UFC

Deliju čeka opak UFC debi: Tko je 'Bon Gamin', borac kojeg neki vide kao budućeg kralja teške kategorije?

Ciryl Gane
 Screenshot
'Hodajuća nevolja' ima ozbiljnog protivnika, ali i veliku priliku...

Ante Delija konačno je stigao u slavni UFC. Tema je to o kojoj se često raspravljalo u borilačkim krugovima, navijači 'Hodajuće nevolje' već su bili nestrpljivi, a onda je u ponedjeljak, 28. rujna, poput bombe odjeknula vijest da je jedan od najboljih hrvatskih MMA boraca konačno dobio priliku svoje vještine pokazati na najvećoj pozornici.

17. listopada, to je, naime, datum rezerviran za priredbu na kojoj bismo po prvi puta trebali ugledati Deliju u UFC-ovom kavezu. Mjesto događanja je 'Fight Island' u Abu Dhabiju, a protivnik opasni francuski udarač Ciryl Gane.

Tko je borac nadimka 'Bon Gamin' i zašto su neki otišli toliko daleko da ga već prozivaju budućim UFC-ovim prvakom?

Gane je 30-godišnji Francuz koji je u MMA-u debitirao 2018. godine, a već godinu dana kasnije predstavio se UFC-u pod čijim je okriljem upisao tri pobjede i popravio ukupni profesionalni 'score' na savršenih 6-0. Danas je rangiran kao 14. borac na ljestvici izazivača u teškoj kategoriji.

Od svojih šest pobjeda, tri je upisao 'submissionom', dvije tehničkim nokautom i jednu jednoglasnom sudačkom odlukom. Posljednji put u akciji smo ga gledali 21. prosinca 2019. kada je nakon pregledavanja sudačkih kartica u Južnoj Koreji dominantnom izvedbom pobijedio Tannera Bosera.

Gane je trening partner puno poznatijeg UFC-ovog izazivača Francisa Ngannoua. A osim impresivnih nastupa u Octagonu, ovaj se Francuz iskazao i u Muay Thai ringu gdje je prije prelaska u MMA zabilježio sedam pobjeda iz isto toliko nastupa.

"Sjajno je imati Francisa u dvorani, ali ja sam koncentriran na sebe", jednom je prigodom izjavio Gane.

Zanimljiv je i podatak da je nedugo prije dolaska u UFC Gane potpisao ugovor sa slavnom kickboxing promocijom GLORY, no poziv iz MMA giganta nije mogao odbiti.

"Moji menadžerski tim je kontaktirao UFC, ali Mick Maynard im je tada rekao da drže oko na meni i da mu javljaju novosti. No, u međuvremenu mi je GLORY dao ugovor na četiri borbe, uključujući i onu za naslov prvaka protiv Rica Verhoevena", rekao je Ciryl u jednom intervjuu za MMA Junkie, a njegov trener i menadžer Fernand Lopez tada se nadovezao:

"Morali smo donijeti odluku i rekao sam mu da je teško paralelno voditi dvije takve karijere. Najbolja je odluka tada bila da se Ciryl umirovi od kickboxinga i tako izađe iz ugovora - barem trenutno. Tko zna, nešto se uvijek može promijeniti", ispričao je Lopez u kolovozu prošle godine.

Iako je visok oko 195 centimetara, a težak oko 113 kilograma, Ciryl je vrlo pokretan za teškaša i vrlo je opasan u svim segmentima borbe. No, unatoč tome što je kao MMA borac češće pobjeđivao jiu-jitsu zahvatima, kod Ganea će mnogi kao njegovo najopasnije oružje istaknuti fenomenalne udaračke tehnike s kakvima se rijetko koji teškaš može pohvaliti.

Do borbe 'Bon Gamina' i Delije došlo je nakon što je po treći put otkazan Ganeov meč protiv Shamila Abdurakhimova. Dana White i društvo očito su izgubili strpljenje oko tog okršaja te su okrenuli broj hrvatskog teškaša koji je spremno prihvatio ovu priliku.

Zanimljiv i težak debi, ali i velika prilika za Antu, zar ne?

Screenshot Instagram (Ante Delija)
Ante Delija i Mirko Filipović

Linker
08. travanj 2024 16:30