UFC

Khabib kod čelnika Dagestana: 'Imam odgovornost prema fanovima i ona me zabrinjava'

Khabib Nurmagomedov
 screenshot/YouTube
Khabib Nurmagomedov bio je gost dagestanskog čelnika Sergeja Melikova

Nakon što se vratio kući u Mahačkalu, Khabib Nurmagomedov poznvan je u službene odaje čelnika ruske republike Dagestan, Sergeja Melikova. Na sastanku, kojem su bile prisutne i kamere, Melikov je otkrio Khabibu nešto o svojim emocijama kod je pratio borbu protiv Gaethjea, ali je i pohvalio trenutno najpoznatijeg Dagestanca na svijetu. Zapravo, vjerojatno i globalno najpoznatijeg Dagestanca ikad. Izrazio mu je još jednom sućut zbog smrti oca, otkrivši kakvo poštovanje cijela republika ima prema njima.

"Ovo je velika pobjeda za cijeli Dagestan. Bio si u Abu Dhabiju, ali u Mahačkali se noć pretvorila u dan, slavlje je bilo poput dočeka Nove godine. Svi su iskreno slavili ovu veliku pobjedu za naš narod. Khabibe, postao si ponos ne samo svoje obitelji i bliskih ljudi, nego cijelog Dagestana. Svi su tvoju pobjedu prihvatili kao svoju vlastitu. Svi znamo koliko je rada, boli i krvi potrebno za uspjeti u sportu, posebno sportu kao što je MMA. Tamo moraš prvo nadmašiti sam sebe. U specijalnim postrojbama imamo izreku koja govori da postaješ neuništiv kad nadvladaš sam sebe. Mislim kako se kod tebe to dokazalo", nešto je od onoga što je rekao Melikov.

Nakon toga je riječ prepuštena Khabibu, koji se prvo osvrnuo na samu borbu i sve što je dolazilo uz nju. On samog prihvaćanja iste, preko priprema pa do pobjede.

"Ova borba je bila neusporediva s bilo kojom drugom. Emocije su bile potpuno drugačije. Sve je bilo drugačije bez mog oca. Borba mi je ponuđena nakon što se sve dogodilo. Imao sam izbor prihvatiti ju ili ne, nitko nije znao za to. Izbor mi je bio umiroviti se odmah ili se vratiti, boriti i onda umiroviti. Sad često razgovaram s meni bliskim ljudima koji nisu sretni što se povlačim. Čak i da se borim još deset puta, ta odluka me čeka. Doći će, nebitno imao ja 32, 34 ili 35 godina. I odluka je teška jer se borim cijeli život. U dvorani i na strunjačama sam otkako znam za sebe. Teško je prestati s tim i raditi nešto drugo. Ljudi ne razumiju, no što im ja tu mogu?", rekao je Khabib, time vjerojatno još jednom potvrdivši svoju odluku.

Otkrio je onda kakve mu je osjećaje stvorila podrška fanova, kratko se osvrnuvši na rečenicu koju je Melikov nedugo prije toga naveo.

"Imam jako puno fanova, ne samo u Dagestanu nego u cijeloj Rusiji i cijelom svijetu. Imam odgovornost prema njima i ona me zabrinjava. Imao sam ozbiljne ozljede, sredinom rujna sam bio pet dana u bolnici. Onda sam se vratio i slomio prst na nozi. Riječi o nadvladavanju samog sebe su točne. Ako se čovjek ne slomi psihički, teško će ga itko slomiti fizički, jer um može slomiti sve kosti", zanimljivo je to objasnio, odmah se nadovezavši:

"Sve što mi se dogodilo prije borbe, dalo mi je neku neopisivu snagu, izvan Octagona i unutar njega, tijekom skidanja kilograma te samih priprema. Jedan veliki faktor cijele te snage je bila podrška mojih fanova. Moj otac i ja bismo se uvijek družili s fanovima na aerodromu nakon što bismo sletjeli. Ovog puta smo smatrali kako je najbolje da ih ne pustimo. No, ovim putem im želim zahvaliti za emocionalnu podršku. U Dagestanu se na televiziji ne mogu uvijek vidjeti baš pozitivne stvari, tako da me također jako motivira što imam priliku svojim pobjedama donijeti pozitivu našem narodu."

Do sada Khabib nije rekao ništa što bi moglo navesti na eventualnu promjenu mišljenja i odluke koju je donio nakon borbe. Unatoč tome, Dana White se i dalje nada kako on nije gotov te kako će se vratiti za još minimalno jednu borbu.

Linker
16. travanj 2024 13:45