K1 i Boks

Studija pokazala da je bare knuckle manje štetan od boksa i MMA-a

 screenshot/YouTube
Predsjednik BKFC promocije otkrio je rezultate zanimljive medicinske studije

Otkako je boks bez rukavica (bare knuckle) dočekao svoju legalizaciju u nekim američkim saveznim državama, kroz medije i na internet okupljalištima viđaju se komentari o štetnosti, ali i brutalnosti ove vrste borilačkog sporta. Predsjednik vodeće promocije boksa bez rukavica, odnosno BKFC-a, David Feldman, konstantno se bori protiv takvih sugestija, a sad je napokon izašao s konkretnim podacima o štetnosti natjecanja koje promovira.

Naime, kad je BKFC prije dvije i pol godine pokrenut, Feldman je vrlo savjesno skupljao podatke kojima je trebao doći do usporedbe bare knucklea s boksom i MMA-om. Njih je pred svoju 15. priredbu, koja će se održati ovog vikenda, napokon javno prezentirao. Studija je odrađena na temelju 131 do sada odrađene borbe u BKFC-u, a iznesena je od strane dr. Don Muzzija na godišnjoj skupština ABC-a, zajedničke organizacije boksačkih komisija.

Otkriveno je kako borbe u bare knuckle uzrokuju puno veći broj oštećenja na licu sudionika, no broj konkusija i potresa mozga, kao i slomljenih ruku je manji nego kod boksa i MMA-a. Studija je pokazala da tek 1.5 posto boraca, pri pregledu nakon borbe, bilježi takve znakove. Ista brojka kod boksa je 6 do 12 posto, dok je kod MMA-a čak 14.7. Upravo to su one najteže ozljede u borilačkom sportu jer mogu ostaviti trajne posljedice.

Feldman je na kraju bio vrlo zadovoljan, što je i otkrio u razgovoru za MMA Fighting.

"Ovo je nešto što cijelo vrijeme pokušavam dokazati. Nikad nisam rekao kako je BKFC sigurniji od boksa MMA-a. Ono što oduvijek govorim je da nije opasniji. Govorim to posljednjih deset godina, dok sam čekao da me netko legalizira. Do sada sam to govorio na podacima koje sam imao i na pretpostavkama, a sad imamo konkretnu statistiku. Imamo dvije i pol godine istraživanja koje je dokazalo da naš sport nije štetniji. Sretan sam što je to izašlo u javnost. Svi borilački sportovi su opasni i svašta se može dogoditi u njima. No, ja sam sretan što smo dokazali kako nismo opasniji i vjerujem da bi druge savezne države to mogle prihvatiti", rekao je Feldman.

BKFC je do sada održavao svoje priredbe u američkim saveznim državama koje su bare knuckle legalizirale. To je Florida, u kojoj se nalazi njihovo sjedište te Wyoming, Mississippi i Kansas, a jedna je priredba održana u Meksiku.

Linker
15. travanj 2024 02:37