UFC

Adesanya i Romero razočarali gledatelje pasivnom borbom, titula prvaka ostala kod Nigerijca

 Harry How/Getty Images/AFP
Israel Adesanya bio je uspješan u svojoj prvoj obrani titule UFC prvaka srednje kategorije. Protiv Yoela Romera odradio je pasivnu i vrlo pažljivu borbu, no borbu koja mu je bila dovoljna da obrani titulu, dok će Kubanac uskoro vjerojatno biti svjestan da je mogao i morao pokušati više od konstantnog čekanja na svoju priliku.

Dvije minute i 15 sekundi trebalo je proći do prvog udarca u ovoj borbi, odnosno dok svaki nije pogodio po jedan pomalo stidljivi low kick. Romero se držao na distanci i čekao priliku, dok je Adesanya također čekao, bez ikakve namjere srljanja. Nakon tri minute se vidjelo zašto, jer čim je Adesanya jednom ušao u duel, točno posred lica sjeo mu je desni "overhand" kroše i tada je bio upozoren koliko je Romeru malo potrebno za napraviti ozbiljne stvari. Adesanyu udarac nije uzdrmao te se vratio dotadašnjim navikama i tako je rundu priveo kraju. Ovo je vjerojatno prvi put u MMA povijesti da je netko uzeo rundu tako što je tijekom nje pogodio jedan značajan udarac, bez upisivanja ijednog rušenja. No, Adesanya je Romeru takvu rundu dozvolio.

Tek nešto aktivniji je Adesanya u drugoj rundi, no dao se primijetiti strah od prevelikog skraćivanja distance pa je sve to izgledalo nedovoljno konkretno. Zašto je to tako, vidjelo se vrlo brzo, jer čim je Romero došao do kraće distance, pogodio je seriju od nekoliko udaraca. No, Adesanya je morao biti svjestan kako na taj način neće obraniti titulu te da mora krenuti konkretnije i ozbiljnije. I dalje je većinom radio nogama i tako skupljao bodove, no pravi i ozbiljniji udarac u drugoj rundi nije došao. Romero je i dalje prakticirao svoju taktiku čekanja, koja mu je zapravo u prvih deset minuta jako dobro radila.

Ništa novo niti u trećoj rundi, tek nešto više kretanja Adesanye prema naprijed, no ponovno bez prave kombinacije. Ono što je pogađao su većinom bili pojedinačni udarci nogom. Nije Romera navodio niti na previše kretanja kojim bi ga umorio, jednostavno kao da je tražio priliku za nešto što je rijetko tko od gledatelja mogao shvatiti što ili je jednostavno bio zadovoljan u kojem smjeru borba ide.

Na početku četvrte runde, sudac Dan Miragliotta upozorio je borce na to da trebaju ponuditi neku akciju, odnosno neki materijal prema kojem bi suci mogli bodovati borbu. Kao da su ga poslušali, borci su podigli tempo, a Adesanya je počeo izgledati sve opuštenije. Pogađao je sad i prednjim direktom, no ponovno to nisu bili udarci koji će napraviti ikakvu štetu, posebno borcu kakav je Romero. Sredinom runde došlo je do kratke pauze nakon što je prvak nehotično pogodio Kubanca prstom u oko. Nakon povratka u borbu, Romero kreće u svoje prvo rušenje, no Adesanya brani. Ipak, sad je Romero taj koji pokušava kontrolirati ritam i koji napada. Adesanya je dobrim kretanjem sve to uspješno anulirao, no ponovno nije u ofenzivnom smislu napravio gotovo ništa drugačije nego do tada. Tek vrijedi spomenuti jedan odličan low kick, vjerojatno najkonkretniji do tada, na koji je Romero odgovorio dobrim udarcem u samoj završnici.

Ono po što došli gledatelji nisu dobili niti u posljednjoj rundi. Adesanya je bio uvjeren kako je svojom taktikom baziranoj na udarcima nogama napravio dovoljno da bi bio u sigurnom vodstvu pa je tako nastavio. Možda je uvjeren u svoje vodstvo bio i Romero, budući da niti on nije napadao nego je i dalje tražio jedan udarac kojim će odraditi cijeli posao. Posljednju je minutu pokušao pozvati Adesanyu na sredinu, no nije Nigerijac prihvatio taj poziv.

Sudačka odluka na kraju je jednoglasno i zasluženo otišla u korist Adesanye, no ovo će biti borba za zaborav. Dva suca bodova su 48-47, dok je jedan bodovao 49-46 u korist prvaka. Adesanya je najavljivao kako se protiv Romera bori zbog svoje ostavštine. Pobjeda nad njim svakako će puno vrijediti kad se ista bude analizirala na papiru, no ako se bude gledao dojam koji je ovim putem ostavio, ostavština mu po pitanju ove borbe i nije bajna.

Linker
24. travanj 2024 11:34