Gabrijel Veočić




















 

 DANIJEL SOLDO Cropix
BOKS

‘Kobra iz Broda‘ slavi novi trijumf! Veočić u osmini finala jakog turnira do pobjede prekidom u trećoj rundi

Bio mu je ovo 25. uzastopni seniorski trijumf, a zadnji poraz upisao je u jesen 2021. godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. veljača 2023. 13:05

Ovog trenutka možda i najbolji, najuspješniji hrvatski boksač (izuzima dakako Filipa Hrgovića), Brođanin Gabrijel Veočić (21) nastavlja s nizanjem sjajnih rezultata i veličanstvenih pobjeda. Sada i na afričkom tlu.

"Kobra iz Broda", Veočić je u marokanskom Marakešu pobjedom počeo nastup na vrlo jakom i prestižnom turniru Golden Belt iz Svjetske serije IBA-e (Međunarodnog boksačkog saveza). Gabrijel Veočić je naime prekidom u 3. rundi već svladao Rumunja Andreija Paula Aradoaija, u osmini finala poluteške kategorije (do 80 kg). Tu valja istaknuti da je rumunjski boksač sve samo ne bez iskustva i rezultata iza sebe. Riječ je o bivšem dvostrukom prvaku Europe u mlađeseniorskoj konkurenciji, te brončanom s prošlogodišnjeg seniorskog EP u Erevanu. Samo, namjerio se na našeg Veočića, zlatnog s EP do 22 iz prošle godine. Više od toga, naletio je na sjajno raspoloženog Gabrijela.

U završnici druge runde Rumunj se prvi put našao u nokdaunu nakon silovitog aperkata. Dobio je Gabrijelov suparnik i javnu opomenu zbog čestog ispadanja štitnika za zube, vrlo vjerojatno svjesno, s namjerom dobivanja na vremenu, dolaženja do daha. Početkom treće runde slijedio je Veočićev razorni desni kroše za novo brojanje, te je jordanski sudac u ringu procijenio kako Rumunj Aradoaei nije sposoban za nastavak borbe!

Prekid je zapravo bio nokaut, jer nakon udarca Rumunj nije mogao nastaviti borbu, a bodovna prednost bila je i ionako nedostižna. Iako... ona bodovna prednost jest bila silovito velika, te bi Veočić i bez prekida sigurno slavio, ali nevjerojatno je da je jedan od petorice sudaca, iz Kazahstana inače, nakon dvije runde borbu bodovao - neodlučeno!? To je ona temeljna boljka boksačkog sporta. Ili se radi o posve nestručnim sucima koji ne prepoznaju bit borbe ili se radi o namjernom neobjektivnosti.

No, pustimo se sudaca. Gabrijelu Veočiću je ovo bio već 25. uzastopni trijumf, još od kasne jeseni 2021. kada je na seniorskom SP u Beogradu zadnji put poražen. Tada ga je inače, tek na bodove, svladao kasniji svjetski prvak Kubanac Hernandez i to u četvrtfinalu SP-a, što je bio i najveći rezultat hrvatskog boksa na tom nadmetanju. Sjajan u biti domet za tada jedva 19-godišnjeg Gabrijela Veočića.

Podsjetimo, od tada je Gabrijel uz sve naslove prvaka Hrvatske prošle godine osvojio zlato i naslov prvaka Europe do 22 godine u Poreču, pa turnir Silver Belt u slovenskom gradu Mariboru prošle godine, dva turnira Regionalne boksačke lige i Grand Prix Zagreb 2022. "Kobra iz Broda" će se u četvrtfinalu u Marakešu boriti u ponedjeljak, 6. veljače protiv Rusa Imama Katajeva koji je prethodno pobijedio Allahaverdijeva iz Azerbajdžana. Podsjetimo, odlukom IBA-e, turnir u Marakešu je prvo boksačko natjecanje na kojem je dopušten nastup boksačima iz Rusije i Bjelorusije.

Linker
19. travanj 2024 18:47