UFC

Evo zašto UFC silom pokušava održati priredbe čak i bez Khabiba, imaju oko 750 milijuna razloga

 Jason Silva/AGIF
Čini se da je na vidjelo izašlo objašnjenje UFC-ovih silnih pokušaja održavanja priredbi pa čak i u vrijeme globalne COVID-19 krize. Naime, razlozi su financijski, budući da bi mogli ostati bez ogromne svote novca ako ne odrade broj priredbi koje im nalaže ugovor s ESPN-om.

UFC je teška srca otkazao svoje tri priredbe između Fight Nighta u Brasiliji i UFC 249. No, od samog početka ove trenutne krize je Dana White tvrdio kako će sve riješiti da velika priredba predvođena Khabibom Nurmagomedovim i Tonyjem Fergusonom bude održana. Fanovi koji žude za tom borbom su podržali ideju, no isti su ostali razočarani nakon što je prvak lake kategorije otkazao. Vjerovalo se da bi UFC u tom trenutku mogao odustati, ali ne. Oni su doveli Justina Gaethjea kao zamjenskog protivnika Fergusonu i time automatski ugrozili eventualnu borbu Tonyja i Khabiba u budućnosti, a u pitanju je najiščekivanija borba u UFC povijesti. Većina fanova i medija pitala se zašto su spremni na takav potez i zašto idu "glavom kroz zid" samo da bi se program održao.

Odgovor je sada pronašao Wall Street Journal koji je donio priču koja se bazira na UFC-ovom ugovoru s ESPN mrežom. Naime, UFC ima obavezu odraditi 42 priredbe u 2020. godini, koje će se emitirati putem ESPN TV kanala i ESPN+ servisa. U prva tri mjeseca ove godine odradili su sedam, dakle u preostalih 38 tjedana oni moraju odraditi 35 priredbi. I to se mora krenuti već sada. Kad se vidi o kakvim je novcima riječ, više nikoga ne čudi sav trud koji je Dana White uložio u ovo i njegova bespoštedna borba sa svim preprekama. Mislili ste da on ovo sve radi zbog fanova? Razmislite još jednom.

Prema informacijama koje je dobio Wall Street Journal i njihov novinar Brandon Ross, UFC će zaraditi 750 milijuna dolara ako odradi dogovoreni broj priredbi i isti emitira na ESPN-u. Tu apsolutno ništa ne ovisi o tome tko se bori na programu, gdje se održava te održava li se pred publikom ili ne. Disney, koji je vlasnik ESPN-a, dužan im je platiti za isporučeni sadržaj jer je tako navedeno ugovorom koji su krajem 2018. godine potpisali. Dana White je tada izjavio kako je to najveći posao u povijesti UFC-a, a 2019. godine nazvao je najuspješnijom do tada, bez obzira na slabije brojke PPV prodaje. Sada je poznato zašto, jer uz ovaj isti ugovor, UFC je u prošloj godini došao do otprilike 900 milijuna dolara.

"Trenutni ugovor garantira 150 milijuna dolara za godinu na ESPN-u, još 150 za godinu na ESPN+, 200 milijuna dolara garantirano je za PPV priredbe na ESPN-u, uz dodatak ako prodaja bude dobra. Također, sto milijuna dolara dobit će od sponzora i još sto za prava prijenosa izvan SAD-a. Tu je još nekoliko desetaka milijuna iz drugih izvora i sve im je to garantirano ugovorom", rekao je John Nash s BloodyElbowa, koji je proučio ove podatke.

UFC će svakako ostati bez zarade koju bi im donijele prodane ulaznice, prodaja "merch" proizvoda na priredbama te ulaznice za barove i klubove u kojima se organiziraju prijenosi u posebnim uvjetima, no čini se da bi gubitak novca ako se ne zadovolji ugovor s ESPN-om bio veći nego što će se dogoditi ovako. Osim toga, UFC ima priliku doći do dodatnog broja fanova, ali i dobiti veću gledanost ukoliko im se priključe svi sportski fanovi koji su u potrazi za bilo kakvim događanjima. Vjeruje se da bi se takvi trebali uključiti, posebno tamo gdje je situacija oko koronavirusa relativno dovedena pod kontrolu ili gdje su ljudi samo po sebi opušteniji i traže neku vrstu zabave. Možda bi na kraju ovo mogla biti zajednička pobjeda UFC-a i fanova.

Linker
19. travanj 2024 08:51