UFC

Je li pretjerao? Cejudo kontroverznom objavom uzburkao vode, optužuje ga se za rasizam!

 Screenshot (YouTube)
Je li Henry Cejudo posljednjom prozivkom prešao svaku granicu? Vruća je to i aktualna tema u MMA krugovima, a UFC-ovog prvaka čak se i optužuje za rasizam.

Jedan video osvanuo je na Twitter profilu zlatnog olimpijca, a uz njega je pao i kontroverzan Cejudov komentar koji je podigao puno prašine.

Razgovarajući o svojim potencijalnim protivnicima, aktualni UFC-ov prvak u bantam kategoriji dotaknuo se trojice boraca čija se imena posljednjih tjedana najviše spominju u utrci za prvu izazivačku poziciju.

"Triple C ni ne obraća pažnju na Aljamimu Sterling Silver. Drugo, Triple C želi borbu s tobom Petr, ali tvoj se engleski mora popraviti ('get Betr', poigrao se tu zapravo Henry riječima), ti ružni komunistički krumpiru. Te posljednji, ali ne i najmanje bitan. Moj meč za zagrijavanje s onom glavicom kupusa Joseom Waldom", napisao je Cejudo i pritom uz objavu označio predsjednika UFC-a Danu Whitea.

Već je neko vrijeme Cejudu prvi izbor za idućeg protivnika bivši prvak Jose Aldo, a upravo i stoga na njegovu adresu stižu brojne kritike. Naime, brazilska legenda debitirala je porazom u bantam kategoriji. Istina, radilo se o vrlo izjednačenom meču koji je na kraju podijeljenom odlukom sudaca pripao Marlonu Moraesu, ali, unatoč tome, mnogi su mišljenja da u bantamu postoje borci koji tu priliku zaslužuju više od Alda.

Spomenuti Aljamain Sterling i Petr Yan definitivno spadaju u tu kategoriji.

No, vratimo se na spornu Cejudovu objavu. Među onima koji su napali UFC-ovog prvaka našla se i MMA novinarka Karyn Bryan koja ga je optužila za rasizam. Ona se fokusirala na dio u kojem je Sterlinga nazvao 'Aljamima' što je, kako su neki zaključili, igra riječima kojima se aludira na Aunt Jemima sirup. Tu pak dolazimo do problema jer se radi o proizvodu koji ima povijest rasističkih konotacija.

"Prvače, poštujem tvoj talent. Ako ste se pitali je li nazivanje Sterlinga 'Aljamimom' rasistički, odgovor je - da. Da, je. Molim te, prestani", napisala je Bryant na Twitteru direktno odgovorivši Cejudu.

Linker
19. travanj 2024 20:16