Regija

Tko je Jerry Forrest, čovjek koji će za šest tjedana pokušati zaustaviti Filipa Hrgovića?

Jerry Forrest
 Instagram
Nakon što je službeno potvrđeno kako će protivnik Filipa Hrgovića u njegovom 11. profesionalnom meču biti Jerry Forrest, istražili smo tko je 31-godišnji Amerikac nadimka 'Slugger'. Ako ste upoznati s američkim boksačkim žargonom, jasno vam je kako je to nadimak koji ne može dobiti bilo tko.

Kad smo se već u uvodnom odlomku dotakli nadimka američkog boksača, treba isti objasniti. U hrvatskom jeziku jednostavan prijevod za "slugger" ne postoji. Mogli bismo možda slobodno to prevesti kao "razbijač", no to nije dovoljno dobar opis. Kad bismo možda koristili germanizam "šlager" u doslovnom prijevodu, to bi značilo udarač. No, kod nas je šlager pojam koji se koristi u glazbi i predstavlja formu popularne pjesme najčešće jednostavne strukture, pa to ovdje nikako nema smisla. Posebno jer je taj naziv zauzeo i legendarno mjesto među popkulturnim referencama (klik OVDJE). I kako onda prevesti njegov nadimak?

Ukratko, Slugger bi trebao predstavljati boksača kojem tehnika ne predstavlja preveliku važnost, nego se taj boksač pouzda u fizičke predispozicije, snagu svog udarca i brzinu. To je boksač koji pokušava meč napraviti što brutalnijim i učiniti ga što tehnički ružnijim, no za njega efektnijim. Često se poistovjećuje s pojmom "brawler", a npr. od "swarmera" ga razlikuje to što se ne radi o boksaču koji vrši konstantni pritisak nego jednostavno traži priliku za pogoditi "bombe". Dakle, može se zaključiti kako je Jerry Forrest boksač koji zna i voli udariti.

To zapravo ne bi bilo netočno. Samo mali pogled na njegove mečeve dovoljan je da se primijeti kako Forrest svoj kontra gard koristi za otvaranje rupa u obrambenom stavu svojih protivnika. Neovisno radi li se o napadu ili čekanju na pogodak iz kontre, Forrest u svaki svoj udarac pokušava uključiti što veću snagu. Ukratko, cilj mu je sa što manje udaraca napraviti što veću štetu. I već po tome se da lako zaključiti kako nije imao spomenu vrijednu amatersku karijeru. Što se tiče uspjeha u onome što pokušava, 20 od 26 pobjeda ostvario je prekidom, dakle možemo ga smatrati uspješnim. Takav boksač uvijek je nezgodan protivnik za svakoga, no isto tako i protivnik kojeg je tehnički kvalitetnim boksom moguće u potpunosti neutralizirati, neovisno o tome na koliko je rundi meč dogovoren.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je 2012. godine, a već iduće godine doći će do svog prvog, danas se to itekako vidi, ozbiljnog meča. Susreo se s kasnijim izazivačem za svjetsku titulu, Geraldom Washingtonom. U tom je meču poražen nokautom, a poražen je i u idućem, kad ga je na bodove savladao danas 11. teškaš svijeta po Boxrecu, Michael Hunter. Od ožujka 2015. godine pa do srpnja 2019. Forrest je ostvario seriju od 18 pobjeda, da bi onda bio uparen s velikim američkim potencijalom, Jermaineom Franklinom. Forrest je meč protiv Franklina odradio sjajno, po njegovim riječima bio mu je to najbolji nastup u karijeri, no poražen je podijeljenom odlukom sudaca. Odlukom s kojom se fanovi i mediji nisu složili, nego je zavladalo mišljenje kako je Franklin dobio poguranac na račun svog potencijala. Upravo zbog tog meča Forresta treba shvatiti itekako ozbiljno. Odradio je još jedan meč nakon tog, no susret s Martezom Williamsonom dogodio se samo da bi se vratio na pobjednički put.

Forrest je visok 185 centimetara, čak 13 manje od Hrgovića, a doseg mu je 198 cm. To je točno deset centimetara manje nego kod hrvatskog boksača i to je prednost koja jednom tehnički kvalitetnijem boksaču uvijek jako puno znači. Slugger će, ako želi savladati Filipa, morati sigurno u sebe ubaciti malo "swarmerskog" mentaliteta. Filipu bi tako trebalo odgovarati što će protiv sebe imati boksača koji će ulaziti u njega i tražiti kraću distancu. Prema svemu sudeći, ovo je protivnik koji mu odgovara.

Ono što nikako neće odgovarati publici koja prati Filipa i nada se renomiranijim protivnicima za njega, donosi malo detaljniji pogled na Jerryjev rezime. Unatoč krasnom omjeru od 26-3, Boxrec ga smješta tek na 91. mjesto teškaške ljestvice te je tako ujedno tek 22. najbolji Amerikanac na istoj. Razlog za to je lako pronaći u njegovim protivnicima. Naime, od 26 pobjeda, tek osam ih je ostvario nad protivnicima koji su u tom trenutku bili vlasnici pozitivnog omjera. No, od tih osam, pozitivni omjer ih još danas ima tek trojica. To su Marlon Hayes (23-21), Gregory Smith Jr. (2-1) koji se nakon meča protiv Forresta umirovio te Joshua Tufte (19-4). Čak i ako pasionirano pratite boks, neće nas začuditi ako nikad niste čuli za ova imena. Autor ovog teksta nije niti za Forresta čuo dok isti nije uparen s Muratom Gassievim, za prošlomjesečni meč koji mu je Rus zbog ozljede otkazao pa je on tako završio u meču protiv Hrgovića.

Lako je zaključiti zašto je Hrgovićev protivnik postao baš ovaj boksač. Matchroom mu je ostao dužan nastup nakon otkaza Gassieva, a Filipu je svakako trebao protivnik što prije, jer sva konkurencija ima ugovorene mečeve gdje se neki konkurenti čak bore međusobno. Pobjeda u takvom meču u startu će značiti puno više od pobjede nad boksačem renomea Jerryja Forresta. Da se razumijemo, nitko omjera 26-3, gdje su sva tri poraza došla od kvalitetnih boksača, ne može biti netko tko ne zna boksati. Kako god bilo, on je u svojih 29 mečeva savladao 26 boksača koji su se nadali da su bolji od njega. Možda su to bili većinom boksači kakve često nazivamo "kantama", no Forrest ih je savladao podosta lako. Isto tako, Matchroom Boxing ne bi potpisao ugovor s bilo kime. Filip Hrgović tako ispred sebe ima još jedan u nizu ispita kojima mora potvrditi kako je spreman za one najbolje. Sam ih već neko vrijeme traži. Tko zna, možda mu je Forrest posljednji ispit prije nego nekoga takvog napokon i dobije pokraj svog imena.

Linker
19. travanj 2024 15:08