SANDRA ŠIMUNOVIĆ/CROPIX
JEDINSTVENI DOGAĐAJ

Boksački spektakl u Zagorju: ‘To se u Hrvatskoj još nije dogodilo, a posebnu borbu posvećujem Draženu Petroviću‘

Hrvatska boksačica u subotu navečer se u Zaboku na svoj 33. rođendan bori za WBC Silver naslov u velter kategoriji
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. listopad 2022. 11:01

U Zagorju se ove subote, u Zaboku preciznije sprema boksački spektakl. Štoviše, po mnogočemu i jedinstven od kako je hrvatskog boksa. Naime, u subotnju večer će naša profesionalna boksačica Ivana Habazin - zvana još ponekad u nas Djevojka od milijun dolara - u ring protiv Australke Diane Prazak (43), a posebnost je što će predborbe biti - muške!

- Je, to se apsolutno nikad do sad u Hrvatskoj nije dogodilo. Hrvoje Sep, Marko Čalić, Ivica Bačurin, Patrik Čelić. Muškarci prije žena, i to smo dočekali - sa smiješkom će Ivana.

No, nije to jedina posebnost predstojećeg meča. Naime, samo letimično tražeći koji podatak više, uvidjeli smo da je ova subota, 22. listopada u biti - rođendan Ivane Habazin!

- He-he, to mi danas svi vele, sad su tek shvatili. Dobro, što je i jasno, samo trener i ja smo u dogovaranju meča znali koji je to datum.

image
DAMIR KRAJAČ/CROPIX

I opet, niti to nije sve. Naime, "osim seta noževa...", dobro, dobro šalimo se malo. Dakle...

- Puno je simbolike u meču pred nama. Prvo, borim se u Zagorju, u mojem zavičaju.

Samo podsjetnik, Ivana Habazin je djevojka iz Zlatara.

- Drugo, borba je na moj rođendan, ali to je ujedno i datum kada je rođen Dražen Petrović koji mi je idol. Još k tome, borba je u sportskoj, ali načelno košarkaškoj dvorani. Treće, Draženov je broj u Netsima bio 3, dok je meni 33. rođendan i ako pobijedim, a vjerujem da hoću, osvojit ću treću titulu!

Zgodne igre brojki.

- Da, i Draženova mama, gospođa Biserka i Aco Petrović su mi najavili dolazak u Zabok i bodrenje na meču - veli Ivana.

Jedino što Ivana ne mora očekivati u subotnju večer je da joj suparnica neće baš biti blagonaklona zbog rođendana. S tortom i svjećicama u ring neće doći.

- Dobro, to ne očekujem, ali počastit ću je poslije kad izgubi.

Borba pred nama je borba za spomenuli ste vaš treći pojas. Dosad ste osvajali IBF naslov 2014. u Belgiji i IBO pojas svjetske prvakinje 2018. u Zagrebu.

- Sad se borim za WBC Silver naslov u velteru. Pregovori su inače bili jako dugački, čak 15 mjeseci s Laylom McCarter. To je trebala biti zapravo eliminacijska borba i tko pobijedi ide odmah na Jessicu McCaskill koja je svjetska prvakinja u velteru od 2020. To bila obvezna izazivačica jer je Layla bila broj 1, a ja broj 2. No, pet je puta odbila, nije potpisala ugovor, pa jer cijeli slučaj išao na razmatranje odbora i da ne duljim. U srpnju je WBC poručio, "idite svojim putem, ona ne želi, ti ideš dalje". Sad je trebalo pronaći suparnicu i prošli smo Top 10 WBC, WBA, IBF, WBO... Ukupno 22 boksačice! Nitko nije želio boksati osim tri, ali dvije nisu bile odobrene od WBC-a. Ostala je Diana Prazak i ona je pristala na meč.

Malo pojašnjenje pojma "WBC Silver". Što stječete pobjedom? Postajete li obvezna izazivačica za naslov svjetske WBC prvakinje?

- To je malo drukčija situacija sad. Ja sad nisam obvezna izazivačica, ali ja sam ipak br. 1 na WBA i WBO u velteru. Sa Silver pojasom ste zapravo doprvakinja. To znači ako Jessica McCaskill koja boksa meč 5. studenog, do 63 kg i pobijedi, ona će se morati odlučiti hoće li biti do 63 ili do 66 kg. Ako se opredijeli za 63 kg, u idući meč ja ulazim kao prvakinja, netko je drugi izazivačica.

Ivana Habazin je posljednju borbu imala još prije godinu i pol dana, 10. travnja 2021. u Dubaiju protiv Gruzijke Nane Čakvašvili (pobjeda u drugoj rundi). Što ste radili sve to, jako dugačko vrijeme, osim u potrage za suparnicom, s kime ste sparirali?

- Sparirala sam cijelo vrijeme, ali više sam išla na tenis, ha, ha. Da malo odmorim glavu. Ma mislim, uvijek sam ja u treningu, ali budući da sam znala kako teku pregovori oko meča, nisam sparirala cijelo vrijeme. No, sada sam zbog dugačkog izbivanja iz ringa, iz meča, počela puno ranije s pripremama. Čak dva i pol mjeseca ranije, a zadnjih mjesec dana podignutim intenzitetom. Imala sam čak i po 4 sparinga tjedno. Jer, jedno je jeste li kondicijski spremni, a drugo je jeste li "uboksani". U ženskom boksu inače malo tko radi kako se to veli i glavu i tijelo. Većinom su sve "head hunting", dakle idu na glavu suparnice. To sam čak i ja ranije radile. Općenito, boksačice "bacaju" više udaraca, ja to nikad nisam radila. Zato smo sad probali "bacanje" puno više udaraca, povezujem udarce i u glavu i tijelu. Sparinzi su bili odlični, a nadam se da ću to i pokazati.

Riječ-dvije o Diani Prazak 18 (14-4). Australka, 10 godina starija, iskusna vrlo, bila je svjetska prvakinja po WBC pobjedom 2013. u Švedskoj kada je suparnicu nokautirala i u jako, jako teškom, pa i po život opasnom stanju "smjestila" u bolnicu.

- Prošle se godine borila protiv Kai Reis i izgubila, sudačkom odlukom, iako je po meni bila bolja. Što se tehnike tiče, ne mislim da je bolja boksačica od mene, ali ono što ima je presing. Ona je "fajter", gazi naprijed, nema lijevo-desno. Ona prima, ali ne staje i samo baca udarce. Ona baci po 60-70 udaraca po ringu. Njezina svakako dobra stvar je presing. No, sada prvi put boksa u malo višoj kategoriji. Njezina je do 63, a ovo sad je do 66 kilograma. To je za nju najviše dosad, dok sam se ja borila u višim, dakle ja se "vraćam" dolje i osjećam se puno brže, pokretljivije. Na distanci i poludistanci mislim da imam prednost. No, to je boks, nikad ne znaš, jedna sekunda sve rješava. Pogotovo što ona kada "baca" udarce, divlje ih baca i kad nešto "doleti... svašta može biti.

Jedna od djevojaka na putu do istog cilja je i naša Ivana Habazin, ponos Hrvatske i miljenica Zagorja.

Ekspanzija ženskog boksa u Hrvatskoj i svijetu

S Ivanom smo popričali i malo općenito o hrvatskom ženskom boksu koji ove godine doživljava erupciju. Nikada više boksačica, ali i medalja. Čak osam dosad. U petak imamo Saru Beram u polufinalu seniorskog EP u Budvi.

- To je apsolutno čudo, nitko to realno nije očekivao. Prije 12 godina kada sam počinjala, ženski boks nije postojao. Možda nas je 10 bilo. sad ima više turnira, mogućnosti, iako to još uvijek nije na razini jedne Francuske recimo. Ipak, radi se. Prije 12 godina sam trenirala samo za Prvenstvo Hrvatske. Nije bilo smisla. iako, općenito ženski boks u svijetu dobiva na zamahu. Recimo, 2014. je bio prvi meč za ujedinjenje titula između Cecilije Braekhus i mene, dok sad imate pet apsolutnih prvakinja svijeta.

Linker
14. travanj 2024 21:50