UFC

Brunson dominantno savladao Shahbazyana, Calderwood prepustila Maiji poziciju izazivačice

Derek Brunson
 screenshot
Derek Brunson došao je do pobjede karijere, savladavši Edmena Shahbazyana u glavnoj borbi UFC FN 173

Ako su MMA fanovi na nešto u posljednje vrijeme navikli, onda je to svakako gašenje "hypeova" kakvi se stvaraju oko raznih boraca ili borkinja. Već posljednje dvije ili tri godine, gotovo da je postalo pravilo kako će netko od boraca koji polako postaju zvijezde, posrnuti kad se očekuje onaj svojevrsni rezultatski iskorak. Edmen Shahbazyan po tome nije iznimka. On je na UFC Fight Nightu 173 imao priliku uručiti vlastitu nominaciju za Top 5 srednje kategorije, ali je u tome zaustavljen od Dereka Brunsona. I to na nimalo lijep način po pitanju njegovih ambicija.

Mladi borac armenskog porijekla bio je veliki favorit, svakako preveliki ako se zna protiv koga se sve Brunson borio i koga je sve pobjeđivao. No, početak borbe odradio je dobro. Kretao se na pravi način, dobro je selektirao udarce te izbjegavao napade Brunsona. Protekla je prva runda na nogama i svaki je tijekom nje imao svojih trenutaka. Činilo se kako bi iduće dvije runde trebale biti jednako takve. No, već početkom druge runde pojavio se isti problem kao u jedinoj Edmenovoj borbi koja je otišla dalje od prve runde. Bio je sve umorniji, a Brunson kao da se tek zagrijao i sredinom runde počinje sve više pogađati te raditi sve veću štetu. Na samom kraju druge dionice gotovo je Brunson borbu i završio, no znak za kraj runde spasio je Shahbazyana koji je primao veliki broj udaraca. Ipak, Brunson je znao kako stvari stoje i odmah je žestoko napao u posljednjoj dionici. Nakon serije udaraca spustio se Edmen na koljena, tamo ih je primio još nekoliko, a sudac Herb Dean vidio je dovoljno. Derek Brunson uistinu izgleda bolje nego ikad te je on ovime izrazio svoju ambiciju za upetljati se u borbu za vrh. Shahbazyan je veliki talent koji mora još puno raditi na sebi. Ambiciju rušenja rekorda Jonesa kao najmlađi UFC prvak u povijesti po svemu sudeći neće ostvariti.

Da rizik uvijek ne donosi profit dokazala je Joanne Calderwood. Borkinja iz Škotske imala je status izazivačice muha kategorije, ali je unatoč tome prihvatila borbu protiv Jennifer Maije u sunaslovnoj borbi ove priredbe. Epilog? Poraz prekidom u prvoj rundi i to nakon teške te prije svege teško objašnjive pogreške. Odlično je Calderwood krenula, pogađala je sjajne kombinacije udaraca rukama i nogama, da bi sredinom runde nakon jednog klinča borbu odvela u parter. Umjesto da pozove Maiju da se vrati na noge, Calderwood je pomislila da više štete može raditi iz gornje pozicije i tu je bila pogreška. Maija je to dočekala tako da je strpljivo krenula graditi poziciju, koja je prvo dovela do trokuta, a onda i poluge na ruci, na koji Joanne nije imala odgovor te je morala tapkati i time svoju poziciju izazivačice vjerojatno prepustiti protivnici.

Vicence Luque i Randy Brown odradili su tehnički vrlo zanimljivu borbu u kojoj smo mogli vidjeti devet minuta i 52 sekunde kvalitetnog ispitivanja snaga u kojem niti jedan nije mogao ostvariti značajniju prednost. No, na samom završetku druge runde je Luque pokazao zašto mu je nadimak "Tihi ubojica (Silent Assassin). Tijekom završnog klinča pogodio je udarac koljenom u bradu borca s Jamajke koji je istog trenutka poklekao, a još nekoliko udaraca rezultiralo je krajem borbe i novom pobjedom prekidom za statistički jednog od najubojitijih boraca na UFC rosteru.

Glavni program trebala je otvoriti borba Kevina Hollanda i Trevina Gillesa, no Gilesu je pozlilo prije nego je trebao krenuti prema kavezu. Tako je sve krenulo borbom Landa Vannate i Bobbyja Greena, odnosno revanšem njihovog okršaja iz 2017. godine. Ta borba završila je neodlučeno i to samo zato što je Vannata dobio negativni bod. Zbog toga je on ovog puta bio favorit, no Green je odradio jednu od svojih najboljih borbi otkako je član UFC-a. Kretanje mu je bilo savršeno, kao i tajming udaraca te je u potpunosti pročitao svog protivnika, kojeg je kroz 15 minuta vrlo zabavne borbe izdominirao u svakom pogledu. Čista pobjeda jednoglasnom odlukom za Bobbyja Greena.

Uvodni program također je doživio jedno otkazivanje pred samu priredbu i to ono Gerald Meerschaerta, koji je bio pozitivan na posljednjem COVID-19 testu, tako da se nije mogao boriti protiv Eda Hermana. U tom je dijelu priredbe održano četiri borbe, gdje je najbolji nastup upisao Jonathan Martinez, koji je udarcem koljenom u trećoj rundi nokautirao Frankieja Saenza. Nathan Maness savladao je Johnyja Munoza jednoglasnom sudačkom odlukom, kao i Jamal Emmers Vincenta Cachera, dok su Chris Guttierez i Cody Durden priredbu otvorili neodlučenom borbom.

UFC Fight Night 173 - Rezultati

Derek Brunson def. Edmen Shahbazyan - TKO (R3 0:26)
Jennifer Maia def. Joanne Calderwood - SUB (R1 4:29)
Vicente Luque def. Randy Brown - KO (R2 4:56)
Bobby Green def. Lando Vannata - jednoglasna sudačka odluka

Jonathan Martinez def. Frankie Saenz - TKO (R3 0:57)
Nathan Maness def. Johnny Muñoz - jednoglasna sudačka odluka
Jamall Emmers def. Vincent Cachero - jednoglasna sudačka odluka
Chris Gutiérrez vs. Cody Durden Draw - neodlučena borba

Linker
14. travanj 2024 21:47