UFC

'Big' John McCarthy objasnio kako ispravno bodovati MMA mečeve

John McCarthy
 Instagram
Jedna od glavnih tema u MMA svijetu posljednjih mjeseci bile su i dvojbene odluke sudaca koje su dovele i do nekoliko kontroverznih rezultata. Legendarni MMA sudac i jedan od najiskusnijih u tom poslu, "Big" John McCarthy odlučio je objasniti kako ispravno suditi MMA meč.

McCarthy je jedan od sudačkih pionira u MMA-u i zaslužan je za razvoj MMA pravila i sudačkih kriterija koji su na snazi i danas.

Proslavljeni sudac danas je u mirovini i radi kao komentator za Bellator te vodi "Weighing In" podcast, a za MMA Junkie prokomentirao je neke od posljednjih rezultata koji su pokrenuli lavinu kritika na račun sudaca, poput mečeva Jonesa i Reyesa, Zhang i Jedrzejczyk ili Adesanye i Romera.

"Najvažnija stvar koju moramo imati je da suci razumiju kriterije koje moraju poštovati i kako ih koristiti, a onda razumjeti što je učinkovito u samoj borbi. Nije važan stil, nije važno koji borac ide naprijed, nego koji je element bio najučinkovitiji tijekom te runde, tko je borac koji je kreirao najviše opasnih situacija za svog protivnika", objasnio je McCarthy.

"Nije važno je li ga naganjao, važno je da borac radi učinkovitu štetu tijekom runde. To je ono što suci trebaju gledati", dodao je.

Kao primjer McCarthy je uzeo meč prvaka Israela Adesanye i Yoela Romera, koji su razočarali publiku svojom pasivnošću.

"Znao sam nakon prve runde da će svaki sudac, a moj sin je bio jedan od njih, dati rundu Romeru jer je pogodio jedan dobar udarac desnom. Vidjeli ste kako Israel dodiruje svoje lijevo oko, namigivao je jer ga je zahvatio, a to pokazuje da je udarac imao efekta. O tome govorim: Tko je imao veći učinak", objasnio je.

"Želio sam suditi 10-10 jer niti jedan, po mojem mišljenju, nije zaslužio dobiti prvu rundu. Nisu učinili dovoljno za pobjedu u toj rundi. Nisu mi pokazali dovoljno da mogu nekome dati prednost u odnosu na protivnika. Ali znao sam nakon te runde da će ju svi dodijeliti Romeru, a i ja bih tako postupio jer mi kriteriji tako govore", rekao je MCCarthy.

Linker
20. travanj 2024 02:29