Kerem Ozmen i Shiva Thapa na SP-u u Beogradu

 FILIP STEVANOVIC Anadolu Agency Via Afp
STIGAO ODGOVOR

Težak skandal u Beogradu: Postavljen je opasan presedan, Svjetsko prvenstvo je trebalo biti odgođeno

Međunarodni boksački savez AIBA odgovorio je na službeni upit SN vezano uz težak izgred na SP-u
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. studeni 2021. 07:46

Jedna od temeljnih odrednica svakog sporta i bez iznimke je - potpuna, bezuvjetna i nepodijeljena ravnopravnost sviju, svih osoba, svih sportaša i sportašica, ekipa i momčadi bez obzira na spol, dob, nacionalnost, rasu, vjeroispovijest. To je je i osnovno načelo Međunarodnog olimpijskog odbora, pa onda tako i svakog sporta i njegove organizacije. Svaki oblik segregacije po bilo kojem načelu i u bilo kojem stupnju, nužno mora biti spriječen, a ako se dogodi odgovarajuće kažnjen.

Tu više, danas, duboko u 21. stoljeću nema rasprave. Sport se na ovaj način u konačnici borio protiv nekadašnjeg rasističkog režima u Južnoj Africi, bori se i danas u pokretu "Black Lives Matter". Međutim, još uvijek ima mjesta, još uvijek ima "zona sumraka" u kojima je segregacija moguća i štoviše ona se ostvaruje. Tu pred nama, pred našim očima i konkretno, u susjedstvu.

Već smo pisali kako su boksačima iz Republike Kosovo zapriječili nastup na seniorskom Svjetskom prvenstvu koje je upravo u tijeku u Beogradu. Zapriječili su im domaćini ili organizatori natjecanja, dakle Srbija. To je prvorazredan skandal iz nekoliko razloga. Što god tko mislio o srpsko-kosovskom problemu, nekoliko su stvari neoborive činjenice. Republika Kosovo je punopravna članica MOO i punopravna članica AIBA. Svjetsko prvenstvo u boksu s povjerava organizacijski nekoj državi, ali to je i dalje primarno natjecanje AIBA-e, a ne neko lokalno natjecanje zemlje u kojoj se prvenstvo odvija.

Iz tih smo spoznaja, uputili službeno pismo AIBA s pojašnjenjem - tko je, kako i temeljem čega zapriječio nastup sportašima neke države koja je članica AIBA na Svjetskom prvenstvu koje AIBA organizira? Pitanje je upućeno 29. listopada, pa smo morali i ponoviti upit 3. studenoga, da bi tada nakon nekoliko sati doista stigao odgovor u kojem stoji:

"Hvala vam na vašem pitanju. U ovom trenutku AIBA nema ništa za dodati priopćenju koje smo objavili nekoliko dana ranije. Izvijestit ćemo sve medije sa situacijom nakon što istragu privedemo kraju. Lijep pozdrav, Odjel za odnose s javnošću AIBA".

Kada smo kod famoznog priopćenja AIBA, koje je moguće pronaći na njihovoj mrežnoj stranici s datumom 25. listopada, u uvodnoj se rečenici izražava kako je "AIBA tužna što je politička situacija spriječila boksače iz Republike Kosovo za sudjelovanjem na Svjetskom prvenstvu...". Dalje se nižu floskule kako je AIBA učinila sve kako bi kosovski sportaši nastupili jer "...svi sportaši imaju pravo za nastupom... jer smo u razgovorima s organizatorom i Vladom Srbije to i zahtijevali.. ", pa dalje "...nažalost nismo postigli rješenje s organizatorom i Vladom Republike Srbije. Politika se nikada ne bi trebala uplitati u sport" - jedna je od rečenica koje je u priopćenju AIBA, napisao njihov glavni tajnik Istvan Kovacs.

Ono jedino što je novo u odgovoru koje je AIBA sada ponudila Sportskim novostima, a što nije napisano u priopćenju je navodna istraga koja se provodi.

Već smo pisali da je u navedenim okolnostima, AIBA mogla, trebala povući samo jedan potez. Odgoditi SP do daljnjeg! Probajte zamisliti, bi li bilo moguće u ijednom drugom, malo ozbiljnijem sportu ili organizaciji, tipa nogometa, košarke i da ne idemo dalje, da organizator SP ili EP samovoljno jednostavno ne dopusti nekoj reprezentaciji ili sportašima pristup natjecanju zato jer im se ta država jednostavno ne sviđa ili ju ne priznaju. To je jednostavno nezamislivo.

Za AIBA-u, organizaciju koja je dugo pod prismotrom MOO-a, koja ne smije organizirati ni predolimpijske turnire, niti voditi olimpijske turnire, za takvu je organizaciju to moguće. Ovdje je postavljen opasan presedan, a kada bi netko danas-sutra AIBA-u nazvao segregacijskom organizacijom, imao bi uporište u AIBA-inom ponašanju u Beogradu. Točnije, izostanku odlučnog ponašanja, stava. Boksačko SP u glavnom gradu Srbije je težak poraz boksa i AIBA-e. I jedva čekamo rezultate istrage. Svaki ćemo im mjesec pisati.

Linker
20. travanj 2024 13:15