UFC

Jessica Andrade za iduću borbu mijenja kategoriju i automatski postaje glavna prijetnja prvakinji

Jessica Andrade
 Mauro Pimentel / AFP
Jessica Andrade prelazi u muha kategoriju gdje je odmah ugovorila borbu protiv Jessice Eye

Iako je gledajući na konstituciju lako pretpostaviti kako bi muha kategorija, odnosno kategorija do 57 kilograma, zapravo bila savršena kategorija za Jessicu Andrade, bivša UFC-ova prvakinja u njoj do sada nije nastupila, barem što se najveće svjetske MMA promocije tiče. No, sad je došlo vrijeme i za taj potez. Nakon što je doživjela dva poraza u nizu unutar slamka kategorije, od Weili Zhang i Rose Namajunas, 28-godišnja Brazilka podići će se u višu diviziju.

Odmah je ugovorila i borbu, koja će se održati na Fight Night priredbi 17. listopada. Tamo će je čekati Jessica Eye (15-8, 5-7 UFC), bivša izazivačica i donedavno prvoplasirana borkinja ljestvice izazivačica spomenute kategorije. Taj status izgubila je u svibnju, porazom od Cynthije Calvillo. Tako će se Eye drugu borbu u nizu susresti s pridošlicom iz niže kategorije, ali pridošlicom koja u kategoriju dolazi uz šampionske ambicije.

Nema sumnja kako Andrade (20-8, 11-6 UFC), gledajući na konkurenciju u muha kategoriji, ovako na papiru u startu postaje najveća prijetnja Valentini Shevchenko. Do borbe protiv prvakinje vjerojatno će joj trebati dvije pobjede, s tim da bi je već ova u prvoj trebala smjestiti u Top 5 poredak. Tamo se trenutno nalaze, redom, Katlyn Chookagian, Cynthia Calvillo, Joanne Calderwood, Lauren Murphy i njena iduća protivnica, Jessica Eye.

Jessica je svoju UFC karijeru započela u bantam kategoriji, gdje je također ostvarila neke vrijedne rezultate, a onda se uvođenjem slamka kategorije spustila čak dvije divizije niže. Tamo je vrlo brzo postala dominantna borkinja koja je izborila napad na titulu. Joanna Jedrzejczk tim putem bila je bolja od nje, unatoč tome što je Brazilka smatrana favoritkinjom. Svoj drugi napad na titulu oplodila je sredinom prošle godine, kad je savladala Rose Namajunas. Ipak, titulu je odmah izgubila od Weili Zhang, a onda je došao i ovomjesečni poraz u revanšu od Namajunas. Sve je to dovelo do ove zapravo logične odluke. Njome će Andrade odmah postati jedina borkinja koja je nastupila u tri različite UFC kategorije, a prvom pobjedom će naravno postati i jedina koja je unutar sve tri slavila.

Linker
20. travanj 2024 04:35