UFC

Ništa od Stošića, bivšem prvaku dodijelili 'kralja preokreta'

Mauricio Rua
 screenshot/Youtube
Maurio 'Shogun' Rua dobio je zamjenskog protivnika za nastup na UFC Fight Night 164 priredbi koja se 16. studenog održava u njegovom rodnom Brazilu. To ipak neće biti Darko Stošić koji se osobno ponudio uskočiti u tu borbu nego jedan drugi europski borac. Riječ je vrhunskom grappleru i pravom 'kralju preokreta', Paulu Craigu.

Nakon što je Sam Alvey objavio kako je slomio ruku te da neće biti u mogućnosti nastupiti u dogovorenoj borbi protiv Mauricija Rue, UFC-ovi matchmakeri imali su težak posao pronaći zamjenskog protivnika za bivšeg prvaka, kojem će to biti prva te vjerojatno i jedina borba u ovoj godini. Posao nije bio lak, no jedna opcija ponuđena im je iz naših krajeva. Zapravo, Darko Stošić ponudio je sebe, otkrivši kako je spreman uskočiti u tu borbu. Nažalost po njega, UFC ipak nije bio zainteresiran za to, odnosno za Darkovu posljednju borbu na aktualnom UFC ugovoru imaju druge planove.

Zamjenski protivnik pronađen je u vrlo aktivnom škotskom borcu Paulu Craigu (12-4, 4-4 UFC) kojem će to biti peta borba u godinu dana razmaka. Ovaj snažni grappler proslavio se svojim atraktivnim polugama i gušenjima, kojima je pri sve četiri UFC pobjede zaradio i bonus za najbolju izvedbu, ali i sposobnošću preokreta borbe unutar koje se nalazi u teškoj situaciji. To je prvo prezentirao u ožujku prošle godine, kad je završio Magomeda Ankalaeva samo dvije sekunde prije kraja borbe u kojoj je Rus dominirao, a onda je nešto slično napravio i ove godine, kad je završio Kennedyja Nzechukwua u borbi gdje je prve dvije runde izgubio. Posljednji nastup imao je prošlog mjeseca u Meksiku, gdje je završio Viniciusa Moreiru gušenjem u prvoj rundi. Craig je inače borac spreman nastupiti bilo kad i bilo gdje. Tako će Brazil postati šesta različita država u njegovih devet UFC nastupa. Ono što bi svakako trebala biti prednost bivšem prvaku je činjenica kako je Craigova borba na nogama potpuno suprotne kvalitete od one na podu. Zapravo, u 'stand upu' je možda i najslabiji borac kategorije.

Što se tiče Shoguna, on se nalazi u situaciji gdje je slavio u četiri od posljednjih pet borbi, između ostalih i protiv borca koji se trenutno nalazi pri samom vrhu, Coreya Andersona. Najavio je kako je na putu prema novom napadu na titulu i uvjeren je da u tome može uspjeti. Ako savlada Craiga svakako će biti još jedan korak bliže. No, za "title shot" će ipak morati savladati nekoga iz Top 5 i time razuvjeriti sve one koji tvrde kako su najbolji dani iza njega te da za tako nešto jednostavno više nema kvalitetu.

Borba Shoguna i Craiga nalazi se na glavnom programu priredbe koju predvodi još jedan okršaj poluteške kategorije. U njemu će se Ronaldo "Jacare" Souza predstaviti u svojoj novoj kategoriji, a planove će mu pokušati pokvariti Jan Blachowicz.

Linker
19. travanj 2024 05:33