UFC

Khabibovi planovi: Izdvajamo ključna pitanja i odgovore

Khabib Nurmagomedov
 Said Tsarnaev / Sputnik / AFP
Donosimo pregled ključnih točaka i tema o kojima je Khabib razgovarao posljednjih dana

Khabib Nurmagomedov ovih je dana održao press konferencije u Uzbekistanu i Moskvi. Neke dijelove s tih događanja već smo vam prenijeli, a sada smo i one ključne točke iz dva obraćanja jednog od najboljih MMA boraca u povijesti odlučili okupiti na jednome mjestu.

Khabib planira od MMA-a napraviti olimpijski sport.

"Priključivanje MMA-a Olimpijskim igrama jedan je od mojih najvećih zadataka u sljedećih nekoliko godina. Već radimo na tome i u bliskoj budućnosti ćemo imati puno sastanaka, uključujući i onaj s predsjednikom Olimpijskog odbora. Problem je u okrutnosti sporta. Oni ne žele gledati sport pun krvi. Ali kada pričamo o sponzorstvu, prepoznatljivosti i gledanosti, MMA to ima i ako dogura do Olimpijskih igara bit će uz rame s atletikom i nogometom."

Do kada će se službeno voditi kao UFC-ov prvak?

"Ne znam. Lijepo je bio aktualni prvak. Neću vam lagati. Titula će postati upražnjena i doći će novi prvak. Pustite me da malo uživam. Nisam razmišljao o tome. Vjerojatno ću biti prvak do sastanka s Danom Whiteom."

Što bi mu White mogao ponuditi da ga namami u kavez?

"Vjerojatno će ponuditi novac. Teško će me namamiti s protivnikom."

Revanš s Conorom McGregorom ili Dustinom Poirierom nije opcija.

"Obojicu sam ugušio. Zašto bih se borio s njima?"

UFC bi dobro zaradio Khabibovom borbom protiv Conora.

"Vidite, opet pričamo o novcu. Nekakvog natjecateljskog interesa tu nema. Obojica su bivši prvaci koje sam prisilio na tapkanje. Ne želim se boriti s njima... Ali kad sam već pričao o novcu, zamislite da mi Dana ponuditi 100 milijuna dolara... E to bi onda bio problem. Ali s natjecateljskog stajališta za to nisam zainteresiran."

Eagle Fighting Championship imat će naglasak na mlađim borcima.

Nurmagomedov je nedavno za milijun dolara kupio Gorilla Fighting Championship promociju. Riječ je o borilačkoj organizaciji s kojom su on i njegov pokojni otac Abdulmanap već blisko surađivali, a ista će od sada nositi naziv Eagle Fighting Championship.

"Pravila nećemo mijenjati i nemamo namjeru raditi nešto neobično. Naglasak ćemo staviti na mlađe borce. Dat ćemo im platformu na kojoj se mogu razvijati."

Postoje planovi za suradnju s UFC-om.

"Imao sam ponudu za Danu Whitea. Želim potpisati ugovor s UFC Fight Pass platformom kako bi preko nje emitirali EFC borbe. Nešto slično njihovom ugovoru s M1, ali malo drugačije. Želio sam raspravljati o broju obrana naslova koje jedan EFC borac mora imati da uđe u UFC. Željeli bismo borce s kojima potpišemo ugovore dovesti do UFC-a. Na primjer, netko potpiše ugovor na šest borbi, a ako osvoji i potom obrani titulu nekoliko puta, mi mu osiguramo ugovor s UFC-om. A onda nakon što potpiše ugovor s njima, mi ćemo se pobrinuti za onaj njegov poslovni dio priče. Nije tajna da svi žele doći do UFC-a. Druge organizacije žele zadržati svoje borce, ali ne i ja. Želim da EFC bude odskočna daska prema svjetskoj pozornici. Trebalo bi nam barem 10 godina da budemo bolji od UFC-a i zato nemamo takve ciljeve. Primjerice, borac od 23 godine može odraditi 6-7 mečeva, osvojiti pojas, braniti ga i onda potpisati s UFC-om. Sve to u samo dvije godine. To je realniji kratkoročni cilj od onoga da gledamo 10-12 godina unaprijed samo za priliku da možda postanemo najbolja promocija na svijetu. No, naš cilj je da budemo jedni od najboljih."

Linker
24. travanj 2024 18:09