UFC

UFC-ov 'balon' ozbiljno je ugrožen, iduća priredba već ostala bez jedne borbe

UFC APEX
 screenshot
Tjedan UFC 256 priredbe je tek započeo, a UFC je već u ozbiljnim 'matchmaking' problemima

Glavobolja UFC-ovog vodstva, kakva je neupitna već posljednjih nekoliko tjedana, neupitno će se nastaviti i u ovom. Naime, tek što smo ušli u tjedan pretposljednje ovogodišnje priredbe najveće svjetske MMA promocije, program je ostao bez jedne borbe, a razlog nije teško pretpostaviti. U pitanju je pozitivan COVID-19 test.

Zbog navedenog će bez svog nastupa ostati Angela Hill (12-9, 7-9 UFC), koja je na UFC 256 priredbi trebala odraditi borbu protiv Tecije Torres (11-5, 7-5 UFC). U pitanju je revanš njihove borbe iz lipnja 2015. godine, u kojoj je Torres slavila sudačkom odlukom. Bila je to tada tek treće profesionalna borba za Hill, koja je sad neizmjerno iskusnija. Ujedno joj je to trebao biti čak peti nastup ove godine, no on se ipak neće dogoditi. Ovako Hill ostaje borkinja koja je uspjela dvije godine u nizu nastupiti minimalno četiri puta u Octagonu. Trenutno nije poznato što će UFC napraviti s Torres, odnosno hoće li ona dobiti novu protivnicu.

Iako ova borba nije bila među važnijima na programu koji se održava u noći s nadolazeće subote na nedjelju, svakako je upozorenje da bi moglo biti još problema. Činjenica je da je UFC-ov balon ugrožen, što se potvrđuje velikim brojem otkazanih borbi posljednjih tjedana. Za usporedbu, na Fight Islandu nije bilo gotovo nikakvih problema, barem po pitanju boraca koji su s negativnim testom stigli u Abu Dhabi te je taj "balon" u potpunosti opravdao svoju funkciju. UFC-ovo vodstvo i matchmakeri svakako neće imati lagana iduća dva tjedna, odnosno trebat će nekako uspješno zatvoriti ovu turbulentnu godinu.

Da se podsjetimo što je sve COVID-19 napravio posljednjim UFC priredbama. Promocija se u Las Vegasa vratila 31. listopada te su prve dvije priredbe nakon povratka prošle bez većih problema. No, onda je krenulo. Posljednje četiri priredbe ostajale su bez planirane glavne borbe. Tako je Paul Felder uskočio u borbu protiv Rafaela Dos Anjosa umjesto Islama Makhacheva, Alex Perez umjesto Codyja Garbrandta u borbu protiv Deivesona Figueireda, borba Curtisa Blaydesa i Derricka Lewisa otkazana je u cijelosti, dok je Marvin Vettori uskočio proteklog vikenda u borbu protiv Jacka Hermanssona umjesto Kevina Hollanda. Kod svih ovih slučajeva osim kod Makhacheva je razlog bio COVID-19. Do kraja godine su preostale dvije priredbe, a iste su već ostale bez planiranih glavnih borbi. Petr Yan se ozlijedio te neće braniti titulu prvaka protiv Aljamaina Sterlinga, dok je Leon Edwards zbog COVID-19 oboljenja uklonjen iz borbe protiv Khamzata Chimaeva koja je godinu trebala zaključiti.

Naravno, osim spomenutih glavnih borbi, COVID je uzrokovao još neke promjene unutar ostatka programa pa je svaka priredba od navedenih tijekom svog "fight weeka" ostajala bez borbi ili su se događale "short notice" promjene. Ipak, najgori slučaj vidjeli smo proteklog vikenda, kad je program Fight Nighta samo nekoliko sati prije početka ostao bez čak tri borbe te ih je na kraju održano samo osam.

Pred UFC-ov je težak posao i okolnosti na koje oni više ne mogu utjecati. Mogu se samo nadati da neće biti previše ugroženi te da će se posljednje dvije priredbe uspjeti odraditi kao što je planirano.

Linker
20. travanj 2024 11:12