Trener Primorja Igor Hinić, predsjednik Primorja Samir Barać i igrac Lovro Paparić

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
KLINCI IZ RIJEKE

Hrvatski klub postao apsolutni hit u Europi: Prije sedam godina umalo su ugašeni, a sada su u samom vrhu

Riječko Primorje EB plasiralo se na Final Four Eurokupa
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. travanj 2024. 22:41

Da se ne muljamo previše, ovaj je novinar srećom vidio, doživio pregršt silnih, grandioznih sportskih uspjeha, pobjeda i proslava; zlata olimpijskih, svjetskih, europskih; podizanja pokala, dramatičnih završnica i veličanstvenih obrata. U širokoj lepezi sportova. Momčadskih i pojedinačnih, olimpijskih i neolimpijskih sportova. I onda, kako to biva, čovjek malo, želio ili ne, postane ako ne ravnodušan (to zapravo nikada ne, ne u sportu), ali malo ga je teško baš osobito “izuti iz cipela”, razgaliti. E, pa u subotu navečer nešto jest.

Možda stoga što je bilo poprilično neočekivano, ali više stoga što je ovaj novinar čak i fizički relativno udaljen od sredine, kluba i momčadi o kojoj je riječ. Što sve nekako promatra sa strane, a možda je pogled onda malo ipak i objektivniji (neka se nitko od, primjerice, riječkih kolega ne nađe uvrijeđenima). S te distance gledamo već zadnje 2-3 godine rad, htijenje, jako dobre, mudre poteze u pravom trenutku. Dizanje te sportske sredine i njihovo ubiranje plodova. Kluba koji nije baš u središtu medijske pozornosti, nema ih, recimo, baš često u programu javne televizije, a rijetko i u medijima izvan lokalne sredine.

Iznimka su doista Sportske novosti, ali od nas se to i očekuje. Ovo je medij koji sport prati, voli, znamo i kritizirati, ali uvijek ćemo radije pomoći (ako je moguće), u svakom slučaju poduprijeti. Dakle, taj je jedan klub u subotnju večer izmamio pljesak, osmijeh, razgalio srce i dušu. Svojih navijača i svojeg grada, ali vjerujemo i svih u Hrvatskoj, a posebno u vaterpolskoj zajednici.

Ostati s ‘nogama na zemlji’

Riječko Primorje EB, jer o njima je dakako riječ, uspjelo je ono što je malo tko vjerovao. Mladost s Kantride, družina klinaca iz grada na Rječini, plasirala se na Final Four Eurokupa! Tako da su u uzvratu četvrtfinala nadoknadili minus od pet golova iz Atene, od puno starijeg i iskusnijeg Vouliagmenija.

- Cilj nam je bio dobiti u Europi što više utakmica, a na kraju smo ih dobili praktički sve.

Igor Hinić. To su riječi trenera Primorja EB, kojih sat-dva nakon pobjede nad Vouliagmenijem 15:9.

- Moramo samo ostati s “nogama na zemlji”. Super je ovo što smo došli od početka do samog kraja. Krenuli smo u onim kvalifikacijama Lige prvaka i za nas je to već bio uspjeh, a evo nas sada na završnom turniru Eurokupa - iz Rijeke će Hina, odgovarajući na poziv iz Zagreba.

- Igračima sam u svlačionici rekao nakon utakmice, kao i prije, da su oni ti koji iznesu najveći teret u vodi i oni su najzaslužniji. Njima idu ove čestitke. Mi svi ostali smo njima samo potpora.

Tako zbori Igor Hinić, ekoć grandiozni centar, danas (ne od jučer doduše) sjajan trener, no nadasve sportaš u duši. Nikad on u prvi plan, uvijek drugi, uvijek igračima prednost. Jest, igračima zasluge, u redu, ali... Netko taj orkestar je morao uštimati, dirigirati. Sastavni dio uspjeha u sportu je itekako baš stožer i trener. Puno je do njega.

image

Igor Hinic

ZVONKO PAVIC Cropix

Stoga treneru, što ste, kakve naputke dali dečkima?

- Imali smo dobre, strašno dobre segmente igre igrača više i igrača manje. To je bila prevaga. Pogotovo igrač više (9-14). Pojednostavili smo neke stvari, statistika izvanredna. Motiviranost i nadahnutost u određenom trenutku je bila ta koja je radila razliku. Odigrali su fenomenalnu utakmicu. Ne volim i nikada nisam nikoga izdvajao. Pobijedili su svi skupa, momčad. Bili su čvrsti. Mislim, taktika jasno da postoji, ali motiviranost i nadahnutost pojedinaca uvijek odlučuje.

Prije 7-8 godina su bili kao klub zamalo pred gašenjem. U Europi ih nije bilo godinama, 4-5 tu negdje. Prije dvije godine su igrali drugu regionalnu ligu, ali... Malo po malo, ne preko noći, iz godine u godinu oni su napredovali. Svake sezone po jedan koračić, bez pustih, silnih i skupih pojačanja jer novca za to nemaju ni sada. Klub je 2017. kao predsjednik preuzeo Samir Barač, trener je postao Igor Hinić. Djeca Kantride “zafrknula” su rukave i počela “kopati”.

Povratak u elitu

Prošle sezone prvaci regionalne A1 lige (drugi razred), povratak u elitu, u Premier ligu. Ove sezone u polufinalu domaćeg Kupa, borit će se i za treće mjesto u Prvenstvu, mjesto koje su osvojili i lani. Odmah iza Jadrana i Juga AO. U Europi ih evo na Final Fouru Eurokupa.

Lijepa priča, da, ali pogledajte im sada godišta igrača - prvi vratar, Mauro Čubranić (2005.) već je zapeo za oko Pro Reccu; Niko Čubranić (2003.), Gabrijel Burburan (2006.), prvi strijelac Tin Brubnjak (2001.), centar Viktor Tončinić (2007.), Karlo Babić (2002.), Luka Babić (2003.), Roko Vuković (2003.)... Fantastično!

Je, doveli su za lidera jednog super iskusnog, Darka Brguljana (1990.). Taj jedini po godištu smije biti vani iza 22 sata. Ne znamo kako će se rasplesti priča Final Foura Eurokupa, tko će podignuti taj trofej, ali ako nas pitate - Primorje EB je naš pobjednik euro-sezone, kakvi god bili rezultati.

Final Four u Rijeci?

Završni turnir Eurokupa odigrat će se 17. i 18. svibnja, ali domaćin se još ne zna. Nije baš lukrativan zahvat jer domaćinstvo košta 100.000 eura. European Aquatics ništa ne daje besplatno.

Bilo bi sjajno, budući da imamo dva hrvatska kluba na FF, da ipak nekako uspijemo turnir imati u Lijepoj Našoj. Bilo je svojedobno zanimanja iz Dubrovnika, ali onih 100.000 svakog malo i ohladi.

Vidjet ćemo, ali budući da je riječki gradonačelnik Marko Filipović bio u subotu na tekmi protiv Vouliagmenija, vidio kakvo blago ima u gradu, domaću mladost i publiku koja ih voli, pa onda... Ne pritišćemo, samo kažemo... (dba)

Muslim: Naći ćemo formulu i za Spandau

Znano je tko će se sastati u polufinalima završnog turnira; Primorje EB - Spandau 04 i Jug Adriatic osiguranje - Sabadell.

Sabadell je i u uzvratu dobio Steauu 7:6 (6:5), a Spandau 04 talijansku Savonu 12:10 (11:10). Za Berlinčane je najviše golova dao Splićanin Marin Tomasović, 4. Odmah do njega Zagrepčanin Mateo Ćuk 2.

- Pa, budući da smo Brguljan i ja igrali dugo u Njemačkoj, valjda ćemo pronaći formulu i za Spandau - zbori sportski direktor Primorja EB, Petar Muslim.
On je dio terceta koji vodi klub; Barač - Muslim - Hinić. Sva trojica olimpijski pobjednici iz Londona 2012.

S tim da su Brguljan i Muslim redovito dobivali Spandau dok su svojevremeno igrali zajedno za Waspo 98 Hannover. (dba)

Linker
30. travanj 2024 22:42