UFC

Jesmo li u borbi protiv Santosa saznali neke Jonesove slabosti?

Jon Jones
U subotu 6. srpnja, na UFC 239 eventu, Jon Jones došao je najbliže porazu u dosadašnjoj borilačkoj karijeri. Po prvi put jedan sudac bodovao je meč u korist njegovog protivnika. Sad se postavlja pitanje je li on samo imao loš dan ili je Thiago Santos uspio otkriti neke njegove slabosti?

Pet rundi borbe između Jona Jonesa i Thiaga Santosa prije svega možemo opisati čudnim, neočekivanim i neobičnim. Sama borba odvila se suprotno očekivanjima i ostao je dojam kako niti jedan nije pružio ono što može. Posebno se to odnosi na Jonesa, budući da se Santosu vrlo rano dogodila ozljeda koja je limitirala njegove mogućnosti do kraja borbe. I takvog Thiaga Santosa je Jones, ako ćemo gledati prema sudačkim karticama, jedva pobijedio. No, je li uistinu bilo tako?

Za početak usporedimo do sada najtežu Jonesovu borbu, onu prvu protiv Alexandera Gustafssona. Borbu koju su mnogi tada smatrali da je trebao izgubiti, Jones je uzeo jednoglasnom sudačkom odlukom, gdje je prema jednom sucu čak uzeo četiri runde. Ne moramo dugo razmišljati kako bi nam se stvorio dojam da je Jones u toj borbi bio puno bliže porazu nego u ovoj s UFC 239 priredbe. Svakako je primio više štete, ali je više i nanio. I rijetko tko će reći kako mu je Santos pružio bolji otpor od Gustafssona. Zapravo, teško možemo reći da je Jonesu pružio bolji otpor nego Daniel Cormier u prvoj borbi. Kako je onda Brazilac uspio ono što nitko prije njega nije, doći do toga da je jedan sudac presudio borbu u njegovu korist? Je li on, kao što se pitamo u uvodnom odlomku, otkrio neke njegove slabosti?

Prije svega se okrenimo samom nastupu Jona Jonesa. Nećemo puno pogriješiti ako kažemo kako ovo nije bila njegova prava slika, a upitna nam je i sama taktika kojom je ušao u borbu. Jones je prihvatio borbu na distanci, zapravo kickboxing meč. Taj isti meč bio je malo sporijeg tempa i bez dužih kombinacija, ali prije svega zbog toga što su obojica odabrali defenzivniji pristup. Jones je vjerovao u dužinu svojih ekstremiteta i jednostavno nije bio spreman na rizik, posebno ako znamo koliko jako Santos udara i kakvi borci su pod njegovim udarcima gubili borbe. No, nije li čudno što Jones nije išao iskoristiti najveće slabosti svog protivnika, odnosno što tako nešto nije niti pokušao? Time se doveo u situaciju da je borbu mogao izgubiti. A to bi se dogodilo da je odradio malo lošiju posljednju rundu, budući da su prije nje bili u potpunom egalu.

Thiago Santos borac je za kojeg "i laste na grani znaju" da mu je parter najlošiji dio njegovog borilačkog rezimea. Radi se o borcu kojeg je na pod uspio srušiti jedan Eric Spicely, prosječan borac srednje kategorije. Kad ga je srušio, tamo ga je i završio. Problema je imao i protiv Kevina Hollanda, još jednog prosječnog borca, kad ga je ovaj prisilio da radi na kraćoj distanci ili u klinču. Jon Jones neupitno bolje hrva od Erica Spicelya i Kevina Hollanda. Uostalom, on je rušio Daniela Cormiera. Zašto nije niti jednom pokušao skratiti distancu i odvesti borbu na pod? Posebno nakon što se Santos ozlijedio te više nije mogao biti brz i eksplozivan kao inače. Je li Jones vjerovao da ima borbu pod kontrolom? Uostalom, to je izjavio nakon borbe, uvjeren da je dobio svih pet rundi. Je li možda išao s namjerom da Santosa savlada "na njegovom bojnom polju", kao što je izjavio nakon borbe?

Teško je pronaći odgovore na gore postavljena pitanja, kao niti na to je li Jon Jones pokazao neku slabost. Znali smo da su ga do sada borci dobrih udaračkih tehnika i dužih ekstremiteta znali dovesti u probleme. Isto tako smo znali da je znao imati slabijih predstava, poput one protiv Ovincea St. Preuxa, ali i takve borbe bi na kraju uzeo bez previše dvojbi. Je li možda stvar u tome da je jedan sudac krivo procijenio pa se tako i nama stvorio dojam da Jones nije bio toliko uvjerljiv? Kad iskreno pogledamo situaciju, teško možemo vidjeti da je u bilo kojem trenutku borbe Jones bio ugrožen, za razliku od borbi protiv Vitora Belforta ili Alexandera Gustafssona. Zapravo, meni se činilo kao da se Jones previše opustio. Kao da mu je nedostajalo malo hrabrosti da otvorenije uđe u borbu i završi ju te potvrdi kako je uistinu najbolji svih vremena. Ovako je ostala mala mrlja, no to možda nije loše za cjelokupnu sliku. Možda ovo bude pozitivno djelovalo na iduću Jonesovu borbu, uz fanove svjesne kako je i on samo čovjek koji može imati loš dan te na kraju možda izgubiti.

Na kraju ostaje dojam kako je Jones umalo izgubio borbu, a da nije primio ozbiljniju štetu i to je najčudnija situacija. Thiago Santos nije razotkrio neke njegove tehničke slabosti, barem ne one vidljive oku promatrača. Nije pronašao mjesto gdje ga se može pogađati, nije pronašao kut ili kretanje koje Jonesu ne odgovara i dovodi ga u neugodnu situaciju. Moguće da mu sporiji ritam borbe nije odgovarao, no ne možemo biti sigurni u to. Prije da nije odgovarao nama kao gledateljima. Taktičke slabosti možda je i otkrio, no vjerojatno će se Greg Jackson i ekipa sad potruditi da se tako nešto više ne ponovi.

Na kraju ću odgovoriti na pitanje iz naslova i reći da ja osobno nisam vidio neke slabosti Jona Jonesa za koje do sada nismo znali. Jednostavno smo vidjeli kako je on čovjek koji može imati loš dan i prije svega lošu taktiku. I teško da će mu se to ponoviti dvije borbe u nizu. Da je to moguće, on ne bi bio G.O.A.T. Taj naziv mu se ako gledamo isključivo po prezentacijama u Octagonu nikako ne može osporiti.

Linker
20. travanj 2024 12:31