UFC

Kladionice Chimaeva proglasile izrazitim favoritom protiv četvrtog velteraša svijeta

Leon Edwards i Khamzat Chimaev
 screenshot/YouTube
Čini se kako su 'bookmakeri' više nego impresionirani vještinama Khamzata Chimaeva

Još mjesec dana preostalo je do 19. prosinca i UFC-ovog Fight Nighta kojeg će predvoditi borba velter kategorije između Khamzata Chimaeva i Leona Edwardsa. Bit će to drugi nastup za Chimaeva u velter kategoriji te ukupno treći u UFC-u. Član promocije je tek četiri mjeseca, no očito je kako je kroz za to vrijeme upisane tri pobjede impresionirao vodstvo UFC-a i više nego dovoljno da mu ugovore veliku borbu.

Borba protiv četvrtog velteraša svijeta, odnosno trećeg borca ljestvice izazivača to svakako je. Leon Edwards (18-3, 10-2 UFC) se trenutno nalazi unutar niza od osam pobjeda, a bolje od njega su plasirani tek prvak Kamaru Usman te Colby Covington i Gilbert Burns. Chimaev je tako dobio veliku priliku da pobjedom nad Edwardsom dođe na jednu pobjedu od napada na titulu, no nije isključeno niti da ga odmah nakon borbe proglase izazivačem. Naravno, ako savlada Rockyja, koji bi po svemu sudeći trebao biti favorit u ovoj borbi.

Ili ipak ne? Naime, nakon što je UFC Chimaeva nakon samo jedne borbe, i to protiv debitanta Rhysa McKeeja koji je u međuvremenu podosta uvjerljivo izgubio još jednu borbu, postavio na ljestvicu kategorije (15. mjesto), sad su vjeru u njega izrazili i bookmakeri. Provjerili smo ponudu za njihovu borbu i ostali iznenađeni. Naime, Chimaev je kod svih postavljen za izrazitog favorita, budući da koeficijent na njegovu pobjedu iznosi najčešće -185, odnosno 1.54 kad to prevedemo u brojčanu vrijednost kakva se koristi u našim kladionicama. Ako odaberete svoj novac staviti na pobjedu Edwardsa, možete ulog i više nego udvostručiti, budući da je njegov koeficijent postavljen na +255, odnosno 2.55.

Ne možemo naravno tvrditi da boomakeri ovu ponudu nisu dobro procijenili, no teško je shvatiti čime su se vodili osim jednostavno hypeom koji se oko Chimaeva stvorio. On je uistinu sva svoja tri dosadašnja UFC protivnika savladao ekspresno, dominantno i impresivno, no isto tako vrijedi uzeti u obzir kako je jedan od njih, John Phillips, već u tom trenutku imao omjer 1-3 (koji je trenutno 1-5 i slijedi mu otkaz iz UFC-a), a niti Gerald Meerschaert nije ni blizu boraca kakve je Edwards pobjeđivao.

Rocky naime u svom nizu od osam pobjeda ima redom Dominica Watersa, tada izuzetno perspektivnog Alberta Tumenova, Vicentea Luquea koji je nakon te borbe na 8-1 u UFC-u, Bryana Barberenu, Petera Sobottu, Donalda Cerronea, Gunnara Nelsona i Rafaela Dos Anjosa. Edwards je borbu prihvatio uvjeren u to da će zaustavljanjem "Chimaev hypea" imati borbu za titulu već upisanu u svom kalendaru. Ako i vi vjerujete u to, imate priliku dobro zaraditi.

Linker
19. travanj 2024 16:04