekvatne stadione, poput Opus Arene. Jer, ovako ponekad utakmice HNL-a izgledaju otužno. No, ove subote u Varaždinu neće biti tako. Dinamo je ogroman mamac za navijače, tako da će tribine biti itekako popunjene. Baš sam sad gledao neke stare fotografije iz prošlosti, iz vremena kad je dolazio Dinamo. Ljudi su oko stadiona sjedili na - drveću! Lijepo se sjetiti tih vremena. Ja bih volio da subota stvarno bude dan za uživanje u nogometu - zaključio je nekoć veliki hrvatski nogometaš Davor Vugrinec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 06:42