Regija

TYSON VS. HOLYFIELD Mavrović i Pijetraj o novom sudaru boksačkih ikona: 'To se još nikada nije dogodilo'

Mike Tyson i Evander Holyfield
 JOHN GURZINSKI / AFP
VETERANI U RINGU Dok dvije legende, Mike Tyson (53) i Evander Holyfield (57) dogovaraju svoj treći meč, Šaka sa Srednjaka ima zanimljivu poruku

Tyson vs. Holyfield. Treći dio. Da se ovakvo što dogodilo, recimo, 1998. ili 2000., apsolutni spektakl. No, 2020... Mike Tyson će sljedećeg mjeseca navršiti 54 ljeta, dok je Evanderu Holyfieldu 57. Prvospomenuti je zadnji meč imao prije 15. godina (poraz tehničkim nokautom od Kevina McBridea u Washingtonu 2005.), dok je drugonavedeni zadnji put u ring ušao prije devet godina (pobjeda tehničkim nokautom nad Brianom Nielsenom u Kopenhagenu 2011.). Obojica su planetarne boksačke legende, pa se kao takve i njihova prijašnja dva meča uvrštavaju u povijest plemenite vještine. U oba je navrata slavio Holyfield.

Prvi je bio 1996. u Las Vegasu kada je Holyfield slavio tehničkim nokautom, ali dvoboj koji je slijedio godinu dana kasnije, vjerojatno je jedan od najpoznatijih u povijesti boksa. Poradi situacije u kojoj je Tyson u očitoj nemoći suparniku odgrizao komadić uha i bio diskvalificiran. Obojici danas, gotovo četvrt stoljeća kasnije nedostaje... Je li to novac, ring i uzbuđenje, medijska pozornost, no bilo kako bilo “zakotrljala” se dosta ozbiljna priča o njihovom novom sučeljavanju.

NEW YORK, NY - MARCH 12: Evander Holyfield (L) and Mike Tyson pose during the screening of 'Champs' at Village East Cinema on March 12, 2015 in New York City, United States. Bilgin Sasmaz / Anadolu Agency
Bilgin Sasmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Evander Holyfield i Mike Tyson

Bilo bi zanimljivo

Nisu baš pusta medijska naklapanja u “sezoni kiselih krastavaca”, kada sportski mediji nemaju (sada i doslovno) o čemu pisati, jer obojica boksačkih velikana najavljuju spremnost i volju za borbom, krenule se već i određene predradnje. Nije baš posve ravnodušna ni boksačka publika koju očito i ne zanima baš neosporna biološka činjenica da se radi o ljudima koji su bliži starijoj nego srednjoj životnoj dobi.

- Sve što se događa oko boksa je meni zanimljivo, a takve je ljude uvijek dobro vidjeti. Posebno ovakve velikane koje je lijepo vidjeti i da dođu pogledati kakav meč, a kamoli da uđu u ring - mišljenja je Leonard Pijetraj, naš boksački trener, donedavno i hrvatski izbornik.

- Bilo bi zanimljivo. S tim da mislim kako je Evander puno veći atleta, sportski je živio dok se Tyson i odvikavao od droge itd. Stoga ne znam koliko se Mike Tyson uopće može spremiti, ali meni se čini zanimljivim - drži Pijetraj.

Svijet boksa, doduše, pamti i jednog George Foremana koji je imao skoro 49 navršenih godina kada je zadnji put bio u ringu (1997. protiv Shannona Briggsa, poraz).

- Da, samo što je Foreman malo drukčije živio. Naglašeno sportski, imao je drugi motiv, dok se Tyson mislim najviše vraća zbog novca - misli Pijetraj, ali pozdravlja mogućnost organiziranja ovakvog meča.

Zagreb, 240120.
Zagrebacki Velesajam, paviljon 18.
Boks, PPH Seniori - olimpijske kategorije 2020, Super Heavy (+91 kg).
Na fotografiji: Leonardo Pijetraj.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Leonard Pijetraj

Boli me briga tko je jači

Baš kao i još jedna naša boksačka legenda, Željko Mavrović (51).

- Dogodi li se, evo opet nečeg što se nikada prije nije dogodilo. Danas je sve moguće. Ja ne sumnjam i da će se njih dvojica ozbiljno “potući”, samo ne možemo očekivati najbolje izdanje. Iako znam da je mnoge u današnjoj populaciji moguće uvjeriti kako su to baš tobože najbolje godine. Ha, mislim, danas je sve moguće.

Bi li Šaka sa Srednjaka ikada uopće razmišljala o nečem sličnom? O ulasku u ring?

- Znate, kada ste u 20-im ili 30-im godinama, onda vas još intrigira pitanje poput “tko je jači”. Već u 40-im je to manje zanimljivo, a u 50-ima... ma, koja je fora! Boli me briga tko je jači! Prije bih se s njima našao u nekoj dvorani gdje nas nitko ne gleda, navukao rukavice, pa da se pošoramo.

Makarska, 170419.
Prezentacije Skole boksa u sportskoj dvorani odrzali su  predstavnici Hrvatskog boksackog saveza Zeljko Mavrovic i Mario Preskar u suradnji sa lokalnim klubom BK Predator iz Makarske.
Na fotografiji: Zeljko Mavrovic.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / CROPIX
Željko Mavrović

Linker
08. travanj 2024 23:29