UFC

'Jones vas pobjeđuje pa bježite k nama' - Rothwell iznio svoju teoriju o transferima u tešku kategoriju

Jon Jones
 Screenshot (YouTube)
Ben Rothwell javno je podijelio svoju teoriju o tome zašto borci iz poluteške prelaze u tešku kategoriju.

I 'Big Bena' gledat ćemo ovog mjeseca u akciji. Poznati UFC-ov teškaš nastupit će 13. svibnja u Jacksonvilleu na UFC on ESPN 9 priredbi, a protivnik u sunaslovnoj borbi večeri bit će mu Ovince St. Preux.

OSP se, podsjetimo, nakon što mu je otkazan meč s Ionom Cutelabom, odlučio na promjenu kategorije, a nije ni prvi ni zadnji koji je napravio takav potez.

S druge strane, Rothwell je prema prvotnim planovima trebao nastupiti na originalnom UFC-u 249 (18. travnja) i to u borbi protiv Giana Villantea, još jednog borca koji je pristigao iz poluteške... I to je, naravno, jedan od razloga zbog kojih je 38-godišnjak iz Wisconsina imao spreman odgovor kada ga se upitalo zašto svjedočimo takvim transferima.

"Već sam prošao kroz sve to s Villanteom. Oni misle da su teškaši grozni. Pored toga, Jon Jones ih sve pobjeđuje pa bježe od njega. Mislim da su likovi poput Daniela Cormiera pa i Randyja Couturea ako se vratimo još koji korak unatrag, otvorili vrata borcima iz te kategorije i pokazali da se mogu boriti i gore i dolje", otkrio je svoje mišljenje Rothwell na The A-Side live chatu.

Rothwell vjeruje i da većina poluteškaša smatra kako imaju prednost u brzini kada za protivnika imaju veće borce.

"Kod teškaša vam vrijedi ono staro pravilo - prvi koji dođe do rušenja pobjeđuje u borbi. Zato mislim da je Curtis Blaydes toliko uspješan. Tako je bilo prije, a nisam siguran da se puno toga promijenilo. Mislim da se tu radi i o faktoru brzine. Tipovi koji imaju 100-105 kilograma misle da imaju prednost i da se mogu seljakati iz jedne u drugu kategoriju. Pogledajte što je činio Randy Couture. On je zaista bio uspješan u rušenjima te je znao tako potrošiti i pobjeđivati veće protivnike. Ali ima i teškaša s kojma trebate biti oprezni. Jer, uvijek je tu i faktor snage. Mislim da teškaši stižu s tim faktorom opasnosti kakav ne postoji u niti jednoj drugoj kategoriji."

A jedan od onih koji poštuju opasnost koju donose veći borci je i aktualni prvak iz poluteške Jon Jones. 'Bones' se već godinama poigrava s mogućim prelaskom u 'kraljevsku kategoriju', ali taj dan nikako da dođe.

"Gdje god se Jon Jones bori, on će uvijek biti Jon Jones. S njim će stići puno 'hypea', ali on iza sebe ima i vještine s kojima može pobijediti bilo gdje. Mislim i da borci poput Tonyja Fergusona i Khabiba Nurmagomedova mogu pobjeđivati veće od sebe. Takvi postoje posvuda. To je i nešto što nam je Fedor pokazivao kroz sve one godine. Veličina nije bitna. Ako ste dovoljno opaki, onda ćete i pobjeđivati", zaključio je Rothwell.

Linker
20. travanj 2024 10:51