UFC

Ništa od suspenzije! Diaz se može boriti s Masvidalom, UFC objavio rezultate istrage!

 Screenshot (YouTube)
Glavna borba UFC 244 priredbe i dalje je u igri! Nate Diaz dobio je zeleno svjetlo za nastup u Madison Square Gardenu gdje bi 2. studenog trebao odmjeriti snage s Jorgeom Masvidalom!

Samo dan nakon što je izašao u javnost s neugodnim iznenađenjem, Diaz je dobio potvrdu UFC-a i USADA-e da neće biti suspendiran.

"Ne dolazim u New York na tjedan borbe jer su rekli da sam bio pozitivan na povišene razine za koje tvrde da bi mogle biti uzrokovane kontaminiranim suplementima. To su za mene lažne optužbe jer ja uzimam samo prirodne suplemente, čak ni ne jedem meso. Stoga se nemam namjeru natjecati dok god UFC, USADA ili tko god se zaj*bava sa mnom ne ispravi ovo", dio je Diazove objave kojom u kasnim večernjim satima četvrtka dospio na naslovnice.

"Borba je u igri!!! Bio sam 100 posto siguran da Nate nije varao", objavio je Dana White na Twitteru, a opširnije priopćenje UFC-a detaljnije je objasnilo situaciju.

Diazov test je pokazao tragove selektivnog modulatora receptora androgena (SARM) poznatog pod nazivom Ligandrol ili LGD-4033, a priopćenje UFC-a otkriva kako je izvor zabranjene supstance pronađen u dvije boce istog organskog, veganskog, na biljkama baziranog multivitamina kojeg je Diaz koristio. Do tog je pak saznanja došlo daljnje testiranje koje je proveo 'Sports Medicine Research and Testing Laboratory (SMRTL)', inače labaratorij u Salk Lake Cityju s kojim surađuje WADA.

"Diaz nije počinio nikakav prekršaj, nije privremeno suspendiran niti će biti kažnjen na bilo koji način", stajalo je u podužem tekstu koji ističe da je količina zabranjene supstance bila zanemariva te da je USADA na rezultate testa gledala kao na atipične.

UFC je dobio i analizu nezavisnih stručnjaka koji su utvrdili da u ovom slučaju ne postoji značajno poboljšanje performansi ili terapijske koristi od poprilično ograničene količine Ligandrola koji bi mogao biti prisutan u njegovom tijelu, a radi se o otprilike 10 tisuća puta manjoj količini od one koju sadrži jedna terapijska doza.

Linker
20. travanj 2024 05:26