UFC

Gastelum se vraća i traži Top 5 protivnika: 'Krećem graditi svoj put prema revanšu s Adesanyom'

Gastelum vs. Adesanya
 screenshot/YouTube
Prošlo je pola godine otkako je Kelvin Gastelum doživio neočekivani poraz od Darrena Tilla na UFC 244 priredbi. Iza sebe ima ozljedu koljena i oporavak od iste, no spreman je na ljeto ponovno ući u Octagon i krenuti u misiju dolaska do revanša protiv Israela Adesanye. Upravo on je borac koji je prvaka stavio na najveći ispit do sada.

Sjajnu borbu odradio je u travnju prošle godine 28-godišnji Kelvin Gastelum (15-5, 10-5 UFC), kad se na UFC 236 priredbi obračunao s Israelom Adesanyom za titulu privremenog prvaka srednje kategorije. U borbi koja je po mnogim izvorima ponijela naziv najbolje borbe u cijeloj 2019. godini, ostao je za malo prekratak. Nakon četiri runde na sudačkim je karticama bilo izjednačeno, no onda je u posljednjoj poklekao. Dva puta je završio na podu, Adesanya je po mišljenju sva tri suca rundu uzeo rezultatom 10-8 i pojas je otišao u vlasništvo Nigerijca.

Kelvin se vratio u studenom, borbom protiv Darrena Tilla na UFC 244 priredbi u Madison Square Gardenu. I tamo je izvukao deblji kraj u jednoj vrlo izjednačenoj borbi, a onda je došla i ozljeda koja je rezultirala terapijom i oporavkom.

"Prekasno sam shvatio da sam trebao uzeti dulju pauzu nakon borbe protiv Israela. Osjećao sam se kao da moram nešto dokazati nakon tog poraza pa sam se požurio u borbu protiv Tilla i to se nije odigralo najbolje po mene. Nisam se previše emocionalno unio u tu borbu. Dobro sam se pripremio, ali isto tako je Till imao odličnu taktiku kako me zaustaviti u mojim namjerama. Nakon borbe sam shvatio da sam požurio u nju. Nije da me on sad prebio. Možda je pogodio jedan udarac više od mene i nemam osjećaj da je te večeri bio bolji borac. No, isto tako ja mentalno, fizički i emocionalno nisam bio tamo, dok je on imao sjajnu taktiku. Poništio je sve što sam pripremio", rekao je Gastelum u razgovoru za MMA Fighting.

Nedugo nakon toga, na treningu je došlo do ozljede koja ga je neko vrijeme ostavila "izvan stroja".

"U siječnju sam doživio ozljedu ligamenata koljena. Srećom, nije bila potrebna operacija, nego sam samo pristupio rekonstruktivnoj terapiji. Mislim da sam otprilike 85 do 90 posto gotov s njom. Počeo sam grapplati, ponovno boksam, a krenuo sam i udarati nogom. Malo po malo pojačavam trening. Mislim da bih se mogao vratiti u srpnju. Ne znam kako će tada izgledati situacija s pandemijom, no nadam se da ću dogovoriti borbu. Spreman sam krenuti u novi napad. Tek mi je 28 godina i do sada nisam osjetio kao da sam postigao svoj fizički vrhunac. Uzbuđen sam saznati koji su moji maksimumi", dodao je nešto o motivaciji.

Za UFC ima prijedlog borbe koja po njemu itekako ima smisla, gledajući na stanje u diviziji.

"Želim bilo koga tko je u Top 5. Po mom mišljenju bi borba protiv Jacka Hermanssona imala smisla. Obojica dolazimo iza poraza, a on je u Top 5. Pobjeda u takvoj borbi bi obojicu odvela tamo gdje žele biti. Obojica tražimo povratak na put prema vrhu, prema Adesanyi. To je neki moj stav, ali nikad ne znaš kako matchmakeri razmišljaju", objasnio je.

Matchmakeri su do sada razmišljali tako da su Hermanssona uparili s Chrisom Weidmanom, no ta borba trenutno je upitna budući da Hermansson još uvijek nije u stanju doputovati u SAD. Po pitanju rankinga srednje kategorije, Gastelum se malo preračunao, budući da je Hermansson šesti, što je jednu poziciju iznad njega. Top 5, iza prvaka Adesanye, čine Robert Whittaker, Paulo Costa, Jared Cannonier, Yoel Romero i Darren Till.

Linker
18. travanj 2024 22:30