GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
BORBA ZA EUROPU

VIDEO: Rijeka je ponovno treća! Dva krasna gola i pregršt spornih situacija obilježili utakmicu

Nakon velike borbe na Drosini Rijeka je uzela sva tri boda i došla na mjesto koje vodi u Europu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. travanj 2021. 17:26

ISTRA 1961 - RIJEKA 1:2 (Galilea 44' / Murić 19', Kulenović 36')

ISTRA 1961: Lučić - Šutalo, Tomašević (od 86' Lončar), Silva - Navarro, Blagojević, Galilea (od 68' Levitt), Ivančić (od 78' Šipoš), Hujber (od 79' Gonzalez) - Špoljarić (od 68' Bande), Hara

RIJEKA: Nevistić - Tomečak, Capan, Galović, Smolčić - Čerin (od 83' Mudražija), Lončar - Murić (od 88' Escoval), Andrijašević, Menalo (od 83' Štefulj) - Kulenović (od 75' Pavičić)

KRAJ: Pobjeda Rijeke u Puli! Osvetila se na sportski način družina Gorana Tomića i stigla na treće mjesto ljestvice. Šesta pobjeda Bijelih u prvenstvu zaredom.

90+3' Nevjerojatna prilika za Pavičića koji je promašio prazna vrata. Hoće li Istra to kazniti?

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88' Još jedna promjena Gorana Tomića. Umjesto Murića ulazi Escoval.

87' Kakva prilika za Haru! Brani Nevistić, krasan ubačaj Sergija Gonzaleza, zaboravila je riječka obrana Haru, ali Nevistić spašava vodstvo Rijeke.

86' Ulazi i Istrin Lončar, imena Stefan, umjesto Tomaševića. Sve karte u napad baca Danijel Jumić.

83' Dvije promjene kod Riječana. Mudražija i Štefulj su u igri umjesto Čerina i Menala.

82' Krenula je već Istra u svoje završne pritiske, steže se obruč oko vrata Nevistića, ali ostat će sasvim sigurno i neka prilika za kontru Bijelih.

79' Umjesto Luke Hujbera na terenu je Sergi Gonzalez.

78' Ide se polako prema završnici ogleda, Levitt gleda na Hujbera, ali ovaj ubacuje previsoko za Bandea. Nova promjena kod Istre, Ivančić ide van, unutra će Leon Šipoš.

75' Umjesto Sandra Kulenovića u igru ulazi Domagoj Pavičić.

74' Pogađa Muriću ruku Šutala u kaznenom prostoru nakon dobrog skoka i dodavanja Kulenovića, ali ruka je bila uz tijelo. Korner za Rijeku...

71' Dobra lopta prema Hari koji se ubacio između dva gostujuća braniča, ali Japanac to ne zahvaća kako treba.

68' Nema jedanaesterca, samo korner za Istru. Ali, znamo da će i sudačka nadoknada drugog dijela biti vrlo vrlo duga. Ide i prva promjena, Levitt ulazi umjesto Galilee, a ide odmah i druga, umjesto Špoljarića ulazi Bande.

65' Sporna situacija za Istru, pregledava se potencijalni kazneni udarac. Kontakt Navarra i Tomečaka... Tomečak ga je nagazio, ali lopta je već bježala izvan granica igrališta.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

62' Pripremaju se već i prve promjene u redovima Istre, mora Danijel Jumić tražiti nova rješenja.

59' Ostao je ležati Blagojević u Rijekinom kaznenom prostoru. Stigla mu je Ivančićeva lopta, a onda i duel sa Capanom. Ništa nije sudio Bel, ali čini se da će to pogledati VAR. Blagojević pada, hoće li biti kazneni udarac? Ipak ne, samo sudačko podbacivanje na suprotnom kraju terena, pošto je do prekida već Rijeka razvila svoju akciju.

57' Nešto mirniji period utakmice, stoji i dalje Rijekino vodstvo koje je, ako ovako ostane, vodi na 3. mjesto ljestvice.

53' Dvoumili smo se ili ne, spomenuti udarac Navarra otprije dvije-tri minute... Završilo je to kao ubacivanje sa strane za Rijeku. Ali, zato je sada Hara opet obišao Nevistića, međutim nije imao prostora da zabije nakon dobre lopte kroz riječku obranu pa je iz mrtvog kuta pogodio mrežicu s vanjske strane.

51' Nije drugo poluvrijeme počelo istim intenzitetom kao i prvo. Menalo se izdvojio sada u prijetnji na lijevoj strani, njegov je udarac uspjela izblokirati Istrina obrana, a onda je opasnost minula.

48' Slobodni udarac za Blagojevića, loptu je bez poteškoća pokupio Nevistić.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Drosini. Nema izmjena u početnim sastavima.

POLUVRIJEME: Nakon sedam minuta nadoknade vremena, sudac Bel šalje igrače u svlačionicu. Imala je Rijeka priliku Andrijaševića u samoj završnici, i to nije otišlo u okvir gola.

45+3' Dugo su u VAR sobi pregledavali situaciju, gledalo se je li bilo zaleđe kod Blagojevićevog ubačaja. Pet minuta, čak i više to je trajalo, da bi na kraju pogodak ipak bio priznat.

44' GOOOOL! Istra smanjuje zaostatak. Galilea je strijelac iz gužve nakon vrlo dobrog ubacivanja Blagojevića. Zabio je Španjolac to u bliži kut.

42' Dobar udarac Tomečaka Lučić je uspio skrenuti u korner. Vrlo lako je sada u Istrinu mrežu mogao pasti i treći pogodak.

41' I kod drugog je pogotka domaća obrana zapravo sama sebi zabila gol. Danas sve greške domaćih kažnjavaju gosti, kao što je bilo obratno prije tjedan dana u Kupu.

38' Dugo se gledala čitava situacija, ne samo prekršaj, gledalo se i zaleđe Kulenovića nakon Murićevog dodavanja, ali pogodak je na koncu priznat.

36' GOOOOL! Zabio je Kulenović na asistenciju Murića, a nastalo je i komešanje nakon pogotka. Menalo i Einar su se sučelili, nije sviran prekršaj za Istru na sredini igrališta, a iz te akcije Rijeka je udvostručila prednost.

34' Evo Istre, Hujber ubacuje s desne strane, Capan čisti s druge vratnice u novi udarac iz kuta. Jedan smo pogodak do sad vidjeli, kao da i drugi negdje "visi u zraku".

32' Žuti karton za Adama Gnezdu Čerina. Neće ga biti u sljedećem kolu, kada na Rujevicu dolazi Osijek.

30' Hara pada u šesnaestercu nakon duela s Nevistićem, sudac Bel kaže da se može igrati dalje. Nema prekršaja nad napadačem Žutih.

28' Istra je probala preko Ivančića, bit će korner iz kojeg Blagojevićev ubačaj nije zaprijetio Nevistiću.

25' Još je jednom Rijeka zaprijetila preko Andrijaševića, stvaraju nogometaši Gorana Tomića dosta problema domaćima.

22' Nastavljaju izabranici Gorana Tomića s pritiskom i nakon postignutog pogotka. Sada je Istrina obrana još jednom pogriješila, ali bilo je zaleđe.

19' GOOOOOL! Rijeka vodi u Puli. Strijelac je Robert Murić. Dugo je Rijeka plela mrežu oko domaćeg gola, sjajan je ovo gol, osmi ove sezone za veznjaka Bijelih.

16' Udarac Roberta Murića odlazi visoko preko grede. Gleda se nešto u VAR-sobi, ali ubrzo je Bel dao znak da se igra nastavi.

14' Na samom početku dvoboja može se konstatirati da je posjed na strani gostiju, ali i da već ima podosta prekršaja. Sudac Dario Bel iz Osijeka (još) nije u glavnoj ulozi, ali ima posla...

11' Opet je Špoljarić pobjegao riječkoj obrani, ali sada pomoćni sudac Nikola Kečkiš diže zastavicu, bilo je zaleđe. I jedni i drugi opasni, nastoje zabiti prvi.

8' Evo riječkog odgovora. Probao je Franko Andrijašević s kakvih 18-19 metara nakon osvojene lopte, otišlo je zamalo preko vrata Ivana Lučića.

6' Kakva prilika za Istru! Hara je ostao sam, jedan na jedan s Nevistićem nakon što ga je fenomenalno uposlio Špoljarić, ali nije nadmudrio budućeg vratara Dinama. Samo korner za domaće.

3' Prva potencijalna opasnost za Istru, Smolčić je ubacio s lijeve strane, zakasnio je Kulenović. Ali, mirisalo je na izglednu situaciju.

2' Podsjetimo, prije točno tjedan dana Istra i Rijeka igrali su svoj dvoboj polufinala Kupa. Domaći su do poluvremena stigli do prednosti od 3:0. Hoćemo li ponovno vidjeti nešto slično?

18.05 Utakmica na stadionu Aldo Drosina je započela.

17.45 U prvom dvoboju današnjeg programa 30. kola Lokomotiva je s visokih 4:0 pobijedila Varaždin. Pogledajte izvještaj i golove!

17.30 Mogu li Puljani opet iznenaditi Rijeku?

17.20 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Kod Istre će umjesto Bandea startati Špoljarić, a riječki trener Tomić odlučio se na lijevu stranu postaviti Smolčića umjesto Štefulja.


Najavu pišu: Robert Matteoni i Predrag Jurišić

Nakon Maksimira sve je izgledalo tmurnije. Ne toliko zbog rezultata, iako ostaje žal da nije “uzet” važan bod, nego zbog gubitaka igrača. Guzina i Bosančić su aut zbog ozljeda. Posebno će nedostajati Guzina, koji se upravo protiv Rijeke u Kupu pokazao kao osobito važan igrač za Istrinu ofenzivu. U njoj neće biti ni Šime Gržana zbog žutih kartona. Kako nema ni Vuka zbog veta Rijeke, onda je jasno da će Danijel Jumić u napadu biti u problemu. Bez Gržana i Vuka nedostaje hitrine i dubine, bez Guzine čuvanja lopte i vremena da se vezni priključuju. Realno gledano, tako oslabljena Istra teško će parirati suparniku, koji gori od želje da se osveti za nedavni kup-poraz.

- Ovo je nova utakmica unutar sedam dana i kao u Kupu, tako i sada očekujemo kvalitetnu Rijeku. Ona će sada biti dodatno motivirana da nam se revanšira za prethodni poraz, ali i mi smo se osnažili u samopouzdanju nakon partije u Zagrebu. Protiv Dinama momčad je pokazala pravi pristup, energiju i šteta je da smo propustili šansu za pozitivan ishod. Sada smo fokusirani samo na Rijeku...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Jumić je, kao što uvijek čini, emitirao optimizam, vjeru u svoje igrače, priču o fokusu i energiji, ali činjenica jest da će mu nedostajati jako važni igrači. Uz to, Šutalo će tek u utorak obaviti prvi trening nakon ozljede, Perera i Hujber su, kao i Guzina i Bosančić, u problemu s kvadricepsom. Očito se u treningu nešto poremetilo kad govorimo o istovrsnim tegobama...
- Mi imamo dovoljnu širinu kadra da pokrijemo izostanke. Evo, i Joao Silva je ulaskom u Zagrebu umjesto Bosančića pokazao kako može dobro odigrati. Imali smo iskustva s izostancima i u prethodnim utakmicama, tako da sam uvjeren da će igrači koji nastupe protiv Rijeke kvalitetno odgovoriti na terenu.

O učinku s velikima HNL-a, protiv Osijeka, Hajduka i Dinama, trener Istre je iskazao nezadovoljstvo bodovnim učinkom.
- Najslabije smo igrali protiv Osijeka, nakon pauze očito nismo bili pravi. No, protiv Hajduka i sada Dinama zaslužili smo pozitivnije rezultate od dva minimalna poraza. Ono što me raduje u te dvije utakmice jest to da smo svi nakon utakmice bili s osjećajem da smo dali sve od sebe.

Joao Silva je bio dobar u Maksimiru. Ističe...
- Znamo da nas protiv Rijeke očekuje jako teška utakmica. Bilo bi sjajno da možemo ponoviti učinak iz kup-utakmice, ali svjesni smo da je ovo potpuno drukčija vrsta utakmice. Jasno je da moramo biti u maksimalnom izdanju ukoliko želimo ostvariti pozitivan rezultat.

S obzirom na oslabljenost i kvalitetu suparnika, i bod bi bio veliki uspjeh.
- Mi u svakoj utakmici idemo s idejom da zaslužimo tri boda, ali sukladno situaciji mislim da bi i neriješen ishod bio pozitivan za nas - kazao je Portugalac odajući kako je u B momčadi Sportinga igrao i u obrani s tri ili četiri braniča, tako da se može prilagoditi onom što trener traži...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Natjecateljski raspored nakon samo sedam dana vraća nogometaše Rijeke na “mjesto nesreće”. U Pulu, na okršaj protiv Istre, koja ih je senzacionalno eliminirala u polufinalu Kupa prošle srijede. U međuvremenu su se Riječani vratili u pozitivu pobjedom protiv Lokomotive (3:0) i s opipljivom dozom optimizma otišli su na prvenstveni okršaj u Pulu...

- Iznimno je vrijedna ta pobjeda protiv Lokosa, vratila nas je u pobjednički ritam i malo smo zaliječili rane nakon ispadanja iz kupa. Sjećanja na tu eliminaciju još su svježa i nadam se da ćemo u srijedu biti kudikamo bolji u Puli nego što smo bili prošloga tjedna. U svemu je dobro što igramo utakmice svaka tri dana i jednostavno nema vremena ni za tugu, ni za radost, ovaj raspored ne trpi bilo kakvo opuštanje - kaže trener Rijeke Goran Tomić uoči derbija “della Učka”.

Kakve ste pouke izvukli iz prošlotjednog poraza u Puli?

- Odigrali smo valjda najgore prvo poluvrijeme otkad sam preuzeo momčad! Istra je bila agresivnija, žešće je ušla u utakmicu i iskazala je svu svoju kvalitetu. A mi nismo neutralizirali njihove najveće vrline i dogodilo se ono što se dogodilo. No, odlična reakcija momčadi protiv Lokomotive pokazatelj je da su moji igrači shvatili gdje su pogriješili u Puli, pa stoga očekujem da ćemo u srijedu gledati sasvim drukčiju utakmicu nego što je bila ona prošloga tjedna.

Nagađalo se koliko će vaša momčad biti uzdrmana poslije eliminacije iz kupa, no ako je suditi na osnovi dvoboja s Lokomotivom, u hodu ste preboljeli taj težak udarac i okrenuli ste se nastavku prvenstva?

- Očekivao sam da ćemo se brzo vratiti “u život” budući da u svlačionici imam karakterne i iskusne igrače, koje jedan neuspjeh ne smije izbaciti iz takta. I ja sam iskusan, mnogo sam toga prošao i predobro znam kako je sport sastavljen od pobjeda i poraza. Treba znati živjeti s tim, nema mjesta ni euforiji nakon pobjeda, a još manje depresiji i očajavanju nakon poraza. Moramo nastaviti normalno raditi, svaka utakmica nosi svoju priču, pa tako vjerujem da ćemo u srijedu u Puli potvrditi kako smo prošloga tjedna imali samo loš dan. Osjećam da su moji igrači još kako motivirani da pokažu svoje pravo lice i upišu šestu uzastopnu prvenstvenu pobjedu. U utrci smo s Goricom za osvajanje trećeg mjesta, svaki nam je bod važan i nadam se da više nećemo kiksati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 04:34