HTS Hts
TURNIR U SOFIJI

Glasnović i Razić stigli do četvrtfinala Europskog prvenstva, ali do borbe za medalju ipak nisu došli

Drugog dana europskog prvenstva u Sofiji Hrvatska je ostala bez odličja
Piše: HinaObjavljeno: 09. travanj 2021. 17:37

Drugog dana europskog prvenstva u Sofiji Hrvatska je ostala bez odličja, a iako su Nikita Glasnović i Deni Andrun Razić stigli do četvrtfinala i borbe za medalju na pobjedničko postolje se ipak nisu popeli.

U kategoriji do 53 kilograma odlično je krenula mlada Lea Špehar iz zagrebačkog Osvita pobijedivši Austrijanku Stingl rezultatom 15-3, no u osmini finala je čekala prva nositeljica Tatiana Minina Kurdashova, dvostruka europska prvakinja i dvostruka svjetska viceprvakinja koja je bila prejaka za Špehar i plasirala se u četvrtfinale s konačnih 8-22.

Njen klupski kolega, Deni Andrun Razić bio je uvjerljiv u prvom kolu kategorije do 68 kilograma. Pobjeda protiv Rumunja Simona 20-9 odvela ga je u osminu finala gdje je u drami extra runde slavio na zlatni bod protiv Nizozemca Zaovie nakon što je regularni dio borbe završio 12-12. U četvrtfinalu ga je čekao svjetski prvak i prvi nositelj, Bradly Sinden iz Velike Britanije koji je pobijedio prekidom 27-5 i osvojio novu medalju. Britanac je putnik na olimpijske igre, a pored svjetskog naslova ima još svjetsku i europsku broncu.

Branitelj naslova iz Kazana 2018. godine Lovre Brečić iz splitskog Marjana zaustavljen je u osmini finala, u svojoj prvoj borbi porazom od reprezentativca Danske Dawouda rezultatom 17-20. Brečić je bio jedan od onih pet na koje su treneri upozoravali da je upitno u kakvom su fizičkom stanju nakon koronavirusa i izolacija. Brečić je prije tri mjeseca prebolio koronavirus, ali je neposredno pred početak završnih desetodnevnih priprema u Makarskoj završio u samoizolaciji na dva tjedna te je prva „žrtva“ pandemije s kojom se bori cijeli svijet pa tako i sportaši. Iako bi u normalno vrijeme bio jedan od kandidata za medalju na ovo europsko prvenstvo stigao je bez priprema i treninga što ga je koštalo nove medalje za Hrvatsku.

Nikita Glasnović je u osmini finala većinu borbe minimalno gubila od Njemice Goebel da bi se vratila pred kraj borbe i otišla u dodatnu rundu gdje je na zlatni bod uspjela preskočit prepreku i otići u borbu za odličja. U četvrtfinalu je bolja od članice splitskog Marjana bila Ines Tarvida, europska viceprvakinja i osvajačica dvije svjetske bronce s posljednja dva svjetska prvenstva iz Mujua 2017. i Manchestera 2019. godine. Latvijka je slavila 12-3 i ušla u polufinale europskog.

Sutra na tatami izlaze Bruna Vuletić (Marjan, 62 kg), Matea Jelić (Marjan, 67 kg), Marko Golubić (Dubrava, 74 kg) i Toni Kanaet (Marjan, 80kg). Bruna, Matea i Toni preboljeli su koronavirus prije 15 dana tako da će biti zanimljivo vidjeti s kakvim šansama ulaze u borbu za nova odličja.

Linker
18. travanj 2024 13:26