Rob Gronkowski po drugi puta najavljuje odlazak u mirovinu

 JORGE LEMUS Nurphoto Via Afp
NOVI OPROŠTAJ NA FLORIDI

Tom Brady i drugi put ostao bez svoje najdraže mete, oprostio se jedan od najvećih u povijesti NFL-a

Osvajač četiri Super Bowla i jedna od najvećih zvijezda NFL-a Rob Gronkowski odlazi u mirovinu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. lipanj 2022. 17:22

Rob Gronkowski odlučio je i drugi puta zaključiti karijeru u NFL-u. Osvajač četiri Super Bowla i jedna od najvećih zvijezda footballa posljednjih tucet godina, tijekom kojih je postao i jedan od najboljih igrača na poziciji tight enda u povijesti ovog sporta, putem društvenih mreža objavio je kako se povlači u mirovinu sa 33 godine.

"Vraćam se u svoj umirovljenički dom, napuštajući football s visoko uzdignutom glavom znajući da sam dao sve od sebe, dobro i loše, svaki put kada sam nogom stupio na teren", napisao je, između ostalog, popularni Gronk.

Tako drugi put u razmaku od nekoliko mjeseci Tampa Bay Buccaneersi gube budućeg člana Kuće slavnih. Jer u veljači je quarterback Tom Brady također najavio da se umirovljuje, ali je samo 41 dan kasnije promijenio mišljenje i odlučio da se odmirovljuje te nastavlja karijeru i sa 44 godine na leđima.

Nečemu sličnome nadaju se navijači kluba s Floride i u slučaju Gronkowskog. Jer ako se već jednom vratio, zašto ne bi i drugi puta? Dapače, njegov menadžer Drew Rosenhaus pričao je o takvom scenariju za ESPN samo nekoliko minuta po Gronkovoj objavi da odlazi.

image

Rob Gronkowski

IMAGE PRESS AGENCY Nurphoto Via Afp

"Ne bi me uopće iznenadilo da ga Tom Brady nazove usred sezone i pozove ga natrag, a Rob se odazove."

Tako je zapravo bilo i prvi put jer Gronkowski se oprostio 2019. godine (zbog ozljeda), no poslije godine stanke Brady, koji je u međuvremenu preselio iz New Englanda u Tampu, nagovorio ga je da se vrati na terene i da obnove plodonosnu suradnju iz Patriotsa u kojima su zajedno osvojili tri Super Bowla. Plan je uspio jer su Buccaneersi upravo na osovini Brady - Gronk izgradili šampionsku momčad i osvojili prsten prvaka pobijedivši u finalu Kansas City Chiefse. U tom finalu je Gronkowski ulovio dva Bradyjeva dodavanja za touchdown.

"Suigrač, prijatelj, brat samo su neke riječi koje mi padaju na pamet kada pomislim na Gronka", napisao je Brady na Instagramu poslije Robove objave o drugoj mirovini.

"Nitko nije više i bolje utjelovio ideju "ostaviti srce na terenu" od Roba kroz cijelu svoju karijeru. U svakom napadu znao sam da će on, bez obzira koliko ljudi staviš pred njega, doći na svoje mjesto. I uhvatiti loptu. Još je važnije kakva je osoba bio izvan terena. Fokusiran kada je trebalo biti, a silno zabavan u ostalim trenucima. Imati Gronka u svlačionici i momčadi san je svakog NFL igrača. ponosan sam na sve što smo učinili zajedno. Čestitke Gronk, zaslužio si sve", podvukao je Brady.

Iako nije na vrhu ni jedne statističke kategorije, Gronkowski ima sve argumente da bude smatran najboljim tight endom u povijesti NFL-a. Antonio Gates i Tony Gonzalez transformirali su poziciju tight enda kao elitno napadačko oružje, ali je Gronk nastavio tu evoluciju te ulogu tight enda podigao na još višu razinu. Jer Gronkowski, mrcina od 198 centimetara i cca 125 kilograma sa sjajnim rukama i smislom za igru, bio je noćna mora za svakog braniča koji je imao nesreću čuvati ga. Na vrhuncu karijere, tijekom dana u Patriotsima, bio je nezaustavljiva sila razgrtajući suparničke obrane kao od šale, a ako nije hvatao lopte onda je jednako dobro radio blokove.

Ipak, kao najveće Gronkovo naslijeđe bit će činjenica da je bio najdraža meta Toma Bradyja, odnosno što su tvorili možda i najslavniji tandem američkog sporta. Najuspješniji quarterback u NFL povijesti tijekom karijere u svojim momčadima nije imao neke od najelitnijih hvatača, ali imao je Gronka, igrača kakvog ni jedna druga momčad nije imala i kakvog zapravo ni NFL nikad nije vidio do njegova dolaska 2010. godine. Nakon što je u rookie sezoni uhvatio 10 dodavanja za touchdown, eksplodirao je u drugoj sa 17, plus 90 hvatanja ukupno i 1327 yardi.

image
Kevin C. Cox/Getty Images/Profimedia

Međutim, pojavile su se ozljede. Operirao je gležanj 2012, sljedeće sezone lomio je ruku dva puta, zbog čega je trebao nekoliko operacija. Morao je i na operaciju leđa. Sezonu kasnije stradalo je koljeno, a usput bi svako malo "pokupio" koji potres mozga. Bilo je upitno hoće li Gronkow naglašeni fizički stil igre preživjeti te silne ozljede.Ipak, svemu tome unatoč, Gronk je uz Bradyja osvojio tri prstena s Patriotsima, a onda sa 30 godina ipak odlučio više ne mrcvariti tijelo. Sezona odmora dobro mu je došla, a onda je došao i Bradyjev poziv da mu se pridruži na Floridi. Sunce, more, plaže, zabava... bilo je to baš po Gronkovoj mjeri, koji je i inače slovio kao tip koji se voli zabavljati (ali ne i razvratno ludovati) izvan terena. Povrh svega stigao je i još jedan trofej prvaka, pa su probali prošle sezone to i ponoviti, ali zaustavili su ih kasniji prvaci, LA Ramsi, u konferencijskom polufinalu.

To će, po svemu sudeći, ostati posljednja utakmica u velikoj karijeri velikog Roba Gronkowskog.

11 sezona

4 osvojena Super Bowla

92 touchdowna (3)*

621 uhvaćena lopta (80)*

9,286 yardi (60)*

15 touchdowna u doigravanju (2)*

98 uhvaćenih lopti u doigravanju (4)*

1,389 yardi u doigravanju (3)*

* brojke u zagradi se odnose na poziciju na listi najboljih u toj kategoriji u NFL povijesti

Linker
25. travanj 2024 09:48