UFC

KOMENTAR: Sve manje ljudi vjeruje u održavanje UFC-a 249, evo i zašto

Nurmagomedov vs. Ferguson
 screenshot/Youtube
Predsjednik UFC-a, Dana White, i dalje uvjerava fanove kako ima sve pod kontrolom te da će se UFC 249 priredba održati na za sada nenavedenoj lokaciji. No, kako se datum priredbe bliži, sve mu manje fanova i medija vjeruje. Postoji više razloga zašto je to tako, a oni su navedeni u ovom tekstu.

Do planiranog datuma UFC 249 priredbe preostalo je još 19 dana, a sportska javnost ne zna apsolutno ništa o njemu. Mjesto održavanja, termin održavanja pa niti barem otprilike posloženi popis borbi. Sve što fanovi imaju je izjava Dane Whitea kako će se priredba održati te kako on u planu ima nekoliko mogućih lokacija koje ne želi iznijeti. No, realnost je takva da on sve više izgleda kao da niti sam sebi više ne vjeruje, nego da tek gaji neku gotovo ugaslu nadu. Takav je stav fanova i medija, posebno jer se svakim danom, umjesto da se oni raniji rješavaju, novi problemi samo pojavljuju. Iskreno, osim izjava predsjednika UFC-a te ponekih boraca koji bi voljeli nastupiti, nismo vidjeli gotovo nikakvih dokaza koji bi doprinijeli našem mišljenju da će se priredba ili barem njena glavna borba uistinu održati.

Dva moguća razloga Whiteovog ponašanja

Zašto onda Dana White konstantno uvjerava sve oko sebe da stvari drži pod kontrolom? Postoje zapravo dva moguća razloga. Prvi je taj da u ovoj kriznoj situaciji na bilo koji način mora zadržati pažnju medija i fanova, UFC mora ostati aktualan da pri normalizaciji situacije ima bolju startnu poziciju od ostalih sportova. To je zapravo glavna strategija svih profesionalnih natjecanja u ovom trenutku. Sport će se na neki način resetirati i svi će po svoju publiku krenuti od nule. Posebno netko kao UFC tko uistinu ima bolju poziciju za povratak od ostalih "mainstream" američkih sportova, budući da ima svoje vlastite uvjete i produkciju, ali i sport koji je puno lakše izvesti. Zbog toga Dana White ima poslovnu obavezu stvarati sliku da se u UFC-u nešto konstantno "vrti".

Drugi razlog onaj je koji je podijelio mišljenja. Naime, White bi do posljednjeg trenutka mogao gajiti nadu da će se priredba održati i to u trenutku kad je kod fanova došlo do tolikog nedostatka sporta da bi svi jedva dočekali bilo što, a kako onda ne jedan od najbolji i najvećih programa u UFC povijesti, predvođen najiščekivanijom borbom u povijesti. Puno je onih koji vjeruju da bi priredba srušila sve rekorde PPV prodaje. Predispozicije za to postoje, uostalom bio bi to prvi veliki sportski događaj u više od mjesec dana i publika željna sporta bi ga s oduševljenjem prihvatila. Ako je White tog stava, onda uopće ne treba čuditi da se toliko bori, do posljednjeg atoma snage i mogućnosti. Ipak, postoji i ono drugo mišljenje prema kojem fanovima nije do nikakvog sporta sve dok se situacija ne vrati u normalu. Kako je socijalizacija na neko vrijeme ukinuta, nema toliko razgovora o sportu, a i sportske vijesti manje se čitaju kad se zna da se zapravo ništa konkretno ne događa. UFC-ova promo mašinerija također nema uvjete za snimanje materijala, osim slaganja nekih najava s ranijim snimkama, što je naravno moguće izvesti na dobar način. No, isto tako je ostalo još jako malo vremena za stvoriti potreban "hype", posebno jer program priredbe još uvijek nije poznat.

19 dana do priredbe program je potpuna nepoznanica

Originalni UFC 249 imao je na svom programu 13 planiranih borbi. Otkako su sve prethodne priredbe otkazane, White niti za jednu borbu osim one između Nurmagomedova i Fergusona nije potvrdio da je i dalje u planu, nego je čak jednom izjavio kako će biti promjena, na to se kasnije nadovezavši kako zapravo pripremaju najbolji MMA program u povijesti promocije. Vrlo glasne i optimistične su to najave za ovo krizno razdoblje. Iz izjava drugih boraca mogli smo zaključiti kako oni i dalje treniraju, a svi su većinom izražavali nadu da će se boriti. Prije svega iz financijskih razloga jer UFC borci plaćeni su jedino kad nastupaju.

To nas sve dovodi do zaključka kako vjerojatno nismo mi jedini koji ne znamo program. Da je UFC odlučio određene borce obavijestiti da će se boriti, ali da to još ne namjeravaju pustiti u javnost, vjerojatno bi netko od njih bio malo pozitivniji pri razgovoru s medijima. A oni su to ovako kratko prije planiranog datuma morali odraditi. Borci bi već morali znati gdje i kad se bore te bi već morali imati isplanirano sve po pitanju transporta i smještaja. Nekima vjerojatno trebaju vize ili neki drugi dokumenti. 19 dana prije ovakve priredbe to sve mora biti riješeno, a mi nemamo niti jednog borca koji je spreman potvrditi da će se boriti. To čak nije slučaj niti kod Khabiba Nurmagomedova koji se vratio kući u Rusiju, a onda se pojavila odluka o zabrani svih komercijalnih letova. Naravno, Khabib može dogovoriti privatan transport koji bi mu njegov prijatelj Putin omogućio, no i to je još jedna dodatna procedura. I takvih se svakim danom pojavljuje sve više, umjesto da se problemi jedan po jedan rješavaju.

Netko priredbu mora i dozvoliti

U američkom sportu postoji hijerarhija prema kojoj sportske komisije saveznih država svaku profesionalnu priredbu moraju dozvoliti. Dio njih su liječničke službe, a posljednje informacije govore kako će rijetko koji liječnik biti spreman sportašima potpisati dozvolu za nastup u trenutnoj situaciji. Čak i nakon što ih sve testiraju na koronavirus, nitko ne može tvrditi da će biti liječnika voljnih preuzeti odgovornost za sigurnost sportaša u ovakvoj situaciji. Uvijek će tu preostati mogućnost zaraze pri povratku svojim domovima, a naravno da nitko ne može biti siguran gdje je do eventualne infekcije došlo.

Većina hotela trenutno ne radi jer nema gostiju koji bi doputovali te iste koristili. Dobro, to je možda manji problem, posebno ako bi se priredba održala u Las Vegasu gdje UFC može osigurati smještaj svima kome je isti potreban. Ali, nikako nije zanemarivo to što sve sudionike treba nahraniti i pobrinuti se za njih. A koliko je tu još sitnih dijelova organizacije kojih mi sami nismo niti svjesni.

Moramo se još vratiti na ono već spomenuto, a to je transport. Gdje god da se priredba održi, svi ti sportaši moraju tamo nekako doputovati. Trenutne mjere u većini država svijeta takve su da se vlastitu državu ne smije napuštati, a u mnogima od njih zabranjeno je i napuštanje samih gradova ili općina u kojima se nalaze. Za tako nešto trebale bi državne propusnice i automatski time ponovno osobe koje će preuzimati odgovornost za one kojima te dozvole ustupe. Teško možemo zamisliti u ovom trenutku tako veliki broj sportaša koji putuje u SAD, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnu Koreju ili neku drugu lokaciju gdje bi UFC na kraju postavio svoj Octagon.

White bi se unutar par dana mogao predati

Kad se ovo sve uzme u obzir, lako je zaključiti da bi se predsjednik UFC-a unutar par dana mogao predati. Ako dva tjedna prije datuma priredbe on još uvijek ne bude imao sve potrebne podatke puštene u javnost te riješenu većinu problema koji bi svima osigurali siguran transport, boravak, nastup i povratak, UFC 249 ostat će i dalje njegova želja, a fanovi će morati pričekati neko bolje vrijeme.

Da, i dalje vjerujemo kako će MMA možda biti i prvi od "mainstream" sportova koji će se vratiti u pogon. No, teško je prognozirati neke velike šanse da će se to dogoditi 18. travnja.

Na kraju svega, tijekom pisanje ovog teksta došlo je do novih problema. Khabib Nurmagomedov javio se od kuće izjavivši kako neće biti u stanju otputovati. Je li to zapravo znak da je sve gotovo?

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
19. travanj 2024 01:21